StoryEditorOCM
Crna kronikaPOVRATAK NA MJESTO ZLOČINA

Što će pokazati snimka glave trostrukog ubojice?

16. lipnja 2017. - 12:51

Boris Luketa (59) iz Primoštena, koji je 26. travnja ove godine u šibenskoj Brodarici ubio bračni par Hakiju i Milku Keranović i njihova prijatelja Ivana Bajića, nakon čega je sebi, pucnjem u glavu iz vatrenog oružja, pokušao oduzeti život, mogao bi uskoro i drugi put biti prevezen iz KBC-a Split u OB Šibenik. Naime, kako doznajemo od dr. Vlatka Ledenka, pročelnika Zavoda za neurokirurgiju KBC-a Split, Luketino zdravstveno stanje je stabilno.

– Pacijent se osjeća dobro, kontaktibilan je i ako kontrolna snimka glave za nekoliko dana bude dobra, nema nikakvih zapreka da se pacijenta ne preveze u OB Šibenik – rekao je dr. Ledenko.
Luketa je već jednom, prije otprilike tri tjedna, bio prevezen u šibensku bolnicu zbog boljeg zdravstvenog stanja.
– On je već jednom u stabilnom zdravstvenom stanju otpušten iz KBC-a Split. I tada je bio kontaktibilan i s njime se moglo razgovarati. Zbog toga je premješten u OB Šibenik – kazuje dr. Ledenko.

Očekivalo se da će u Šibeniku djelatnici šibenske policije obaviti i razgovor s Luketom, kako bi im on iz svoje perspektive dao iskaz o počinjenju trostrukog ubojstva. Međutim, do toga nije došlo jer se Luketino stanje u Šibeniku pogoršalo.
– U šibenskoj bolnici nastavljeno je liječenje i onda je primijećeno pogoršanje njegova zdravstvenog stanja. Odmah je u šibenskoj bolnici obavljeno snimanje glave i utvrđena je jedna odgođena komplikacija nakon prostrijela mozga. Odmah je vozilom Hitne pomoći iz Šibenika vraćen na naš Zavod, gdje je podvrgnut još jednom operativnom zahvatu kako bi se ta komplikacija sanirala – kazuje dr. Ledenko.

"Čudotvorne" ruke splitskih neurokirurga dobro su obavile operativni zahvat i Luketino stanje je i dalje u poboljšanju.
– Njegovo zdravstveno stanje je u bitnom poboljšanju, kontaktibilan je, s njime se može uspostaviti kontakt. Odgovara na podražaje, ispunjava jednostavne "naredbe" i ako sljedeća snimka glave, odnosno nalaz, bude dobra, nema zapreka da Luketa ponovno ne bude transportiran u šibensku bolnicu – kazuje dr. Ledenko.

Iako neki vole reći kako u medicini ne postoje čuda, "čudo" se, barem za sada, dogodilo u oporavku Borisa Lukete. Naravno, od tog "čuda" ne bi bilo ništa da djelatnici KBC-a Split, ponajprije neurokirurzi, ali i anesteziolozi, nisu uložili goleme napore kako bi Luketu održali na životu i kako bi on mogao policiji dati iskaz o počinjenom trostrukom ubojstvu.

Luketu tijekom cijelog boravka u KBC-u Split, na Odjelu neurokirurgije, čuvaju pripadnici Policijske uprave splitsko-dalmatinske, a policajci su ga čuvali i tijekom njegova boravka u OB-u Šibenik.
Naravno, za sada ostaje otvoreno pitanje koliko će sam Luketa svojim iskazom koji će, ako to dopusti njegovo zdravstveno stanje, dati šibenskoj policiji pomoći u rasvjetljavanju počinjenog zločina. Naime, pitanje je koliko se on, nakon stanja dugotrajne kome i obavljenih nekoliko operacijskih zahvata u KBC-u Split, uopće sjeća svih okolnosti počinjenog djela, odnosno likvidacije troje ljudi.
 

25. travanj 2024 23:21