StoryEditorOCM
Crna kronikaKALVARIJA ŠIBENSKE OBITELJI KULAZO

Vapaj Jasne, majke mladića Jure, čija je sudbina potresla cijelu Hrvatsku: Napadač mi je umalo ubio sina, a sad nas je dotukao sud - moramo platiti 182 tisuće kuna sudskih troškova (FOTO)

21. travnja 2017. - 17:54

Obitelj Jure Kulaze, mladića čija je tragična sudbina potresla cijelu Hrvatsku, nakon što ga je koncem studenoga 2011. godine ispred noćnog kluba "Inside" u Šibeniku brutalno pretukao 17-godišnji sugrađanin nanijevši mu stravične ozljede glave od kojih se godinama oporavljao, ponovno proživljava pravu agoniju.

Ovaj put agonija dolazi u obliku sudske odluke. Njome je s države skinuta bilo kakva odgovornost za okrutno iživljavanje maloljetnog delinkventa koji se u vrijeme napada trebao nalaziti iza brave odgojne ustanove. Ne samo što je skinuta odgovornost, već je Juri i njegovoj obitelji, koja je zbog troškova liječenja od dobrostojeće spala na prosjački štap, uskraćena mogućnost da se u financijskom smislu koliko-toliko oporave. Konačno, ne samo što im je uskraćena ta mogućnost, nego je pravomoćnom presudom Županijskog suda u Šibeniku od 20. ožujka ove godine Kulazama naloženo namirenje troškova parničnog postupka od, za njih, basnoslovnih 182.800 kuna.



Sudski pravorijek je doslovno "pokosio" mirnu i samozatajnu obitelj. Na njihovoj brodaričkoj adresi zatekosmo tek Juru i majku mu Jasnu. Zvonimir Kulazo, Jurin otac, nakon ovog pravosudnog udarca, rekoše nam, više nije u stanju pričati s medijima. Ni s kim to za neko vrijeme nije u stanju. Otišao je prošetati i srediti misli.

- Ova mi je presuda poručila da moj Jure nema pravo na život dostojan čovjeka, da godine i godine teške bitke za njegov oporavak po bolnicama i lječilištima koje su nas posve osiromašile, pravosuđu ove države ništa ne znače i da bolje prolaze napadači nego njihove žrtve. Sram me je što živim u ovakvoj državi za koju se moj muž, kao branitelj, borio tri godine, što sam u njezin proračun sedamnaest godina redovito plaćala poreze, što smo zatvorili obrt i nismo joj ostali dužni ni lipe... - zdvojna je Jasna.

Od suprugove plaće, sinove invalidnine i skromne njegovateljske naknade valja živjeti i plaćati studentske troškove mlađe kćeri. Ne vidi načina kako bi podmirila dosuđeni parnički trošak. Ne vidi ni smisla.
- Cijeli Šibenik nam je ionako stalno pomagao jer kako bismo drugačije platili zdravstvenu skrb i Juru ponovno podigli na noge, naučili ga jesti i hodati. Sva rodbina, prijatelji, susjedi, svi ti divni Jurini prijatelji iz srednje škole i s fakulteta, profesori, liječnici... stalno su nam pružali ruku pomoći. Samo na moj boravak i dodatne terapije, masaže, fizioterapeute, logopede, preparate koji nisu na popisu HZZO-a, a Juri su bili neophodni u Krapinskim toplicama, potrošili smo silne novce. Što, kao roditelj, ne biste napravili za svoje dijete?



Jure je u prva četiri mjeseca izgubio četrdeset kilograma, visio je na rubu života i smrti, tri mjeseca hranio se intravenozno, pa osam mjeseci na sondu kroz nos, godinu dana smo miksali hranu. Tek kad je progovorio, počeo je jesti... Možete li zamisliti kroz što smo prošli?! Zato poručujem sucima Županijskog suda u Šibeniku neka se, na ime naknade parničnog troška, naplate prodajom naše kuće. Pokazali su da su u ovoj državi psi i mačke zaštićeniji od mog sina - ogorčeno će Jasna Kulazo.
Jure se priklanja majčinu razmišljanju. Smatra da je presudom prekinut niz lijepih životnih trenutaka koji mu se zaredao i zamijenjen je novom traumom. Odnedavno je postao magistar inženjer morskog ribarstva. Obranio je, ponosno će, magisterij na temu "Rasprostranjenost i trendovi indeksa gustoće riba iz porodice Rajidae u Jadranskome moru" i činilo mu se da život kreće novim tokom.

- Svi moji dragi profesori u Splitu, na Studiju mora, a posebno mentor Nedo Vrgoč i pročelnica Svjetlana Krstulović Šifner, učinili su sve da, nakon četverogodišnje odsutnosti sa studija, položim tih nekoliko ispita i dobijem diplomu. Polako su mi se počela otvarati vrata nove budućnosti. Ova me je presuda rastužila kao čovjeka i poljuljala povjerenje u pravosuđe - priznaje mladić.

Iz zadarskog Odvjetničkog društva "Korljan i partneri", koje zastupa obitelj Kulazo, najavljuju nastavak pravosudne bitke za prava svojih stranaka.
- Protiv odluke Županijskog suda u Šibeniku sasvim sigurno ćemo ići dalje. Jedno od izvanrednih pravnih sredstava je revizija kojom možemo ići prema Vrhovnom sudu i tražiti izmjenu, odnosno ukidanje takve odluke - ističe odvjetnik Andrej Korljan.
Upozorava i na nekoliko ključnih činjenica iz sudskog postupka.
- Ovaj nesretni, inkriminirani događaj za Juru Kulazu i njegovu obitelj dogodio se u vrijeme kad je počinitelj tog kaznenog djela po prethodnoj pravomoćnoj odluci suda trebao biti smješten u odgojnu ustanovu. To se nije dogodilo, a napominjem da se radi o višestrukom recidivistu koji je prethodno sankcioniran i tretiran od strane stručnjaka, odnosno vještaka te mu je utvrđen i poremećaj osobnosti, što znači da je postojala procjena rizika za buduća takva ponašanja. U ovom slučaju radi se o strahovitom propustu nadležnih tijela koja su provodila odgojne mjere, zbog čega je maloljetnik ostao na slobodi i počinio to što je počinio - kaže Korljan.



Međupresudu Općinskog suda u Šibeniku kojom je utvrđena odgovornost tužene Republike Hrvatske zbog tih propusta drži dobrom i pravednom, a pravomoćnu odluku višeg suda neosnovanom i pravno promašenom.
Zadarski odvjetnik ne precizira iznos odštete koju je obitelj Kulazo odštetnim zahtjevom tražila od države. Pojašnjava da se iznos zadržao "unutar propisanih parametara i postojeće sudske prakse".

- Jure Kulazo, stranka u postupku, oštećenik i moj klijent, preživio je. Njega počinitelj ovog kaznenog djela nije ubio, ali je i njega i njegovu obitelj uništio na jedan drugi način. Posljedice su stravične. Bio je perspektivan, mladi student i apsolutno pozitivna osoba čiji je normalni životni put brutalno prekinut. Liječenje u kojemu je mjesecima vegetirao trajalo je godinama. Obitelj je izvrgnuta enormnim troškovima. U materijalnom smislu potpuno je iscrpljena, a sada im je naloženo i plaćanje sudskih troškova.
Presuda jest pravomoćna, međutim, ne znači da je priči kraj. Slijedi revizijski postupak, a u konačnici postoji i praksa Europskog suda za ljudska prava vezana uz odgovornost države u takvim i sličnim slučajevima - zaključio je Andrej Korljan.


Počinio četrdeset prekršaja...
Do kraja života Jure Kulazo snosit će posljedice te tragične noći 26. studenoga 2011. godine kada ga je oko 5.30 sati na parkiralištu ispred poznatog šibenskog noćnog kluba s leđa zaskočio 17-godišnji napadač, udario u glavu te ga onesvještenog nastavio udarati nogama po glavi i tijelu slomivši mu lubanju.
Maloljetnik je do tada počinio više od četrdeset različitih prekršaja i teških kaznenih djela, a u policijskom terminalu njegovo se ime spominjalo uz napade, krađe, paleži... Pravomoćnom odlukom Županijskog suda u Šibeniku od 13. listopada 2011. godine trebao je biti smješten u odgojnu ustanovu.


Šest operacija na glavi
Na Jedinici intenzivnog liječenja KBC-a 'Split' Jure Kulazo proveo je mjesec dana, a potom je premješten na Odjel neurokirurgije te bolnice. Zatim je upućen na terapijski oporavak u Krapinske toplice, gdje je bio deset mjeseci, a u nastavku liječenja mjesec dana je bio u KBC-u Split, pa petnaest dana u zagrebačkoj bolnici Rebro. Uslijedili su svakodnevni tretmani fizikalne terapije u Općoj bolnici Šibenik koji su trajali pune tri godine. Zbog teških ozljeda glave imao je šest operativnih zahvata.


Hvala što ste ga vratili među žive
Članovi obitelji Kulazo zahvalni su svima koji su im priskočili u pomoć u najtežem životnom razdoblju, bilo da je riječ o humanitarnoj i moralnoj pomoći, ili o stručno-medicinskoj pomoći u Jurinu liječenju i oporavku. Posebno zahvaljuju dr. Vlatku Ledenku i cijelom medicinskom timu Neurokirurškog odjela KBC-a Split, njihovim kolegama iz šibenske Opće bolnice, neurologinji dr. Sandri Celić Bunikić, fizijatrici dr. Luciji Juras, logopedici dr. Dijani Celić.
Nikada, vele, neće zaboraviti dirljivu potporu prijatelja, srednjoškolskih razrednih kolega s razrednikom prof. Milenkom Milovićem, kolega i profesora s fakulteta i mnogim drugima koje poimenično nisu naveli, ali će im vječno biti zahvalni. Bez njih se Jure ne bi vratio u svoju Brodaricu.


BEZ MILOSTI
Ova mi je presuda poručila da moj Jure nema pravo na život dostojan čovjeka, da godine i godine teške bitke za njegov oporavak po bolnicama i lječilištima koje su nas posve osiromašile, pravosuđu ove države ništa ne znače


OTAC 'ZANIJEMIO' OD ŠOKA
Na njihovoj brodaričkoj adresi zatekosmo tek Juru i majku Jasnu. Hrvatski branitelj Zvonimir Kulazo, Jurin otac, nakon ovog pravosudnog udarca, rekoše nam, više nije u stanju pričati s medijima


UZMITE KUĆU I NAPLATITE SE
Poručujem sucima Županijskog suda u Šibeniku neka se, na ime naknade parničnog troška, naplate prodajom naše kuće. Pokazali su da su u ovoj državi psi i mačke zaštićeniji od mog sina - kaže Jasna Kulazo


Što stoji u presudi
Na nedostatku pravno relevantne veze između nastupanja štete i postupanja nadležnih državnih tijela temelji se obrazloženje presude Županijskog suda u Šibeniku (Gž-971/2015-2) kojom je obitelj Kulazo ostala bez prava na odštetu.
- U konkretnom slučaju, šteta koju tužitelji trpe uzrokovana je protupravnim štetnim radnjama (A.A. inicijali napadača, op.a.), a pravno relevantna veza između nastupanja te štete i postupanja državnih dijela, ne postoji - poentira se u obrazloženju.

24. travanj 2024 15:57