StoryEditorOCM
ŠibenikFilmska akcija spašavanja

Ozlijeđeni labud spašen i otpremljen na liječenje (FOTO)

4. siječnja 2017. - 14:34

Labud ozlijeđenog krila koji je ovih blagdanskih dana izazivao sućut cijelog Šibenika, ali i dobrog dijela Hrvatske, napokon je u srijedu ujutro spašen i otpremljen na liječenje. Bila je to prava filmska akcija u kojoj su sudjelovali pripadnici PU Šibensko – kninske, komunalnog redarstva grada Šibenika na čelu s pročelnikom Mirom Lucićem, Dinom Karađolom, direktorom TZ-a, na čelu s poznatim šibenskim sokolarom Emiliom Menđušićem koji se na koncu pretvorio u – labudara. Upravo je on zgrabio ozlijeđenu pticu za vrat, nakon što su ga policajci svojim gumenjakom P-301 satjerali u kantun šibenske rive odakle nije imao kud. Iz sigurnih Emilijovih ruku labud je otpremljen u veterinarsku stanicu 'More' kod veterinara Emila Ofnera koji će mu pružiti svu potrebnu liječničku skrb.

- Na žalost, mislim da krilo neće biti moguće spasiti. Riječ je o staroj ozljedi, krilo je već istrunulo, taklo da će se najvjerojatnije morati amputirati' – kazao je Emilio. No, i bez krila, šibenski bi labud trebao imati mirni i sigurnu invalidsku mirovinu. Naime, Dino Karađole kazao je novinarima kako će je provesti u Zablaću, na području Velikih Solina, gdje je more puno pliće nego u Šibeniku, a pazit će ga i hraniti predsjednica MO Zablaće i njezin suprug zajedno s ostalim mještanima. Zablaćani već imaju iskustva s čuvanjem jednog labuda ozlijeđenog krila, a neki smatraju čak da je riječ o istoj životinji.

Inače, operacija spašavanja labuda u režiji grada Šibenika koji će, kako nam je kazao pročelnik Miro Lucić, platiti i njezine troškove, bila je prava atrakcija koja se sa šibenske rive pratila napeto poput spektakla. Uživali su u njoj kako i turisti s Dalekog istoka, tako i domaći koji su kao i uvijek u takvim prigodama davali policajcima i pametne komentare tipa – 'Zašijaj, stisni ga, daj se krmon, ne tako provon, s čin ste došli, di van je mriža'.

Ipak, da nije bilo pomoći s obale u držanju konopa i šijavanju s policijskim gumenjakom, pitanje je kako bi operacija 'spašavanja vojnika Ryana' prošla jer je nekoliko puta vješto bježao svojim spasiteljima, koristeći i najmanju bužu između prove i rive da se kroz nju provuče.

26. travanj 2024 07:09