StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetBura zbog poreza na nekretnine

Ustavna stručnjakinja Sanja Barić podsjeća da se o porezima ne može organizirati referendum, ali mogu peticije i prosvjedi

Piše Šibenski.hr
9. kolovoza 2017. - 20:32

Porez na nekretnine ne prestaje dizati prašinu. Premijer Andrej Plenković, nakon pobune nekih općina, a prvi je istupio načelnik Primoštena Stipe Petrina, sada najavljuje odgodu primjene zakona.

Neki stručnjaci već su istaknuli bitnu razliku između dosadašnje komunalne naknade i poreza na nekretnine, iako vladajući stalno ponavljaju kako se za većinu građana ništa neće mijenjati te da je porez na nekretnine tek zamjena za komunalnu naknadu.

Naime, stručnjaci ističu kako kod novog poreza namjena tako prikupljenog novca nije jasno utvrđena, dok se kod komunalne naknade točno znalo za što se mora trošiti.

Istodobno iz Živog zida najavili su da će početi prikupljati potpise za referendum o porezu na nekretnine. No, na tu njihovu akciju koju su prvo najavili preko društvenih mreža, a potvrdili i u današnjem izdanju Hrvatske uživo, oglasila se ustavna stručnjakinja Sanja Barić i profesorica na riječkom Pravnom fakultetu.

Evo što je ona o tomu napisala na svom Facebook profilu:

1. Bez obzira što tekst Ustava RH ne sadrži izrijekom upisane materije o kojima se ne može raspisati referendum, takve materije ipak postoje i implicitne su ustavnoj državi i ustavnom poretku. One su primjerice pobrojane u relevantnim pravorijecima Ustavnog suda RH, posebno u Priopćenju iz 2013. (povodom referenduma o braku), zatim odlukama iz 2014. i 2015. (povodom referendumskih inicijativa "ćirilica", "outsourcing" i "monetizacija autocesta"). Ergo, o porezima se ne može raspisati referendum.

2. Ali, nije svejedno kakva je zakonska regulativa porezne materije. I ona mora poštivati temeljna ustavna načela; posebno primjenjiva su načela jednakosti, pravednosti i razmjernosti. Istina, u poreznoj materiji zakonodavac ima više slobode, no porezna materija nije izuzeta iz načelne ustavnosudske kontrole.

Ergo, pravno se zakon može pobijati pred Ustavnim sudom RH, ne samo zbog sadržaja, već i zbog formalnih razloga (npr. je li provedeno savjetovanje sa zainteresiranom javnošću, je li proveden postupak procjene učinaka propisa itd.).

3. Sve to ne isključuje političko djelovanje u obliku stranačke ili građanske akcije (peticije, prosvjedi i sl.) te dijalog s vlasti oko konkretnih rješenja primjene.

4. Nemam analizu konkretnih zakonskih rješenja pa stoga ni ocjenu", napisala je Barić.

04. svibanj 2024 08:18