StoryEditorOCM
ŠibenikSkupština pomorskih kapetana

Šibenski morski vukovi u svoje redove primili prvu kolegicu, Španjolku udanu u Hrvatskoj

10. veljače 2017. - 13:14

Šibenski morski vukovi okupljeni u županijskoj Udruzi pomorskih kapetana i časnika u svoje redove lani su primili i zasad prvu ženu, kolegicu Zalou Sanchez-Varela, Španjolku udanu u Hrvatskoj i aktivnu predavačicu u splitskom pomorskom učilištu Apave Mare d.o.o., kazao je s neskrivenim ponosom tajnik Branko Skorić na jutrošnjoj redovitoj sjednici skupštine udruge podnoseći izviješće o radu za 2016.


Skup je u restoranu Tommaseo kratko pozdravio predsjednik, Gordan Baraka, na čiji je poziv, kako je izvijestio Skorić, kapetan Rino Bošnjak postao 50. član ove udruge kojoj je 2016. prišao još i kap. Vlado Lovreškov.


Udruga inače, broji i sedam podupirućih članova, te je u planu rada za ovu godinu među ostalim, nastaviti sa širenjem članstva i raditi na još boljoj komunikaciji s kolegama aktivnima u plovidbi. S ovog skupa pozvani su da udrugu što više informiraju o životu na brodovima, naročito o problemima u radu.


Na prijedlog Gordana Barake, udruga će sudjelovati u organizaciji "Dana otvorenih vrata" u pomorskim školama i učilištima, radi što boljeg upoznavanja javnosti s mogućnostima školovanja budućih pomoraca, a također će nastaviti i s javnim predavanjima na temu pomorstva, u težnji da se u Šibeniku stvori ozračje pomorskog grada.


Lani su organizirali dva vrlo uspjela predavanja u gradskoj knjižnici "Jurja Šižgorića". Dipl. inž. Nikica Vučenović govorio je o pomorskoj Lepantskoj bitci protiv Turske armade u 17. st. i sudjelovanju šibenske komunalne galije sv. Juraj u tom velikom srazu kršćanskih i osmanskih snaga u Sredozemlju, a Petar Čičin-Šain, kroničar šibenskog pomorstva i predsjednik Filatelističkog društva izlagao je potkraj godine o parobrodarskim društvima u Šibeniku kroz povijest.
Na skupštini su im dodijeljene zahvalnice, kao i Željku Krnčeviću, autoru serijala "Gurmanske ćakule" za emisiju snimljenu povodom blagdana sv. Nikole s predstavnicima Udruge pomorskih kapetana i časnika. Zahvalnicu je primio i Vladimir Tandarić-Miki, glavni kuhar u emisiji, inače zapovjednik broda "Amiči".
 

03. svibanj 2024 01:28