StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetPREDSJEDNICA U PISMU PREMIJERU

Uklonite svaku sumnju u to da se istina o Kornatima prikriva

9. prosinca 2017. - 17:54

Amplitude nade i potom opet razočaranja da će ikad doznati pravu istinu o uzrocima pogibije svojih najmilijih, već 10 godina izmjenjuju se u životima obitelji dvanaestorice tragično poginulih vatrogasaca iz Šibenika, Tisnog i Vodica u najvećoj tragediji u hrvatskom vatrogastvu.

Jedina preostala nada je obećanje Kolinde Grabar-Kitarović da će se zauzeti kako bi se konačno utvrdili točni uzroci nesreće, a sumnja se da su povezani s MORH-om. Prošlog ljeta predsjednica je bila na obilježavanju kornatske tragedije i tada je s predstavnicima obitelji dugo razgovarala pažljivo ih slušajući, da bi u studenome uslijedio poziv na Pantovčak.
Igor Marinović, otac poginulog vatrogastva Ivana, ustupio nam je i dopis koji je predsjednica 13. studenoga uputila Andreju Plenkoviću, nakon sastanka s predstavnicima obitelji poginulih vatrogasaca.
– Predsjednici smo se obratili upravo zato što smatramo da kao vrhovna zapovjednica ima utjecaja na MORH. Saslušani smo s uvažavanjem, no očito je naše zahtjeve odlučila proslijediti Plenkoviću i Vladi te nam ne preostaje ništa drugo doli čekati odgovor. Sve to predugo traje – govori Marinović, dodajući kako gubi volju baviti se i dalje bilo čime povezanim s kornatskom tragedijom.

Privatna istraživanja

U vlastitim, privatnim istraživanjima okolnosti pogibije svoga Ivana i njegovih kolega, poduzetima praktički otkako se tragedija dogodila, došao je do čvrstog zaključka da je požar uzrokovalo curenje goriva iz jednog od vojnih helikoptera angažiranih na intervenciji. Mnoštvo fascikala ispunio je bilješkama i smatra da se ta činjenica cijelo vrijeme zataškava, a u to su uvjereni i drugi iz obitelji stradalih.
Upravo zato što predsjednica može imati utjecaja na MORH, na sastanku su, kao najvažnije, zatražili da se objavi sadržaj crnih kutija izvađenih iz helikoptera br. 202 i 213. Prema zapovijedi Damira Kirina, iz letjelica ih je, navodno, izvadila tehničarka Gabrijela Novak.
Također, važne su, smatraju obitelji, i fotografije Kornata snimljene 30. kolovoza iz izviđačkog aviona pilatus u vremenu od 16.02 i 16.20, zatim sadržaj knjižica helikoptera 2014, 212 i 213, sadržaj zapovijedi Operativnog vatrogasnog zapovjedništva, te ispis termina točenja goriva u bazi Zemunik.
Ti su zahtjevi iznesenim redoslijedom navedeni u predsjedničinu dopisu Plenkoviću, s naglaskom da je objava ovih činjenica ključna za dobivanje cjelovite spoznaje o uzrocima nesreće i pogibije članova njihovih obitelji.
"Poštovani gospodine Presjedniče Vlade, bol tih ljudi još je vrlo velika, ne samo zbog gubitka svojih sinova i supruga, nego prije svega zbog čvrstog uvjerenja da se istina o tragediji prikriva. Smatram stoga da je u interesu obitelji poginulih vatrogasaca, cijele naše javnosti i države, posebice njezine vjerodostojnosti, da se omogući uvid u činjenice koje će osvijetliti odgovore na pitanja koja postavljaju", piše predsjednica Andreju Plenkoviću. Uvjerena je kako dijeli njezino mišljenje da su kao najviši državni dužnosnici, u okviru svojih nadležnosti i pozitivnih zakonskih propisa, moralno, humanitarno i politički dužni učiniti sve kako bi se utvrdila istina. Očekuje na kraju da će Vlada poduzeti korake u svojoj nadležnosti kako bi se uklonile sumnje u zataškavanje tragedije koja cijelo desetljeće opterećuje obitelji poginulih. Predsjednica je u dopisu Plenkoviću posebno zamolila da nadležna ministarstva utvrde kojim je obiteljima potrebna redovita pomoć države i na temelju koje zakonske obveze se može ostvariti.
Od sastanka s Kolindom Grabar-Kitarović više je očekivala i Ajka Crvelin iz Tisnog. U tragediji na Kornatima ostala je bez muža i sina, sada vodi brigu o 92-godišnjoj majci, a jedini prihod joj je suprugova mirovina od 1630 kuna.
– Moramo čekati odgovor Vlade i naša se tuga i neizvjesnost samo nastavljaju. U svom tom čekanju dosad mnoge su se obitelji razboljele, nitko ne progovara istinito i od svega sam jako umorna – kazala nam je Ajka Crvelin.

Deset godina boli

Jednako je i u obitelji Divne i Dinka Stančića, roditelja poginulog Marka, maloljetnog dobrovoljnog vatrogasca koji i nije smio gasiti požar.
– Čekamo sada da nam Vlada odgovori i tako već deset godina. Pitanje je koliko još dugo nećemo moći odahnuti i saznati što se točno zbilo i zašto smo ostali bez svoje djece, jer je očito da se štiti vojska i nitko me ne može uvjeriti u suprotno – govori Dinko Stančić. Predsjednica je, nastavlja, jedina ostavila pozitivan dojam na njih, bila je puna razumijevanja i smatrali su da može pomoći.


27. travanj 2024 06:23