StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetALARMIRANI VETERINARI

Prijavljena ilegalna uzgajivačnica pasa nakon stravičnih iskustava: Čovjek iz Slavonije nam je prodao zaražene štence, opasni virus sada kosi psiće, a prenosi se i na čovjeka!

6. prosinca 2017. - 15:37

Priča dviju splitskih obitelji trebala bi biti pouka svima koji kućne ljubimce planiraju nabaviti preko internetskih oglasa i dokaz da nikada ne možete biti sigurni da nećete baš vi doživjeti najgori mogući scenarij.

Obiteljski prijatelji iz Splita koje veže ljubav prema jorkširskim terijerima, svoje štence naručili su preko popularnog internetskog oglasnika. Vlasnici iz Sibinja kod Slavonskog Broda, koji se reklamiraju kao registrirana uzgajivačnica, bili su susretljivi, slali fotografije i snimke dvaju psića kako bi se njihovi budući gazde uvjerili da se dobro razvijaju.

Dogovor je bio da ljubimci budu cijepljeni, čipirani, očišćeni od parazita i isporučeni s europskom putovnicom kada navrše dva mjeseca. Dvije gospođe su im uplatile ukupan iznos od 2500 kuna po štencu, no kupoprodajni ugovor, kažu, nisu dobile.

Pristale su na transport dvaju malenih psića noćnim autobusom iz Osijeka, jer su, kako tvrde, vjerovali riječima uzgajivačice da to uvijek radi kada ima klijente s našeg područja. U ranim jutarnjim satima u Split su tako stigle Tessa i Sissy, a naše sugovornice opisuju da su bile smještene u nekakvom odjeljku iznad kotača autobusa u drvenoj kutiji obloženoj novinama, bez vode i hrane, što tvrde, nije bilo dogovoreno.

Iznimno zarazno

– Štenci su došli u vrlo lošem stanju, što smo najprije pripisivali transportu, ali smo odmah uočili da Tessi nedostaje dlaka na lijevom obrazu, veliki nedostatak dlake oko repa i da je lijevo uho u krastama – kazuje nam Tessina vlasnica J.K.J. (potpuni podaci poznati redakciji) kojoj je kod veterinarke utvrđeno da je stigla prehlađena i s proljevom, te da ima mikrosporozu, iznimno zaraznu gljivičnu infekciju koja lako prelazi na ljude, a ista je dijagnoza postavljena i Sissy koja je težila svega 650 grama.

– Radi se o zarazi koja se prenosi i na ljude, preporučeno nam je da sve dezinficiramo, izbjegavamo fizički kontakt sa životinjom, da ruke dezinficiramo sredstvima koja se koriste u bolnicama. Mi u kući imamo dvoje djece i nije nam svejedno što u kući imamo zaraženu životinju. Kada smo obavijestili uzgajatelje i rekli im da ćemo vratiti psiće i doći do Zagreba, vlasnica je to odbila uz izliku da joj je to trošak. Rekla je da ih pošaljemo autobusom i da će ih preuzeti ako budu živi. Pokušala nam je "prodati" priču kako to sve nije ništa, da je riječ o posljedicama cijepljenja, a njezin suprug da ih moramo oprati u posebnom šamponu. Ubrzo su uslijedile njegove prijetnje gdje je govorio da ima PTSP jer je bio u ratu – ističu naše sugovornice.

No, tek je tada krenuo horor za očito krhkiju kujicu i njezine nove vlasnike. Nakon svega nekoliko dana patnje i stravičnih bolova, postavljena joj je dijagnoza smrtonosne zaraze parvovirusom. Riječ je o iznimnoj zaraznoj bolesti kod štenaca, ali i kod odraslih pasa, a virus se jako dugo zadržava u prostoru gdje su zaražene životinje obitavale.

Malena Sissy je, po preporuci veterinarke, na koncu uspavana, a njezini vlasnici još se uvijek ne mogu oporaviti od gubitka i pretrpljenih šokova.

– Nismo spavali noćima, bilo je strašno gledati kako se ta mrvica muči. Moj je pas uginuo, ne želim da se to drugim dogodi. Te uzgajivače treba zaustaviti – poručile su J.T. i njezina kći A.V. koje su se brinule o životinji.

Oba slučaja pratila je i liječila veterinarka dr. Ivana Pilić.

– Mikrosporoza je kožno gljivično oboljenje pasa i mačaka koje prelazi i na ljude, izlječivo je, ali to dugo traje. Čim su to imali, nisu bili u dobrim uvjetima. Što se tiče parvovirusa, on je u 80 posto slučajeva smrtonosan. Doputovali su na neadekvatan način, što je za štence od dva mjeseca iznimno stresno i mislim da je to bio okidač za sve probleme.

Riječ veterinara

Psići su, prema knjižici, cijepljeni nekoliko dana prije putovanja, što nikada nije preporučljivo jer nisu imali kada steći imunitet. Stresno putovanje je vjerojatno aktiviralo virus iz cjepiva, životinja je bila premala i slaba, onda se razvio parvo koji ju je odnio u dva dana – kazala nam je veterinarka, navodeći kako su psići prvi put cijepljeni s dva mjeseca, a tada su već trebali imati drugo cjepivo.

Tessa je također testirana na parvovirus, no njezin je nalaz negativan. Veterinarska je napomenula kako je nedavno liječila jednog drugog psića koji je od uzgajivača stigao u groznom stanju, te je upozorila građane da dobro paze od koga kupuju životinje i da nikako ne pristaju na transport gdje životinje nisu prikladno zbrinute.

Od Ministarstva poljoprivrede smo dobili potvrdu kako je riječ o legalnoj i registriranoj uzgajivačnici za uzgoj i prodaju kućnih ljubimaca pasa pasmine chihuahua i da su podnijeli zahtjev za uzgoj jorkširskih terijera, što bi brzo trebalo biti riješeno. Objasnili su kako veterinarski inspektori imaju ovlasti za kontrolu dobrobiti životinja kod pošiljatelja i kod kupca te da će daljnji nadzor biti usmjeren k tome, dodajući kako je sve ostalo kupoprodaja i građanski odnos među strankama.

Priča će sigurno imati epilog jer će dvije splitske obitelji podnijeti prijave veterinarskoj inspekciji i policiji za prijevaru, a planiraju pravnim putem tražiti i naknadu štete.


HKS: To nisu naši članovi

Iz Hrvatskog kinološkog saveza (HKS) potvrdili su nam kako navedeni uzgajivači nisu njihovi članovi.

– Ili udomite pse ili ih kupite s HKS-ovom rodovnicom koja je međunarodno priznata. Treba otići i pogledati u kakvim uvjetima životinje žive, nikako pristajati na to da vam se životinje pošalju bez takve provjere – poručili su iz Saveza.


Poruka iz Slavonije: Inspektori su utvrdili da je sve u redu

Kontaktirali smo uzgajivače iz Slavonije koji pobijaju sve navode svojih klijenata i tvrde da su fotošopirane fotografije psića gdje se vide mikrosporoza. Uvjeravaju da su psi od njih otišli zdravi, bez ikakvih oboljenja. Vlasnica uzgajivačnice G.Č. (potpuni podaci poznati redakciji) također tvrdi da je kupcima nudila prijevoz do Zagreba, kako stoji u oglasu, ali da gospođe nisu na to pristale.

– Psi se nisu vozili s prtljagom, već na posebnom mjestu gdje je grijano. Vozačima dam 500 kuna da paze na njih. Rekla sam gospođama da mi vrate štence u stanju u kakvom su bili i da ću ići s njima na Veterinarski fakultet kako bi ih tamo pregledali. Laž je to za mikrosporozu i parvovirus, kao i da su bili puni parazita, to je nemoguće kad je štene cijepljeno i očišćeno tri dana prije cjepiva. Inspekcija je nekidan bila kod mene, sve je u redu, čistoća, cijepljenje, hrana... Gospođe nam prijete i svašta govore, no neće me zastrašiti što je jedna odvjetnica, pa moja je kći sutkinja! – tvrdi uzgajivačica.

26. travanj 2024 18:08