StoryEditorOCM
Crna kronikaDrniš obranjen, u Velušiću otvoreni plamen

Ministar Krstičević: Hrvatski vojnik je uvijek sa svojim narodom - vi ste heroji u miru!

Piše Katarina Rudan, Marina Jurković, Branimir Periša
22. kolovoza 2017. - 13:17


NOVO: 11, 11 sati
Stanje na prominskom požarištu relativno je dobro, ali još ništa nije gotovo, rekao nam je zapovjednik Stožera civilne zaštite grada Drniša Tomislav Dželalija.

- Nakon što je ministar Krstičević napustio Lišnjak, prebacili smo se u Velušić, u zaseoke  Bibiće i Raiče. Ovdje imamo otvoreni  plamen , pa su tu raspoređene vatrogasne snage iz kontinentalnog dijela Hrvatske koje su noćas stigle na ispomoć.

Zračene snage su napustile požarište, jer su morale na požar u Pristeg, u Zadarskoj županiji, a vjerojatno će se vratiti kako bi sanirali još uvijek neka kritčna područja. 

Stanje je, dakle, daleko bolje. Grad Drniš nije više u opsanosti od požara, ali bojimo se vjetra koji će - kako je najavljeno - jačati u poslijepodnevnim satima, rekao nam je Dželalija.

Novih evakuacija nije bilo, dodao je, te ukoliko plamena oko Bibića i Raiča ne bude bilo, petnaestak stanovnika Velušića bit će nakon ručka vraćeno svojim kućama.



RANIJE: 10, 34  sati
Požarište  na Promini  obišao je   ministar obrane Damir Krstičević, koji je se tom prigodom zahvalio pripadnicima Protupožarnih namjenski organiziranih snaga Hrvatske kopnene vojske, pilotima , vatrogascima, građanima i svima koji su sudjelovali i sudjeluju o gašenju požara na Promini i drugim požarištima u Dalmaciji.

- Imamo ugrozu, ali smo zajedništvom i u jednoj sinergiji svih, kao što je to bilo u Domovinskom ratu,  uspjeli obraniti Drniš i druga mjesta u Dalmaciji koja su zahvaćena požarima. Materijalne štete ima, ali najvažnije je da nema ljudskih žrtava. Vi ste heroji u miru,  rekao je među ostalim ministar Krstičević jutros na Promini, u Lišnjaku.



 9.15 sati
Priopćenje Samostalne službe za odnose s javnošću i izdavaštvo MORH-a prenosimo u cijelosti:

Potpredsjednik Vlade i ministar obrane RH Damir Krstičević obići će danas, 22. kolovoza 2017., u jutarnjim satima požarišta na području Promina, gdje će se sastati s glavnim vatrogasnim zapovjednikom Šibensko-kninske županije Darkom Dukićem.

Trenutno u Promini od ranog jutra požar gase dva Canadaira CL-415 i dva Airtractora AT-802, a na požarištima je angažirano i 96 pripadnika Protupožarnih namjenski organiziranih snaga Hrvatske kopnene vojske OS RH i to na požarištu Lišnjak Drniš i 72 pripadnika na požarištima Kožlovac, Kolarna i Lepuri kod Benkovca.

 Jučerašnji dan ocijenjen je kao dan s najvećim angažmanom zračnih snaga u dosadašnjem dijelu ovogodišnje protupožarne sezone. Zračne snage sudjelovale su u gašenju deset požara, a gašenje se odvijalo na još nekoliko lokacija jer je došlo do spajanja više požarišta u jednu vatrenu frontu.

Sveukupno je izbačeno oko 1000 vodenih bombi, što je najveći broj izbačenih vodenih bombi u jednom danu u dosadašnjem dijelu sezone. Također, na jučerašnjim požarima zračne snage ostvarile su oko 90 sati naleta na požarištima, što je i najveći broj provedenih sati u akcijama gašenja požara u jednom danu od početka protupožarne sezone.

Tako su jučer zračne snage izbacile oko 4000 tona vode, a ukupno je od početka PP sezone potrošeno milijun i 370 000 litara goriva.Od početka ovogodišnje protupožarne sezone (1. lipnja) zračne snage 93. zrakoplovne baze HRZ i PZO-a sudjelovale su u gašenju 251 požara (87 u Šibensko-kninskoj, 79 Splitsko-dalmatinskoj, 68 u Zadarskoj,11 u Dubrovačko-neretvanskoj, pet u Ličko-senjskoj i jedan u Istarskoj županiji). Zračne snage PP NOS OS RH su u dosadašnjem dijelu protupožarne sezone ostvarile oko 2190 sati naleta, pri čemu je izbačeno oko 64 700 tona vode te je prevezeno 276 vatrogasca i pripadnika OS RH te 38 tone vatrogasne opreme i vode do požarišta. 


8, 17 sati
Zemaljskim vatrogasnim snagama u pomić su nešto prije osam stato stigle i zračne, dva kanadera i  jedan airtraktor. 

Zajedničkim snagama, gašenje požara koji je 17. kolovoza buknuo na Promini,  četiri dana kasnije bio pod nadzorom, a onda se jučer oko 14 sati zbog jakog vjetra ponovo aktivirao, a vatra zaprijetila i gradu Drnišu, nastavlja se gasiti.

Na požarištu je više od 200 gasitelja.


 7,23 sati
Protiv vatre na Promini i dalje se bore  vatrogasci i građani, ali je stanje bolje nego noćas kad su nadljudskim naporima uspjeli obraniti naselje Velušić i zaustaviti vatru na potezu od Malog točka prema Ćulinama, pa se vatra nije dalje spuštala prema Variši.

 Dolazak zračnih snaga se očakuje.

- Stanje je puno bolje nego prije pet, šest sati. Vatrogasci s područja Šibensko-kninske županije i kolege koje su nam u pomoć stogle iz kontinentalnog dijela Hrvatske, te članova Udruge 142. drniške brigade HV, postrojbe iz Domovinskog rata,  sa lovačkim udrugama, Planinarskim društvom Promina,  te svim drugim društvima koja su svakdonevno na Promini, zasutavljen  je veliki dio vatrene fronte koja je išla prema Drnišu.

Trenutno se radi na gašenju druge vatrene fronte koja ide prema zaseocima Tarlići i Raići, u selu Velušić, ali ona u ovom trenutku ne ugrožava naselja.

Stotinu vojnika koji su došli na požarište pomoći će na sanaciji dijela požarišta kojeg smo tijekom noći gasili, rekao je jutros za Hrvatski radio županijski vatrogasni zapovjednik Darko Dukić te dodao da se očekuje dolazak  protupožarnih zračnih snaga.

Tijekom noći nije bilo nove evakuacije stanovništva, jer su gasitelji stanje držali pod kontrolom.

Što se tiče požara u Kistanjama, on je još sinoć stavljen pod nadzor, a tranutno se radi na sanaciji i dogašavanju područja.

Noćas je, rekao je Dukić,  na području Modrinog Sela, u blizini Kistanja, izbio novi požar, koji je tijekom noći ugašen.

 

25. travanj 2024 20:22