StoryEditorOCM
Crna kronika'opresivno fašistički progon'

Kapetan Dragan usporedio se sa Stepincem i žestoko 'raspalio' po optužnici: Veće su šanse da sam zapovijedao Gotovini nego JNA, pa oni su mene mrzili!

Piše K. Marić Banje
21. rujna 2017. - 14:35

- I Alojzija Stepinca su držali u kućnom pritvoru, a ja sam već 12 godina u zatvoru – rekao je u četvrtak u svojoj obrani Dragan Vasiljković, poznatiji kao Kapetan Dragan, optuženik za ratni zločin tijekom Domovinskog rata.

Na Županijskom sudu u Splitu prošle je godine započela glavna rasprava koja je nakon saslušanja više od 60 svjedoka došla do kraja dokaznog postupka.

U svojoj obrani optuženi Vasiljković osvrnuo se na  tri točke optužnice koje ga terete zbog ratnog zločina protiv ratnih zarobljenika i  civilnog stanovništva od polovine 1991. do početka 1993. godine.

Vasiljkovića je optužen po zapovjednoj odgovornosti, ali i kao direktni počinitelj zlostavljanja i ozljeđivanja prilikom ispitivanja zarobljenika na kninskoj tvrđavi i u Bruškoj kod Benkovca. Na popisu zlodjela koja mu se stavljaju na teret su i smrti civila među kojima i jednog njemačkog novinara te granatiranje crkve i škole u Gornjem Viduševcu kraj Gline.

- Ne želim odgovarati na pitanja već ću samo iznjeti svoju obranu, ovo je opresivno fašistički progon – žestoko je započeo Dragan Vasiljković na što ga je predsjednik sudskog vijeća Damir Romac upozorio da ne smije vrijeđati.

- Kada bi isljučili fašizaciju Hrvatske iz ovog procesa tu ne bi ostalo ništa. Nikada nisam imao veze sa zatvorom na tvrđavi, te njihove priče ničim se ne mogu potvrditi. Kako mogu biti ratni zarobljenici prije rata, na tvrđavi tada nije bilo rata. Tamo je rat došao tek 1995. godine. Ja sam čak dao sam prijedlog da se izmjesti zatvor te da se napravi tzv. mokri čvor. Kome je palo na pamet da me predstavi kao čuvara zatvora od toliko policajaca – osvrnuo se Dragan Vasiljković na prvu točku optužnice prema kojoj je bio glavni i odgovorni u zatvoru na kninskoj tvrđavi tijekom lipnja i srpnja 1991. godine u Kninu.

- Što se tiče druge točke, mislim da je degutantno komentirati takve budalaštine. Na osnovu toga ja sam 12 godina u zatvoru, a od toga 11 godina bez optužnice. Meni je oduzeto 12 godina života. Nivo dokaza koji ste iznijeli, pa to ne bi mala djeca tako napravila. Što se tiče treće točke, ja sam napusto Glinu 27. sedmog u 14 sati, a ovdje govorimo o 30-tom. Veće su šanse da sam zapovijedao Anti Gotovini nego JNA, oni su mene mrzili. Ne samo da nisam počinio ratni zločin nego zapitajte se zašto sam postao to što jesam, mislim da je to komično što pišu novine – sažeto i slikovito se obrušio optuženik na optužni akt.

26. travanj 2024 07:38