StoryEditorOCM
ŠibenikŠIBENSKA GRANDECA kandidatkinja Danči Mihovilčević

Oboljelih od malignih bolesti je puno i potrebna im je naša pomoć

Piše Katarina RUDAN
23. veljače 2017. - 16:46


Šibenka dr. med. Danči Mihovilčević, rođena Karađole, anesteziologinja u Općoj bolnici Šibenik, majka dvoje djece i mlada baka, kreativna je osoba koja svaki slobodni trenutak posvećuje sebi, ali i drugima. Kandidatkinja je za prvu "Šibensku grandecu" prije svega zbog svojeg volonterskog rada u županijskoj Ligi protiv raka Šibensko-kninske županije čija je predsjednica od 2010. godine. Od te godine je i član Glavnog odbora Hrvatskog liječničkog zbora te je prošle godine u povodu 140 godina te organizacije izdala monografiju "Priče o nama". Profesija anesteziologa je, kaže, iznimno stresna ali ona je odušak pronašla u svojim hobijima, likovnom izražaju. Najviše voli izrađivati slike od suhog cvijeća i latica, ali izrađuje i nakit, oslikava staklo i porculan, a okušala se i u decopuage tehnici. No, vratimo se njezinoj struci. Medicina je oduvijek bila njezina ljubav i sa 17 i pol godina, nakon završene srednje škole u Šibeniku, otišla je studirati na Medicinski fakultet u Rijeku.
 

Želja joj se ispunila


– Kad sam se nakon pet godina vratila u Šibenik, dosta dugo sam čekala na odrađivanje staža, a potom kad sam dobila staž radila sam dosta dugo u Hitnoj službi. Bilo je to baš u vrijeme Domovinskog rata i upravo je to presudilo da specijaliziram anesteziologiju. Čekala sam osam godina natječaj za specijalizaciju i za to sam vrijeme radila po terenu kao liječnik opće prakse. Eto, želja mi se ispunila i zaista sam zadovoljna jer je to zanimljiva struka – govori Danči.
S obzirom na to da je njezin profesionalni posao vezan uz one kojima je liječnička pomoć potrebna, posebno oboljelih od malignih bolesti, uključila se u Ligu protiv raka.



– Imali smo u našoj bolnici prvu ambulantu za bol u Hrvatskoj i tu smo radili s pacijentima od kroničnih do malignih bolesti. Nažalost, zadnjih deset godina ju nemamo, ukinuta je jer je uvijek nedostajalo anesteziologa. Bilo mi je žao ljudi koje sam tu počela liječiti, pa sam nastavila preko Lige čiji sam član od studentskih dana, a bila sam i aktivistica Crvenog križa. Radi se o pružanju savjeta, sugestijama oko terapije i hrane, o individualnom radu s oboljelim osobama. Često puta morate biti i u ulozi psihologa, ne samo pacijentu već i njegovoj obitelji – kaže Danči.
 

Aktivnosti Lige


U okviru programa rada županijske Lige protiv raka zajedno s dvadesetak aktivistica organizira radionice, javne tribine i predavanja o temi malignih bolesti koja više nije tabu tema.
– Kad se vratim na početak aktivnog rada u Ligi, bilo je drukčije i puno teže prodrijeti do ljudi. No, kako je vrijeme prolazilo, o malignim bolestima se otvorenije govorilo, ranije se otkrivaju, a i mediji imaju pozitivnu ulogu u svemu. Nažalost, sve je to još uvijek nedovoljno jer puno onih kojima je pomoć potrebna ne znaju da u našem gradu postoji Liga i što radimo. Oboljelih od malignih bolesti je puno i njima je potrebna naša pomoć – govori Danči.



S obzirom na to da radi s pacijentima od najmlađe do najstarije dobi, zaokuplja ju – kaže – i palijativna medicina.
– Sad se o tomu puno govori, iako je ta grana medicine kod nas još u povojima. Prije pet, šest godina sam krenula s početnim predavanjima na tu temu i vjerujem da tu ima dosta prostora gdje mogu dati svoj obol upravo kroz Ligu - ističe Danči. Dvadesetak je žena aktivistica u Ligi koje, kao i doktorica Danči, rade volonterski i svoje slobodno vrijeme zdušno poklanjaju drugima, onima kojima je pomoć potrebna.









 


Osnivanje klubova

- U Šibeniku uglavnom poistovjećuju Županijsku ligu protiv raka s Klubom žena operiranih od raka dojke. Ali to nije isto. Klub je - klub - koji postoji i djeluje unutar Lige. Pošto Liga ima krasan prostor za susrete i održavanje radionica, uvijek mi je bila želja da se unutar lige osnuju i drugi klubovi ovisno o oboljenjima. Međutim, najaktivniji je upravo ovaj Klub žena, a što se tiče psihološke pomoći oboljelima, mi ju u Ligi nemamo. To je problem u cijeloj Hrvatskoj, jer nemamo stručne osobe, psihoonkologa - kaže doktorica.

27. travanj 2024 04:36