StoryEditorOCM
Hrvatskaukorak s trendom

Petrol od jutros povisio cijene, uvode se zbog početka turističke sezone

Piše Novac.hr
26. lipnja 2023. - 13:35

Od jutros su na snazi nove cijene punjenja električnih automobila na punionicama Petrola u Hrvatskoj s prosječnim pokupljenjem od šest centi za kilovatsatsat. Punjenje, primjerice, baterije električnog vozila za vožnju od sto kilometara na Petrolovim punionicama na našem tržištu do 25.lipnja koštalo je 4,5 eura, a nova cijena je 5,85 eura, donosi Novac.hr.

Raspon poskupljenja na domaćim punionicama Petrola kreće se od tri centa do devet centa ovisno o nazivnoj snagi priključka i brzini punjenja te vrsti ugovorene usluge koju vlasnik električnog vozila ima s Petrolom. Za dio usluga, poput punjenja na priključcima nazivne snage veće od 50 kilovata brzog punjenja, Petrol jutros nije mijenjao cijene, a smanjenje su cijene dodatnih tarifa.

U počecima razvoja električnih vozila u nas vlasnici punionica nisu naplaćivali isporučenu struju, no od 2021. počela je naplata, prvo na autocestama a zatim i na punionicama izvan njih. Početkom prošle godine HEP je, među posljednjima, uveo naplatu za svoju mrežu punionica ‘ELEN‘. Budući je i HEP za punionice ‘ELEN‘-a na autocestama istaknuo povećane cijene od 1. lipnja ove godine, očito je kako se nove cijene uvode zbog početka turističke sezone.

Domaća mreža punionica električnih vozila trenutno ima više od 700 punionica, a Petrolova mreža je među njima jedna od najvećih. Prema podacima Centra za vozila Hrvatske, krajem prošle godine broj registriranih električnih vozila prebacio je osam tisuća, dok se udio ‘hibrida‘ približio brojci od 24 tisuća vozila.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
01. svibanj 2024 03:39