StoryEditorOCM
Crna kronikaČuvajte kartice

Ove godine 61 'skimming' napad, a kod ovakvog kriminala banke ne traže pomoć policije

4. studenog 2017. - 11:26


Splitska i RBA banka bile su prošli mjesec meta masovnog "skimminga", a napadi su zabilježeni uglavnom iz egzotičnih zemalja.

"Skimming" je skidanje podataka s kartica preko posebnih čitača koji izgledaju kao originalni utori za kartice na bankomatu, a služe za krađu podataka, pa onda i novca.

Splitska banka je priznala da su prošle tri transakcije "skimmera" te je s računa njihovih klijenata nestalo deset tisuća kuna, dok RBA banka nije objavila koliko je novca skinuto.

Iz MUP-a smo dobili odgovor da ni jedna ni druga banka nisu zatražile pomoć policije, nego su problem riješile interno, a same banke su obavijestile da su obeštetile klijente. Naravno, ni jedna ni druga banka nisu izvijestile javnost, nego su novinari provalili ovu priču. Objava takvih podataka šteti kredibilitetu banke pa nije ni čudno što problem žele riješiti u okviru svog sustava sa svojim klijentima.

Osim "skimminga", koji je najčešći oblik ilegalne aktivnosti skidanja tuđeg novca s računa, poznate su još dvije metode: zarobljavanje kartica i zarobljavanje novca. Kod zarobljavanja kartica, prevarant instalira napravu koja "proguta" karticu, korisnik misli da ju je bankomat zadržao, a prevarant poslije može izvući karticu i ukrasti je. Kod zarobljavanja novca instalira se tzv. cash claw, naprava koja sprječava izlazak novca iz bankomata, a prevarant ga poslije pomoću svojih alata lako uklanja i uzima novac.

IZ MUP-a nam odgovaraju da je od 2009. godine do danas otkriveno 775 slučajeva "skimminga" u Hrvatskoj, od čega 61 slučaj tijekom 2017. godine.

Sa "skimmer" kriminalcima najbolje se obračunava splitska policija koja je u srpnju i krajem prošlog mjeseca otkrila i uhitila četiri bugarska državljanina.

Prva dvojica Bugara, u dobi od 31 i 38 godina, u srpnju su pali prije nego su i krenuli u akciju, kada su pokušali instalirati uređaje na bankomatu blizu splitskog HNK-a, a da su namjeravali operirati dugo po našem gradu, svjedoči i činjenica da su u Splitu unajmili stan u kojem je pronađeno više "skimmera", lažnih maski za bankomate i kamera za snimanje tipkovnica pri unošenju PIN-a.

Splitski policajac koji je bio izvan službe je krajem listopada, dok je ispijao piće s prijateljem, oko podne na Rivi, na bankomatu koji se nalazi na Obali hrvatskog narodnog preporoda uočio tzv. skimmer uređaj (uređaj za snimanje podataka s platnih kartica) i mikrokameru, a ubrzo je nakon toga uočio dvije nepoznate muške osobe kod bankomata.

Prigodom legitimiranja, za jednu osobu je utvrđeno da je riječ je o 28-godišnjem državljaninu Bugarske, kod kojeg je policijski službenik pronašao mikrokameru, dok je njegov 29-godišnji partner u poslu pobjegao te je isti dan uhićen u Omišu i priveden u službene prostorije na kriminalističko istraživanje.

I Policijska uprava zagrebačka dovršila je kriminalističko istraživanje nad jednim bugarskim državljaninom, koji je tijekom rujna 2017. na više bankomata u Zagrebu instalirao "skimmer" i mikrokameru.
 


MUP-ovi savjeti građanima:

1. Kartice čuvati na sigurnom mjestu, a u slučaju krađe ili gubitka, odmah obavijestiti policiju i izdavatelja kartice.
2. Čuvati osobne isprave, račune, izvode banke, a prigodom plaćanja karticom, uvijek jer držati u vidokrugu, ne dopustiti da neko karticu odnese u drugu prostoriju ili na drugi način obavlja transakciju.
3. PIN ne držati zapisan uz karticu i ne priopćavati ga nikome, čak ni članovima obitelji.
4. Prigodom podizanja gotovine s bankomata, ne dopustiti da treća osoba vidi podatke s kartice ili broj PIN-a koji se unosi.
5. Ne prihvaćati "pomoć" trećih osoba u slučaju da transakcija na bankomatu ne prolazi ili da je bankomat zadržao karticu.
6. Ako se na bankovnom izvodu uoči neka transakcija koju klijent nije obavio, odmah prijaviti izdavatelju kartice.
7. U slučaju da se na bankomatu primijeti oštećenje ili bilo što drugo neobično, obavijestiti banku o čijem se bankomatu radi.
8. Ako je transakcija na bankomatu provedena, a novac nije isplaćen, odmah obavijestiti banku i po mogućnosti se ne udaljavati od bankomata.

26. travanj 2024 07:38