StoryEditorOCM
ŠibenikIvan Dobra na županijskoj skupštini

Zabranite lov na Žirju, jer ćemo lovce fizički sprječavati da se iskrcaju s trajekta

22. ožujka 2017. - 17:45

-Trebamo uzimati u obzir mišljenje i želje stanovnika, stoga razmatramo mogućnost da Žirje više ne bude lovna površina. Otok nije toliko velik prostor da bi njegovo izuzeće dovelo u pitanje opstanak lovišta "Otoci" u našoj županiji, odgovorio je danas na aktualnom satu Nediljko Dujić, predsjednik županijske skupštine i lovačkog saveza vijećniku Ivanu Dobri s NL Stipe Petrine na njegov zahtjev da se na Žirju zabrani lov.
Doduše, napomenuo je Dujić, gospodarenje s divljači tada postaje obvezom onoga tko je izuzeo neko lovište, a to se u praksi nije pokazalo najboljim rješenjem.
-Ukoliko se nama otočanima ne izađe u susret, posegnut ćemo za radikalnim načinom te ćemo lovcima fizički zapriječiti izlaz s trajekta, upozorio je odlučno Dobra sa govornice županijske skupštine. Žirje je otok u pretežitom vlasništvu samih Žirjana, a osim njih, znatnijim zemljišnim površinama raspolažu još jedino država i Crkva, naveo je za potkrjepu svojih traženja.
No, dodaje, otočani od lova i lovaca nemaju nikakve koristi, naprotiv, samo štetu.
Lovci ne plaćaju turističku pristojbu koja bi izravno ostajala na otoku, a protekle zime lovoovlaštenik je kršio zakon, te je unatoč zabrani ministarstva poljoprivrede zbog opasnosti od ptičje gripe za talijanske lovce organizirao lov na pernatu divljač.
U kontekstu davno obećanih, a nikad ostvarenih projekata na otoku, Dobra je upitao što je s nautičkom marinom, izgradnjom vodovoda i električne mreže?
Također, zanimalo ga je i zašto na Žirju još uvijek nema razvojnih projekata financiranih iz europskih fondova, no i sam je na kraju konstatirao da su to pitanja za gradonačelnika Željka Burića, budući da je Žirje u okružju Grada Šibenika.  
 

26. travanj 2024 21:46