StoryEditorOCM
Crna kronikaosuđen i naručitelj

Ovaj čovjek je plaćeni ubojica, u zatvoru će provesti sljedećih 40 godina

Piše JL
7. prosinca 2017. - 17:27
Na fotografiji: Davor Čizmok

Davor Čizmok (37) i Damir Handanović (37) nepravomoćno su proglašeni krivima za ubojstvo Pere Martića (38) i Jadranke Modrić (26), odnosno naručivanje Martićeva ubojstva, koje se dogodilo u noći sa 27. na 28. ožujka 2004. godine u stanu u nekadašnjem hotelu Turist u Osijeku.

Čizmoku je sudsko vijeće Županijskog suda u Osijeku na čelu s Darkom Krušlinom izreklo jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju od 40 godina za ubojstvo Martića i Modrić, dok je Handanović dobio 21 godinu zatvora za naručivanje Martićeva ubojstva, piše Jutarnji list.

Modrić je ubijena kao kolateralna žrtva.

Čizmok je presudu mirno saslušao, nakon čega je odveden u osječki Istražni zatvor, dok se Handanović na izricanju nije pojavio, ali se naknadno javio u zatvor. Bio je to ponovljeni postupak, a nakon što je Vrhovni sud ukinuo prvostupanjsku presudu iz studenoga 2014. kojom su optuženici na istome sudu, ali kod suca Krunoslava Barkića, oslobođeni krivnje prema optužnici ŽDO-a u Osijeku.
 
- Iz cijelog niza izvedenih dokaza nedvojbeno je dokazano da je Čizmok počinitelj ubojstava Pere Martića i Jadranke Modrić, koje je usmrtio s više hitaca, a da je Handanović od njega naručio Martićevo ubojstvo, ustvrdio je Krušlin.

Podsjetimo, u optužnici stoji da je Handanovićev motiv bila želja da preuzme upravljanje nad Automat clubom City, koji je bio u Martićevom vlasništvu, pa je svom prijatelju Čizmoku, koji je inače radio u Cityju, ponudio određeni novčani iznos za egzekuciju.

Dobar dio presude temelji se na iskazu Igora Vukovića, navodno prijatelja optuženih. On je u jednom trenutku odlučio postati policijski pouzdanik, pa je policiji ispričao sve što je znao o ubojstvu Martića i Modrić, a o čemu mu je kako je sam naveo, pričao sam Čizmok. Policija je nakon toga počela s mjerama praćenja osumnjičenih pri čemu je u godinu i pol dana snimljeno 70 CD-a na kojima je preko 20.000 razgovora osumnjičenih s više od 570 ljudi, a dvojac je uhićen 2013.

Vuković je u međuvremenu izgubio status svjedoka pouzdanika, a unazad dvije godine je nedostupan hrvatskom pravosuđu koje ga traži zbog sumnje da je počinio nekoliko kaznenih djela. Zbog toga u ponovljenom postupku nije ispitan. U prvom postupku njegov je iskaz sudsko vijeće ocijenilo nevjerodostojnim i kontradiktornim.
 
- To što Vuković nije neposredno ispitan ne dovodi u pitanje sadržaj njegova iskaza iz kojeg proizlazi da je ubojstvo naručio Handanović, a izvršio Čizmok. Presuda se temelji i na iskazima drugih svjedoka, što izravno, što neizravno, kao i iz sadržaja snimljene komunikacije optuženika međusobno te sa Vukovićem, rekao je Krušlin obrazlažući presudu. Pri tome je naveo razgovor Čizmoka s Vukovićem, nakon što mu se ovaj požalio da je dobio prijetnju „da drži jezik za zubima.“

Čizmok mu zatim pojašnjava da je od „Prcka“, što je Handanovićev nadimak, krenula po Osijeku priča kako je Vuković druker.

Vuković ga pita: „I ti si u to povjerovao?“, a Čizmok odgovara: „Da je nešto, ja bih već davno bio...“, na što Krušlin zaključuje kako se iz konteksta može iščitati: „Da si ti druker, ja bih već davno završio u zatvoru!“

Navodi i iskaz svjedoka Borisa Karamarka, koji je prepričavajući svoj razgovor s Čizmokom o Vukoviću kazao da mu je Čizmok rekao: „Ako mi ne vrati pare, završit će isto kao ovaj u Turistu. Što misliš tko je to uradio?“

Karamarko ga je upitao: „Pa, nisi valjda ti“, a Čizmok se kiselo nasmijao i rekao: „Kreten s ljubavnicom“, iz čega sud zaključuje kako je „očigledno o tome drugima pričao“.

Handanovićevu vezu sudac je obrazložio i svjedočenjem Bojana Plazibata, koji je s Martićem bio u poslovnom odnosu te mu je nakon njegova ubojstva došao Handanović i rekao da je sada on vlasnik Cityja i da prihod, kao i dug kojeg je imao prema Martiću sada ide njemu.

Tvrdnje obrane da je Vukovićevo svjedočenje imalo za cilj njegovu bolju poziciju u nekim drugim kaznenim postupcima sud nije prihvatio, kao ni to da su obojica optuženika imali alibi za noć ubojstva te da Handanović nikada nije bio vlasnik Cityja. I Čizmokov odvjetnik Miroslav Šatlan i Handanovićev, Radan Kovač najavili su žalbe, piše Jutarnji list.

- Iznenađen sam presudom. Očekivao sam sasvim drugačiji ishod s obzirom na količinu i kvalitetu dokaznog materijala u spisu, rekao je Šatlan, dok je Kovač izjavio da „ovakvog natezanja dokaza na stranu optužbe nikada nisam vidio.“

26. travanj 2024 12:32