StoryEditorOCM
Crna kronikaBesana noć za gasitelje

Vatrogasci čuvaju požarište na Promini, vatra još gori ali ništa nije ugorženo

Piše šibenski.hr
19. kolovoza 2017. - 00:09


Novo
22, 05 sati



Požar kod Zatona i Rasline lokaliziran je. Zračne snage koje su sudjelovale u gašenju napustile su požarište oko 19 sati. Prema riječima županijskog vatrogasnog zapovjednika Darka Dukića na terenu će vatrogasci dežurati i ove noći.
 
Vatrogasci čuvaju požarište i na području Mirlović Zagore, a nadziru i požar na Svilaji.
 
Vatrogascima najviše muke danas je zadavao požar na Promini koji se popodne bio razbuktao zbog vjetra. Prema Dukićevim riječima trenutačno gore trava i nisko raslinje, a gasitelji će noć provesti razmješteni po požarištu.

-Tu imamo otvorenu vatru, ali je najvažnije da ona ništa ne ugrožava!

Gorjelo je i kod Kistanja, gdje se požar proširio iz Zadarske županije, a noćas će tu dežurati 30 vatrogasaca.
 


RANIJE
18, 29 sati


Na stranicama Ministarstva obrane RH, objavljeno je nedavno novo priopćenje o stanju na požarima u Dalmaciji kojeg prenosimo u cjelosti.

- Zračne snage Protupožarnih namjenski organiziranih snaga Oružanih snaga RH (PP NOS OS RH) iz sastava 93. zrakoplovne baze Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane (HRZ i PZO) iz vojarne "Pukovnik Mirko Vukušić" iz Zemunika danas, u petak, 18. kolovoza 2017., u popodnevnim satima angažirane su na dva nova požarišta u Zadarskoj županiji.

Na požarištu Lišane Ostrovičke požar gasi šest protupožarnih aviona, dok je u gašenju požara u Tulovim gredama na Velebitu angažarian Canadair CL-415.

Sva preostala današnja požarišta u najvećoj mjeri stavljena su pod nadzor gasitelja, uključujući i požar u Promini kojeg je vjetar bio ponovno aktivirao.

Od početka ovogodišnje protupožarne sezone (1. lipnja) zračne snage 93. zrakoplovne baze HRZ i PZO-a OS RH sudjelovale su u gašenju 226 požara (79 u Šibensko-kninskoj, 75 Splitsko-dalmatinskoj, 57 u Zadarskoj,10 u Dubrovačko-neretvanskoj, četiri u Ličko-senjskoj i jedan u Istarskoj županiji).

Zračne snage PP NOS OS RH su u dosadašnjem dijelu protupožarne sezone ostvarile više od 1900 sati naleta, pri čemu je izbačeno oko 57 000 tona vode te su prevezena 263 vatrogasca i vojnika i 32 tone vatrogasne opreme i vode do požarišta, stoji u priopćenju.


17,15 sati

Kako doznajemo od dežurnih u šibenskom Centru 112, požar koji je oko 14 sati izbio u Mirlović Zagori je pod nadzorom.

Naime, s obzirom na to da su Zračne snage Protupožarnih namjenski organiziranih snaga Oružanih snaga iz sastava 93. zrakoplovne baze Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane  iz vojarne "Pukovnik Mirko Vukušić" iz Zemunika danas najviše koncentrirane na području  Šibensko-kninske županije, kanaderi i airtraktori interveniraju tamo gdje je potrebno. Lete s požara na požar, pa je tako bilo i u ovom slučaju.

Požar dogašavaju i kontroliraju vatrogasci iz Drniša, Zablaća, Šibenika i Brodarice, koji su u Mirlović poslani s prominskog požarišta.



16, 25 sati

Požar na Promini ponovo se razbuktao zbog vjetra. Objavljeno je to na Facebook profilu Vatrogasci - oni su naši heroji. Potvrđuje to i angažman Hrvatske vojske na požarištu.

Iz Službe za odnose s javnošću MORH-a priopćili su kako su Zračne snage Protupožarnih namjenski organiziranih snaga Oružanih snaga RH (PP NOS OS RH) iz sastava 93. zrakoplovne baze Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane (HRZ i PZO) iz vojarne "Pukovnik Mirko Vukušić" iz Zemunika danas trenutno su koncentrirale snage i na požarištu u Šibensko-kninskoj županiji.

Tako se na požarištu Promina koje je vjetar ponovno aktivirao nalaze jedan Canadair CL-415 i jedan Airtractora AT-802 dok su na Svilaji angažirana tri Canadaira i jedan Airtarctor. Preraspored zračnih snaga provodit će se i u nastavku dana sukladno stanju na tim požarištima i prioritetima gašenja.

Pripadnici Protupožarnih snaga nastavljaju sa saniranjem rubnih dijelova požarišta između Zatona i Raslina.


15,05 sati

Oko 14,15 sati došlo je do novog požara. Gore trava i nisko raslinje u Mirlović Zagori, u zaseoku Nakići, doznajemo u šibenskom Centru 112.

Na gašenje tog požara sa prominskog požarišta stigli su vatrogasci iz Drniša, Brodarice, Zablaća i Šibenika.

Požar kod Sapinih Doca ugašen je još jutros oko devet sati, kod Vinova u unešičkoj zagori oko su 11 sati.



12,06 sati

Od županijskog vatrogasnog zapovjednika Darka Dukića, koji se nalazi na opožarenom prominskom području doznajemo da je požar, koji je jučer poslije podne buknuo kod Razvođa u općini Promina, i širio se velikom brzinom, danas prije podne stavljen je pod nadzor.



- Nema otvoreno vatre, požar je pod nadzorom a vrijeme je mirno. Nema vjetra, pa vatrogasci trenutno rade na dogašavanju opožarenog prostora. Na terenu je 77 vatrogasaca, domaćih i kolega iz kontinentalnih županija, a požarom je bilo zahvaćeno oko 260 hektara, rekao nam je Dukić i dodao da im trenutno na ruku ide to što nema vjetra, pa će dogašavanje biti brže i uspješnije.

I na drugom, jednom od najvećih požara ove sezone, na zatonskom i vodičkom području nema otvorene vatre, doznajemo od zapovjednika JVP Šibenik Volimira Miloševića.

- Upravo sam u obilasku područja, trenutno u Raslini i stanje je dobro. Noćas smo imali aktivnu liniju požarišta prema Gaćelezima, ali se jutros smirilo. Rekao bih da je trenutno stanje mirovanja, a ukoliko iz podneva krene vjetar, moramo biti spremni.

Na terenu ostaje oko 80 ljudi, 50 hrvatskih vojnika i 30 vatrogasaca koji će pratiti stanje, doznali smo od Miloševića.



9, 56 sati

Još nema službenih podataka koliko je opožareno područje na prominskom području zahvaćeno vatrom koja se jučer oko 15 sati proširila od zaseka Sumani u Razvođu, prema samom mjestu i zaprijetila kućama.

Gasilo ju je čak osam kanadera i airtraktora, te više od sedamdeset vatrogasaca, a situacija još nije pod kontrolom.

No, kuće više nisu ugrožene i stanje se pomalo normalizira.

- Bilo je užasno, no najvažnije je da su kuće i ljudi spašeni. Jedna žena iz zaseoka Cvijetići je samoinicijativno i bed nadzora iša vidjeti svoju kuću i bila je ugrožna. Dečki su ju izvukli i medicinski je zbrinuta, ali nije u životnoj opasnosti, rekao je za šibenski.hr načelnik općine Promina Tihomir Budanko, te dodao da je opožareno - prema onomu što je mogao procijeniti na karti - oko 1000 hektara.



8,25 sati

Požar na prominskom području je i dalje aktivan, no situacija je daleko bolja nego sinoć. I na području Zatona i Rasline stanje još nije pod potpunom kontrolom.

Tijekom noći nadljudskim naporima zaustavljeno je širenje vatre prema Drnišu i obranjene su sve kuće na rubnim dijelovima Razvođa, uz cestu Oklaj- Drniš.

Oko jedan sat za prometovanje je otvorena županijska cesta Oklaj-Drniš koja je zbog božara bila zatvorena sinoć u 21.34 sati.

- Jutros su se u 6.30 uključila dva kanadera koji natapaju rubne dijelove požarišta kako se vatra ne bi ponovo razbuktala. Moram zahvaliti građanima prominskih sela koji su se uključili u gašenje požara, a pogotovu lovcima, šumarima i planinarima, koji su bez vatrogasne tehnike, samo s naprtnjačama i golim rukama, uspjeli zaustaviti širenje vatre prema zaseocima Tarlići i Buhe u Velušiću, rekao je jutros županijski vatrogasni zapovjednik Darko Dukić.

Zahvaljajući toj hrabrosti i odlučnosti stanovnici, uglavnom stariji, nisu evakuirani. Za njihov prihvat već je bio spreman prostor u Dječjem vrtiću Drniš.
 

26. travanj 2024 04:42