stdClass Object ( [id] => 1382185 [title] => ‘Žena je otišla s drugim, povela bebu, ostavila tri kćeri. Mene prijavila za nasilje. Godinu dana ne znam di mi je dite‘ [alias] => zena-je-otisla-s-drugim-povela-bebu-ostavila-tri-kceri-mene-prijavila-za-nasilje-godinu-dana-ne-znam-di-mi-je-dite [catid] => 243 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

"Da je on napravio ovo što je ona, već bi bio iza 18 brava i ne bi vidija ni sunca ni miseca tko zna koliko dugo!" Ovako je jedan dobro upućeni pravosudni djelatnik komentirao situaciju 50-ak godina starog muškarca koji je ostao sam živjeti i brinuti se o svoje tri malodobne djevojčice nakon što ih je njegova supruga i njihova majka prije nekih godinu dana jednog dana iznenada napustila.

I sa sobom povela četvrto tek rođeno dijete, tada tromjesečnu djevojčicu, u nepoznatom pravcu. Bez znanja oca bebe koji je to formalno na papiru te je na njegovoj adresi prijavljeno dijete.

Poslije je saznao da je supruga otišla živjeti s njihovim prijateljem s kojim je čak u obiteljskom srodstvu i koji je najvjerojatnije, kako on to sumnja, djetetov otac.

No, krenimo od početka.

Glavni lik naše priče je, nazovimo ga Jure (pravi podaci poznati redakciji - op.a.), koji je s desetak godina mlađom ženom, nazovimo je Josipom, bio u braku nekih 16-ak godina. Dobili su tri krasne djevojčice, dvije su danas osnovnoškolke, a najstarija pohađa srednju školu te su bez nekih većih trzavica i problema živjeli na području jednog manjeg mjesta u jednoj dalmatinskoj županiji. Prije 16 mjeseci stigla je i najmlađa djevojčica.

Jure, nekadašnji vrlo uspješni instruktor borilačkih vještina, je više od desetljeća radio u inozemstvu, čuvao je neke poznate face iz svijeta sporta, poput sedmerostrukog prvaka svijeta u Formuli 1 Michaela Schumachera...

Kad god je stigao dolazio je doma, brinuo se da ženi i djevojčicama ništa ne fali. Prije nekog vremena odlučio je zauvijek napustiti gastarbajterski život te se vratio i potpuno posvetio obitelji i poljoprivredi te uzgoju pasa.

A onda prije godinu dana, točnije krajem svibnja prošle godine, dolazi do neočekivanog obrata i šoka!

- Ona je nestala, nismo znali ni di je ni šta je. To jutro sve je bilo normalno, dica su otišla u školu, mala beba je bila u nosiljki, normalan dan... Gleda sam neke račune kako smo preplatili struju za 200 eura, pa smo to u šali nas dvoje komentirali. Je, posli kad sam vrtija film sitija sam se da je nešto već večer prije pakirala, ali sam tada mislija da nešto uređuje po kući.

U 16 godina nismo se nikad posvadili, znaju nan se i familije, cili se život znamo.

Taj sam dan triba ići na neku dostavu i reka sam da kad se vratim da ćemo zaklati dva pivca za jednog našeg rođaka. Rekla mi je, da kad se budem vraća, kupin salame i sira za tople sendviče dici... Oko 11.20 sam otiša iz kuće, obavija te dostave, pokupija pivce.

I doša sam doma negdi oko šest popodne, doli u garaži stavija vodu da uskuva za pivce i uz stepenice ulazin u kuću i vidin dvi moje curice kako side na kauču, pokunjene. Pitan ih di je sekica, misleći na bebu, a one šute i plaču. Mislin se šta plaču, bit će žena kupa malu. Pitan ih di je mater, a one od jecanja nisu mogle niti izgovoriti. I onda su tako jecajući i upadajući jedna drugoj u rič uspile nekako reći šta se dogodilo - govori nam s grčem u glasu naš sugovornik kojem su, kad se sjetio te situacije, odmah zasuzile oči od tuge.

A pogotovo kad nam je kazao što su mu curice rekle.

---

image

‘Doša sam doma negdi oko šest popodne, ulazin u kuću i vidin dvi moje curice kako side na kauču, pokunjene. Pitan ih di je sekica...‘, prisjeća se Jure, zapinju mu riječi u grlu

Joško Šupić/Cropix
---

- Rekle su da su došle oko podne i po iz škole i vidile stvari spakirane u neke kese. Pitale su mamu šta je to, a ona je njima, kako su mi kazale, rekla: "Mater vam nosi malu seku, ide ća, našla sam jeftino stan... Idem i više vam se nikad neću vratiti!" Eto to im je rekla... - zapinju mu riječi u grlu dok sjedimo za stolom u kuhinji na prvom katu obiteljske kuće, a s nama su još i njegova majka, odnosno baka djevojčica, te njihov obiteljski prijatelj.

- E, nikad se neću vratiti, to je dici rekla - prisnažuje 74-godišnja baka, nazovimo je Mara. Rekla je dalje curicama da će po nju doći prijateljica, a one su od jada pobjegle u sobu. Nakon desetak minuta dolazi neko malo sivo auto i najmlađa djevojčica uspijeva skupiti hrabrosti da dođe do balkonskih vrata. Provirivši, ugledala je auto i neku žensku osobu.

- Kad sam to čuja, nisam moga virovati. Zovem je na mobitel, ne javlja se. Zovem njene roditelje da je zovu, ali ona se nikome nije javljala. Pomislija sam da je nije uvatila postporođajna depresija, pa da ne bi, ne daj Bože, sebi i ditetu neko zlo napravila. Šta ću, majko moja? Zovem jednog umirovljenog policijskog inspektora, pitan ga šta mi je činiti. On veli: "Doć‘ će ona, znan joj ćaću, aj neće biti nikakvo zlo", a ja njemu da nije ovo normalno, da može dite baciti u kontejner ili ko zna šta drugo napravit. I dalje sam je zva na mobitel, ali ništa - govori.

Odlazi potom u policiju u obližnji veći grad i prijavljuje nestanak bebe. Daje im broj mobitela odbjegle supruge, zovu je i policajci, ali ni njima se ne javlja.

- Uvjereni smo bili da je "pukla". Reka sam im da je hitno, panika, tresa sam se... Ja na iglama, dica mi uplakana doma i molin ih da probaju locirati signal mobitela da se vidi di je. Jedan inspektor je otiša sa mnom doma i uzeja izjavu od moje dvi curice. I dalje san zva sve žive koje znan, ali niko ništa nije zna.

Došlo je već devet uri, pa je mrak, pa sam se dogovorija s policijom da ću doći rano ujutro kod njih da vidimo šta i kako dalje. Cilu noć nitko od nas nije spava, zvali smo je, slali poruke. Ništa, nikakvog odgovora. Dici sam reka da ujutro ne idu u školu, nisan ih tija mučiti, a ja san otiša u policiju. Došla mi je stara mater koja živi tu stotinjak metara dalje od nas da ih pričuva, a ja sam otiša sam u policiju - prepričava detaljno sve što se događalo.

Čim je ušao u stanicu, vidio je šefa smjene koji mu je i neki daljnji rođak i kazao mu je uznemireno isto što i njegovim kolegama dan prije - da ne zna di mu je dite, da je izvan sebe...

- On meni, rođo sidi tu, prvo da ti donesen čašu vode. Kad je to reka, meni se noge odsikle, mislija sam odma da su našli mrtvu bebu i nju. U to dolazi inspektor koji je bija dan prije uzeti izjavu dice i govori mi: "Doša nam je dopis u dvi ure noću iz S., prijavila te za nasilje u obitelji od prvog dana braka, prijetnje ubojstvom"... - govori nam.

Policajci su ga zadržali i dan poslije odveli na ispitivanje na ODO. Bili su uvjereni da će ga zatvoriti u istražni zatvor na osnovi onoga za što ga je teretila. No, zamjenik ODO-a koji ga je ispitao odlučuje ga pustiti uz mjere opreza - zabranu približavanja na udaljenost manju od sto metara žrtvi, ali i trima djevojčicama koje je ista ta žrtva napustila i o kojima se brinuo i brinu Jure i njegova majka, baka djevojčica. No, zabrana približavanja nije se odnosila na bebu?!

Odbjegla Josipa optužila je Juru da ju je cijelo vrijeme braka psihički, a ponekad i fizički zlostavljao, da ju je vrijeđao, govorio joj da je kurvetina, da ne vrijedi, da nije sposobna djecu odgajati. Po njezinim riječima vikao bi na nju ako bi u jelu falilo soli, ako bi na televiziji bile turske serije, a da ga je tek sad prijavila jer je po selu čula da će ubiti i nju i četvero djece.

Na pitanje zašto je uzela samo bebu, a nije povela i ostale curice ako se bojala da će ih ubiti, navela je da ih je ostavila jer su velike i mogu se za sebe brinuti. Na ODO-u je još ispričala i kako ne može ništa loše reći za Jurin odnos s djecom jer da se on za njih brine, da misli da im je dobro s njim i s bakom.

---

image

Da Jurina majka nije preuzela brigu o djevojčicama, bile bi završile u domu

Joško Šupić/Cropix
---

- Reka sam tužitelju od a do ž, sve... Ja nisan još zna šta je prava istina, posli sam shvatija da je okolo noćarila, bila sa svima, a onda je s tim rođakom... Prvo sam tražija da je psihijatrijski vještače, mislija sam da je pukla. Cili sritan šta nisan završija nedužan u zatvoru doša sam kući, mislija da će se te mjere brzo ukiniti.

E, ali se baš taj tjedan desija štrajk sudova i dva, dva i po miseca se ništa nije događalo. Pokušavao sam uvjeriti sve da je hitan slučaj, da su dica u pitanju, mater ih ostavila, a meni zabranilo pristup. Spasilo je to šta se moja mater prihvatila dice, inače bi ih stavili u dom.

Nakon štrajka, godišnji odmori i to je tako trajalo, a približavala se nova školska godina. Pokušava sam na sve moguće načine dobiti termin na sudu da dokažen svoju nevinost jer je dici počinjala škola, tribalo ih je pripremiti i opremiti, a ja im ne smin prići i spavam po tuđin kućama - objašnjava nam Jure što se sve događalo.

Nakon pola godine krenulo se s dokaznim ročištima i nakon svega je ODO početkom siječnja ove godine donio odluku o odbačaju kaznene prijave jer, osim tvrdnji odbjegle žene, nije bilo nikakvih drugih dokaza niti iskaza, kako djece, tako i njezine i njegove rodbine, koji bi ukazivali na to da je bila izložena nasilju i prijetnjama za koje je prijavila još uvijek zakonitog supruga.

No, iako je pravomoćno oslobođen optužbi, nakon čega se vratio svojim djevojčicama i relativno normalnom životu, Jure još uvijek nije miran. Ne zna što se događa s danas već 16 mjeseci starom djevojčicom koju gotovo godinu dana nije ni vidio niti zna kako je, kako izgleda, gdje se nalazi...

- Od kada sam ja prijavio nestanak bebe, nitko ništa nije napravio, koliko je meni poznato. Kad sam ima mjeru zabrane prilaska mojim curicama, ovi iz Centra su bili jedan put u šest miseci da ih obiđu. Beba je i dalje prijavljena na ovu moju adresu, a kad pitam institucije šta se događa, svatko prebacuje na drugoga. Policija na Centar, oni na njih i sud, sud na nekog trećeg.

Nevjerojatno je da moja dica ne znaju evo već godinu dana di im je sestra, a ja ka otac ne znam di mi je dite. Njihova se majka njima uopće ne javlja, blokirala im je brojeve da je ne mogu zvati. Od kad je otišla nije im ni eura poslala, ni na koji način ne brine o njima niti ju je briga za njih, a koliko znam čak dolazi u selo potajice i krije se od dice da je ne vide.

Koliko ja znam odvođenje diteta bez pristanka drugog roditelja s adrese prebivališta je kazneno djelo, a mislim i da je Centar protiv nje podnija prijavu za zanemarivanje djece, ali nemam pojma u kojoj se to fazi nalazi - uznemireno govori Jure dok pokušava suspregnuti ljutnju na institucije koje ništa ne čine.

- Ništa nisu poduzeli da se dite vrati, eto šta rade - ubacuje se baka.

- Meni je samo važno da znam di mi je dite, kako je, jel se o njemu brinu, kako živi... Dite je moje dok se ne utvrdi drugačije, a meni ka ocu je već godinu dana onemogućeno da ga vidin i da se o njemu brinem. I niko mi ne može ili ne želi pomoći da se stvari promijene - zaključuje naš sugovornik.

Posljednja mjera nadležnog Centra datira od 20. ožujka ove godine, a u njoj se Juri i njegovoj supruzi Josipi određuje "mjera stručne pomoći i potpore u ostvarivanju roditeljske skrbi o njihovoj maloljetnoj djeci". Dakle, Centar je odredio osobu koja će pomoći odbjegloj majci da odgaja troje djece koje je napustila, a ocu će pomoći da se brine o najmlađoj djevojčici koju niti on niti njezine sestre nisu vidjeli već godinu dana!!! Može li luđe?

---

image

‘Meni je samo važno da znam di mi je dite, kako je, jel se o njemu brinu, kako živi... I niko mi ne može ili ne želi pomoći!‘, u dubokom očaju priča muškarac čijoj se agoniji kraj ne nazire

Joško Šupić/Cropix
---

A vi, dragi čitatelji, promislite na komentar s početka ove tužne priče. I zapitajte se ima li u njemu istine?

Pokušali smo od nadležnih i prozvanih institucija dobiti odgovore na sporna pitanja, ali svi se prave "blesavi", pozivajući se na zaštitu prava maloljetne djece.

- Obavještavamo da su okolnosti iz Vašeg upita obuhvaćene postupanjima nadležnih ustrojstvenih jedinica policije po dovršetku kojih postupanja je, na primjeren način i pravovremeno, obaviješteno nadležno državno odvjetništvo. Budući se radi o postupanju u području zaštite prava i interesa i djece i drugo, nismo u mogućnosti ustupiti Vam tražene informacije niti komentirati pojedina policijska postupanja i poduzete mjere - naveli su iz policije.

- Nismo u mogućnosti odgovoriti na pitanja jer državno odvjetništvo ne daje takve podatke - odgovorila je nadležna općinska državna odvjetnica.

- Nadležni Područni ured u predmetnoj obitelji poduzeo je i nadalje će poduzimati, dok za to postoji potreba, prikladne mjere obiteljsko pravne zaštite u svrhu zaštite prava, interesa i dobrobiti maloljetne djece, te pomoći roditeljima u poboljšanju svog odnosa i komunikacije.

Roditelji su upoznati s tim da su, prije pokretanja postupka na sudu oko ostvarivanja daljnje roditeljske skrbi, u obvezi pokrenuti postupak obveznog savjetovanja u nadležnom Područnom uredu Hrvatskog zavoda za socijalni rad, čiji je cilj pomoći članovima obitelji da donesu sporazumne odluke o obiteljskim odnosima. Ako roditelji ne postignu sporazum, konačnu odluku oko daljnjeg vršenja roditeljske skrbi donosi sud.

Hrvatski zavod za socijalni rad ne daje suglasnost da "dijete živi s majkom" već sukladno Obiteljskom zakonu samo iznimno kada su ostvareni i drugi uvjeti, daje suglasnost za promjenu djetetova prebivališta. Radi zaštite prava na privatnost te načela tajnosti i zaštite osobnih podataka, osobito jer se radi o maloljetnoj djeci, nismo u mogućnosti pružiti detaljnije odgovore - odgovorili su iz Hrvatskog zavoda za socijalni rad.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => i nitko ne reagira [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) [36] => stdClass Object ( [id] => 100 [name] => Important article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 38 [alias] => Important_article ) ) [extra_fields_search] => i nitko ne reagira 2 0 12701 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2024-04-15 09:26:43 [created_by] => 3229 [created_by_alias] => Vladimir Urukalo [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2024-04-19 19:43:46 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2024-04-19 19:43:26 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 243 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz crne kronike. [menu-meta_keywords] => vijesti, crna kronika, nesreće, tragedije [secure] => 0 [page_title] => Crna kronika [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title='Žena je otišla s drugim, povela bebu, ostavila tri kćeri. Mene prijavila za nasilje. Godinu dana ne znam di mi je dite' page_title='Žena je otišla s drugim, povela bebu, ostavila tri kćeri. Mene prijavila za nasilje. Godinu dana ne znam di mi je dite' [metakey] => napuštanje djece, odvođenje djeteta, Centar za socijalnu skrb [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2024\/04\/15\/26960910.jpg","\/images\/slike\/2024\/04\/15\/26960909.jpg","\/images\/slike\/2024\/04\/15\/26960913.jpg","\/images\/slike\/2024\/04\/15\/26960908.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Jo\u0161ko \u0160upi\u0107\/Cropix","Jo\u0161ko \u0160upi\u0107\/Cropix","Jo\u0161ko \u0160upi\u0107\/Cropix","Jo\u0161ko \u0160upi\u0107\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

\u2018To jutro sve je bilo normalno, dica su oti\u0161la u \u0161kolu, mala beba je bila u nosiljki, normalan dan...\u2018,\u00a0 zapo\u010dinje svoju pri\u010du o\u010dajni Dalmatinac<\/p>","

\u2018Do\u0161a sam doma negdi oko \u0161est popodne,\u00a0ulazin u ku\u0107u i vidin dvi moje curice kako side na kau\u010du, pokunjene. Pitan ih di je sekica...\u2018, prisje\u0107a se Jure,\u00a0zapinju mu rije\u010di u grlu<\/p>","

Da Jurina majka nije preuzela brigu o djevoj\u010dicama, bile bi zavr\u0161ile u domu<\/p>","

\u2018Meni je samo va\u017eno da znam di mi je dite, kako je, jel se o njemu brinu, kako \u017eivi... I niko mi ne mo\u017ee ili ne \u017eeli pomo\u0107i!\u2018, u dubokom o\u010daju pri\u010da mu\u0161karac \u010dijoj se agoniji kraj ne nazire<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1308","hd_26960910_1920.jpg":"1920x1080","k_26960910_1280.jpg":"1280x1280","k_26960910_1024.jpg":"1024x1024","k_26960910_640.jpg":"640x640","k_26960910_480.jpg":"480x480","k_26960910_340.jpg":"340x340","k_26960910_220.jpg":"220x220","o_26960910_1280.jpg":"1280x872","o_26960910_1024.jpg":"1024x697","o_26960910_640.jpg":"640x436","o_26960910_480.jpg":"480x327","o_26960910_340.jpg":"340x231","o_26960910_220.jpg":"220x149","h_26960910_1280.jpg":"1280x854","h_26960910_1024.jpg":"1024x683","h_26960910_640.jpg":"640x427","h_26960910_480.jpg":"480x320","h_26960910_340.jpg":"340x227","h_26960910_220.jpg":"220x147","pp_26960910_1280.jpg":"1280x1628","pp_26960910_1024.jpg":"1024x1303","pp_26960910_640.jpg":"640x814","pp_26960910_480.jpg":"480x611","pp_26960910_340.jpg":"340x432","pp_26960910_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1516","hd_26960909_1920.jpg":"1920x1080","k_26960909_1280.jpg":"1280x1280","k_26960909_1024.jpg":"1024x1024","k_26960909_640.jpg":"640x640","k_26960909_480.jpg":"480x480","k_26960909_340.jpg":"340x340","k_26960909_220.jpg":"220x220","o_26960909_1280.jpg":"1280x1010","o_26960909_1024.jpg":"1024x808","o_26960909_640.jpg":"640x505","o_26960909_480.jpg":"480x379","o_26960909_340.jpg":"340x268","o_26960909_220.jpg":"220x173","h_26960909_1280.jpg":"1280x854","h_26960909_1024.jpg":"1024x683","h_26960909_640.jpg":"640x427","h_26960909_480.jpg":"480x320","h_26960909_340.jpg":"340x227","h_26960909_220.jpg":"220x147","pp_26960909_1280.jpg":"1280x1628","pp_26960909_1024.jpg":"1024x1303","pp_26960909_640.jpg":"640x814","pp_26960909_480.jpg":"480x611","pp_26960909_340.jpg":"340x432","pp_26960909_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x957","hd_26960913_1920.jpg":"1920x1080","k_26960913_1280.jpg":"1280x1280","k_26960913_1024.jpg":"1024x1024","k_26960913_640.jpg":"640x640","k_26960913_480.jpg":"480x480","k_26960913_340.jpg":"340x340","k_26960913_220.jpg":"220x220","o_26960913_1280.jpg":"1280x638","o_26960913_1024.jpg":"1024x510","o_26960913_640.jpg":"640x319","o_26960913_480.jpg":"480x239","o_26960913_340.jpg":"340x169","o_26960913_220.jpg":"220x109","h_26960913_1280.jpg":"1280x854","h_26960913_1024.jpg":"1024x683","h_26960913_640.jpg":"640x427","h_26960913_480.jpg":"480x320","h_26960913_340.jpg":"340x227","h_26960913_220.jpg":"220x147","pp_26960913_1280.jpg":"1280x1628","pp_26960913_1024.jpg":"1024x1303","pp_26960913_640.jpg":"640x814","pp_26960913_480.jpg":"480x611","pp_26960913_340.jpg":"340x432","pp_26960913_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1387","hd_26960908_1920.jpg":"1920x1080","k_26960908_1280.jpg":"1280x1280","k_26960908_1024.jpg":"1024x1024","k_26960908_640.jpg":"640x640","k_26960908_480.jpg":"480x480","k_26960908_340.jpg":"340x340","k_26960908_220.jpg":"220x220","o_26960908_1280.jpg":"1280x924","o_26960908_1024.jpg":"1024x739","o_26960908_640.jpg":"640x462","o_26960908_480.jpg":"480x346","o_26960908_340.jpg":"340x245","o_26960908_220.jpg":"220x158","h_26960908_1280.jpg":"1280x854","h_26960908_1024.jpg":"1024x683","h_26960908_640.jpg":"640x427","h_26960908_480.jpg":"480x320","h_26960908_340.jpg":"340x227","h_26960908_220.jpg":"220x147","pp_26960908_1280.jpg":"1280x1628","pp_26960908_1024.jpg":"1024x1303","pp_26960908_640.jpg":"640x814","pp_26960908_480.jpg":"480x611","pp_26960908_340.jpg":"340x432","pp_26960908_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1","1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 243 [name] => Crna kronika [alias] => crna-kronika [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 4 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"1","itemRelatedLimit":"2","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"1","itemRelatedImageSize":"Small","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"1","itemRelatedAuthor":"1","itemRelatedMedia":"1","itemRelatedImageGallery":"1","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 4763426 Threads: 5 Questions: 163565599 Slow queries: 70958 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 4822561 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 57 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front04 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/crna-kronika ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 482 [name] => Premium [alias] => premium [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vinski-podrum-stari/sponzori ) [1] => stdClass Object ( [id] => 243 [name] => Crna kronika [alias] => crna-kronika [parent] => 119 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vijesti/crna-kronika ) ) [link] => /vijesti/crna-kronika/zena-je-otisla-s-drugim-povela-bebu-ostavila-tri-kceri-mene-prijavila-za-nasilje-godinu-dana-ne-znam-di-mi-je-dite-1382185 [printLink] => /vijesti/crna-kronika/zena-je-otisla-s-drugim-povela-bebu-ostavila-tri-kceri-mene-prijavila-za-nasilje-godinu-dana-ne-znam-di-mi-je-dite-1382185?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 756111 [name] => napuštanje djece [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2024-04-19 15:21:48 [main_article_id] => 0 [alias] => napustanje-djece [link] => /tag/napustanje-djece ) [1] => stdClass Object ( [id] => 756112 [name] => odvođenje djeteta [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2024-04-19 15:21:48 [main_article_id] => 0 [alias] => odvodenje-djeteta [link] => /tag/odvodenje-djeteta ) [2] => stdClass Object ( [id] => 436277 [name] => Centar za socijalnu skrb [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => centar-za-socijalnu-skrb [link] => /tag/centar-za-socijalnu-skrb ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => i nitko ne reagira [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) [Important_article] => stdClass Object ( [id] => 100 [name] => Important article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 38 [alias] => Important_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => ‘Žena je otišla s drugim, povela bebu, ostavila tri kćeri. Mene prijavila za nasilje. Godinu dana ne znam di mi je dite‘ [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3229 [name] => Vladimir Urukalo [username] => vladimir-urukalo [email] => vladimir-urukalo@sd.hr [password] => $2y$10$rgyq3xZ1UxSvAtwZX451CONOsVI0fxhUfQE/LUPcv7rt8nYMmDiny [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/vladimir-urukalo-3229 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1747 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/c92d4ffb88f6f09a6d26e581b1556f3e?s=100&default=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/04/15/26960910.jpg [galleryCount] => 4 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Joško Šupić/Cropix [mainImageDesc] =>

‘To jutro sve je bilo normalno, dica su otišla u školu, mala beba je bila u nosiljki, normalan dan...‘,  započinje svoju priču očajni Dalmatinac

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/04/15/26960910.jpg [title] =>

‘To jutro sve je bilo normalno, dica su otišla u školu, mala beba je bila u nosiljki, normalan dan...‘,  započinje svoju priču očajni Dalmatinac

Joško Šupić/Cropix ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/04/15/26960909.jpg [title] =>

‘Doša sam doma negdi oko šest popodne, ulazin u kuću i vidin dvi moje curice kako side na kauču, pokunjene. Pitan ih di je sekica...‘, prisjeća se Jure, zapinju mu riječi u grlu

Joško Šupić/Cropix ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/04/15/26960913.jpg [title] =>

Da Jurina majka nije preuzela brigu o djevojčicama, bile bi završile u domu

Joško Šupić/Cropix ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/04/15/26960908.jpg [title] =>

‘Meni je samo važno da znam di mi je dite, kako je, jel se o njemu brinu, kako živi... I niko mi ne može ili ne želi pomoći!‘, u dubokom očaju priča muškarac čijoj se agoniji kraj ne nazire

Joško Šupić/Cropix ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

"Da je on napravio ovo što je ona, već bi bio iza 18 brava i ne bi vidija ni sunca ni miseca tko zna koliko dugo!" Ovako je jedan dobro upućeni pravosudni djelatnik komentirao situaciju 50-ak godina starog muškarca koji je ostao sam živjeti i brinuti se o svoje tri malodobne djevojčice nakon što ih je njegova supruga i njihova majka prije nekih godinu dana jednog dana iznenada napustila.

I sa sobom povela četvrto tek rođeno dijete, tada tromjesečnu djevojčicu, u nepoznatom pravcu. Bez znanja oca bebe koji je to formalno na papiru te je na njegovoj adresi prijavljeno dijete.

Poslije je saznao da je supruga otišla živjeti s njihovim prijateljem s kojim je čak u obiteljskom srodstvu i koji je najvjerojatnije, kako on to sumnja, djetetov otac.

No, krenimo od početka.

Glavni lik naše priče je, nazovimo ga Jure (pravi podaci poznati redakciji - op.a.), koji je s desetak godina mlađom ženom, nazovimo je Josipom, bio u braku nekih 16-ak godina. Dobili su tri krasne djevojčice, dvije su danas osnovnoškolke, a najstarija pohađa srednju školu te su bez nekih većih trzavica i problema živjeli na području jednog manjeg mjesta u jednoj dalmatinskoj županiji. Prije 16 mjeseci stigla je i najmlađa djevojčica.

Jure, nekadašnji vrlo uspješni instruktor borilačkih vještina, je više od desetljeća radio u inozemstvu, čuvao je neke poznate face iz svijeta sporta, poput sedmerostrukog prvaka svijeta u Formuli 1 Michaela Schumachera...

Kad god je stigao dolazio je doma, brinuo se da ženi i djevojčicama ništa ne fali. Prije nekog vremena odlučio je zauvijek napustiti gastarbajterski život te se vratio i potpuno posvetio obitelji i poljoprivredi te uzgoju pasa.

A onda prije godinu dana, točnije krajem svibnja prošle godine, dolazi do neočekivanog obrata i šoka!

- Ona je nestala, nismo znali ni di je ni šta je. To jutro sve je bilo normalno, dica su otišla u školu, mala beba je bila u nosiljki, normalan dan... Gleda sam neke račune kako smo preplatili struju za 200 eura, pa smo to u šali nas dvoje komentirali. Je, posli kad sam vrtija film sitija sam se da je nešto već večer prije pakirala, ali sam tada mislija da nešto uređuje po kući.

U 16 godina nismo se nikad posvadili, znaju nan se i familije, cili se život znamo.

Taj sam dan triba ići na neku dostavu i reka sam da kad se vratim da ćemo zaklati dva pivca za jednog našeg rođaka. Rekla mi je, da kad se budem vraća, kupin salame i sira za tople sendviče dici... Oko 11.20 sam otiša iz kuće, obavija te dostave, pokupija pivce.

I doša sam doma negdi oko šest popodne, doli u garaži stavija vodu da uskuva za pivce i uz stepenice ulazin u kuću i vidin dvi moje curice kako side na kauču, pokunjene. Pitan ih di je sekica, misleći na bebu, a one šute i plaču. Mislin se šta plaču, bit će žena kupa malu. Pitan ih di je mater, a one od jecanja nisu mogle niti izgovoriti. I onda su tako jecajući i upadajući jedna drugoj u rič uspile nekako reći šta se dogodilo - govori nam s grčem u glasu naš sugovornik kojem su, kad se sjetio te situacije, odmah zasuzile oči od tuge.

A pogotovo kad nam je kazao što su mu curice rekle.

---

image

‘Doša sam doma negdi oko šest popodne, ulazin u kuću i vidin dvi moje curice kako side na kauču, pokunjene. Pitan ih di je sekica...‘, prisjeća se Jure, zapinju mu riječi u grlu

Joško Šupić/Cropix
---

- Rekle su da su došle oko podne i po iz škole i vidile stvari spakirane u neke kese. Pitale su mamu šta je to, a ona je njima, kako su mi kazale, rekla: "Mater vam nosi malu seku, ide ća, našla sam jeftino stan... Idem i više vam se nikad neću vratiti!" Eto to im je rekla... - zapinju mu riječi u grlu dok sjedimo za stolom u kuhinji na prvom katu obiteljske kuće, a s nama su još i njegova majka, odnosno baka djevojčica, te njihov obiteljski prijatelj.

- E, nikad se neću vratiti, to je dici rekla - prisnažuje 74-godišnja baka, nazovimo je Mara. Rekla je dalje curicama da će po nju doći prijateljica, a one su od jada pobjegle u sobu. Nakon desetak minuta dolazi neko malo sivo auto i najmlađa djevojčica uspijeva skupiti hrabrosti da dođe do balkonskih vrata. Provirivši, ugledala je auto i neku žensku osobu.

- Kad sam to čuja, nisam moga virovati. Zovem je na mobitel, ne javlja se. Zovem njene roditelje da je zovu, ali ona se nikome nije javljala. Pomislija sam da je nije uvatila postporođajna depresija, pa da ne bi, ne daj Bože, sebi i ditetu neko zlo napravila. Šta ću, majko moja? Zovem jednog umirovljenog policijskog inspektora, pitan ga šta mi je činiti. On veli: "Doć‘ će ona, znan joj ćaću, aj neće biti nikakvo zlo", a ja njemu da nije ovo normalno, da može dite baciti u kontejner ili ko zna šta drugo napravit. I dalje sam je zva na mobitel, ali ništa - govori.

Odlazi potom u policiju u obližnji veći grad i prijavljuje nestanak bebe. Daje im broj mobitela odbjegle supruge, zovu je i policajci, ali ni njima se ne javlja.

- Uvjereni smo bili da je "pukla". Reka sam im da je hitno, panika, tresa sam se... Ja na iglama, dica mi uplakana doma i molin ih da probaju locirati signal mobitela da se vidi di je. Jedan inspektor je otiša sa mnom doma i uzeja izjavu od moje dvi curice. I dalje san zva sve žive koje znan, ali niko ništa nije zna.

Došlo je već devet uri, pa je mrak, pa sam se dogovorija s policijom da ću doći rano ujutro kod njih da vidimo šta i kako dalje. Cilu noć nitko od nas nije spava, zvali smo je, slali poruke. Ništa, nikakvog odgovora. Dici sam reka da ujutro ne idu u školu, nisan ih tija mučiti, a ja san otiša u policiju. Došla mi je stara mater koja živi tu stotinjak metara dalje od nas da ih pričuva, a ja sam otiša sam u policiju - prepričava detaljno sve što se događalo.

Čim je ušao u stanicu, vidio je šefa smjene koji mu je i neki daljnji rođak i kazao mu je uznemireno isto što i njegovim kolegama dan prije - da ne zna di mu je dite, da je izvan sebe...

- On meni, rođo sidi tu, prvo da ti donesen čašu vode. Kad je to reka, meni se noge odsikle, mislija sam odma da su našli mrtvu bebu i nju. U to dolazi inspektor koji je bija dan prije uzeti izjavu dice i govori mi: "Doša nam je dopis u dvi ure noću iz S., prijavila te za nasilje u obitelji od prvog dana braka, prijetnje ubojstvom"... - govori nam.

Policajci su ga zadržali i dan poslije odveli na ispitivanje na ODO. Bili su uvjereni da će ga zatvoriti u istražni zatvor na osnovi onoga za što ga je teretila. No, zamjenik ODO-a koji ga je ispitao odlučuje ga pustiti uz mjere opreza - zabranu približavanja na udaljenost manju od sto metara žrtvi, ali i trima djevojčicama koje je ista ta žrtva napustila i o kojima se brinuo i brinu Jure i njegova majka, baka djevojčica. No, zabrana približavanja nije se odnosila na bebu?!

Odbjegla Josipa optužila je Juru da ju je cijelo vrijeme braka psihički, a ponekad i fizički zlostavljao, da ju je vrijeđao, govorio joj da je kurvetina, da ne vrijedi, da nije sposobna djecu odgajati. Po njezinim riječima vikao bi na nju ako bi u jelu falilo soli, ako bi na televiziji bile turske serije, a da ga je tek sad prijavila jer je po selu čula da će ubiti i nju i četvero djece.

Na pitanje zašto je uzela samo bebu, a nije povela i ostale curice ako se bojala da će ih ubiti, navela je da ih je ostavila jer su velike i mogu se za sebe brinuti. Na ODO-u je još ispričala i kako ne može ništa loše reći za Jurin odnos s djecom jer da se on za njih brine, da misli da im je dobro s njim i s bakom.

---

image

Da Jurina majka nije preuzela brigu o djevojčicama, bile bi završile u domu

Joško Šupić/Cropix
---

- Reka sam tužitelju od a do ž, sve... Ja nisan još zna šta je prava istina, posli sam shvatija da je okolo noćarila, bila sa svima, a onda je s tim rođakom... Prvo sam tražija da je psihijatrijski vještače, mislija sam da je pukla. Cili sritan šta nisan završija nedužan u zatvoru doša sam kući, mislija da će se te mjere brzo ukiniti.

E, ali se baš taj tjedan desija štrajk sudova i dva, dva i po miseca se ništa nije događalo. Pokušavao sam uvjeriti sve da je hitan slučaj, da su dica u pitanju, mater ih ostavila, a meni zabranilo pristup. Spasilo je to šta se moja mater prihvatila dice, inače bi ih stavili u dom.

Nakon štrajka, godišnji odmori i to je tako trajalo, a približavala se nova školska godina. Pokušava sam na sve moguće načine dobiti termin na sudu da dokažen svoju nevinost jer je dici počinjala škola, tribalo ih je pripremiti i opremiti, a ja im ne smin prići i spavam po tuđin kućama - objašnjava nam Jure što se sve događalo.

Nakon pola godine krenulo se s dokaznim ročištima i nakon svega je ODO početkom siječnja ove godine donio odluku o odbačaju kaznene prijave jer, osim tvrdnji odbjegle žene, nije bilo nikakvih drugih dokaza niti iskaza, kako djece, tako i njezine i njegove rodbine, koji bi ukazivali na to da je bila izložena nasilju i prijetnjama za koje je prijavila još uvijek zakonitog supruga.

No, iako je pravomoćno oslobođen optužbi, nakon čega se vratio svojim djevojčicama i relativno normalnom životu, Jure još uvijek nije miran. Ne zna što se događa s danas već 16 mjeseci starom djevojčicom koju gotovo godinu dana nije ni vidio niti zna kako je, kako izgleda, gdje se nalazi...

- Od kada sam ja prijavio nestanak bebe, nitko ništa nije napravio, koliko je meni poznato. Kad sam ima mjeru zabrane prilaska mojim curicama, ovi iz Centra su bili jedan put u šest miseci da ih obiđu. Beba je i dalje prijavljena na ovu moju adresu, a kad pitam institucije šta se događa, svatko prebacuje na drugoga. Policija na Centar, oni na njih i sud, sud na nekog trećeg.

Nevjerojatno je da moja dica ne znaju evo već godinu dana di im je sestra, a ja ka otac ne znam di mi je dite. Njihova se majka njima uopće ne javlja, blokirala im je brojeve da je ne mogu zvati. Od kad je otišla nije im ni eura poslala, ni na koji način ne brine o njima niti ju je briga za njih, a koliko znam čak dolazi u selo potajice i krije se od dice da je ne vide.

Koliko ja znam odvođenje diteta bez pristanka drugog roditelja s adrese prebivališta je kazneno djelo, a mislim i da je Centar protiv nje podnija prijavu za zanemarivanje djece, ali nemam pojma u kojoj se to fazi nalazi - uznemireno govori Jure dok pokušava suspregnuti ljutnju na institucije koje ništa ne čine.

- Ništa nisu poduzeli da se dite vrati, eto šta rade - ubacuje se baka.

- Meni je samo važno da znam di mi je dite, kako je, jel se o njemu brinu, kako živi... Dite je moje dok se ne utvrdi drugačije, a meni ka ocu je već godinu dana onemogućeno da ga vidin i da se o njemu brinem. I niko mi ne može ili ne želi pomoći da se stvari promijene - zaključuje naš sugovornik.

Posljednja mjera nadležnog Centra datira od 20. ožujka ove godine, a u njoj se Juri i njegovoj supruzi Josipi određuje "mjera stručne pomoći i potpore u ostvarivanju roditeljske skrbi o njihovoj maloljetnoj djeci". Dakle, Centar je odredio osobu koja će pomoći odbjegloj majci da odgaja troje djece koje je napustila, a ocu će pomoći da se brine o najmlađoj djevojčici koju niti on niti njezine sestre nisu vidjeli već godinu dana!!! Može li luđe?

---

image

‘Meni je samo važno da znam di mi je dite, kako je, jel se o njemu brinu, kako živi... I niko mi ne može ili ne želi pomoći!‘, u dubokom očaju priča muškarac čijoj se agoniji kraj ne nazire

Joško Šupić/Cropix
---

A vi, dragi čitatelji, promislite na komentar s početka ove tužne priče. I zapitajte se ima li u njemu istine?

Pokušali smo od nadležnih i prozvanih institucija dobiti odgovore na sporna pitanja, ali svi se prave "blesavi", pozivajući se na zaštitu prava maloljetne djece.

- Obavještavamo da su okolnosti iz Vašeg upita obuhvaćene postupanjima nadležnih ustrojstvenih jedinica policije po dovršetku kojih postupanja je, na primjeren način i pravovremeno, obaviješteno nadležno državno odvjetništvo. Budući se radi o postupanju u području zaštite prava i interesa i djece i drugo, nismo u mogućnosti ustupiti Vam tražene informacije niti komentirati pojedina policijska postupanja i poduzete mjere - naveli su iz policije.

- Nismo u mogućnosti odgovoriti na pitanja jer državno odvjetništvo ne daje takve podatke - odgovorila je nadležna općinska državna odvjetnica.

- Nadležni Područni ured u predmetnoj obitelji poduzeo je i nadalje će poduzimati, dok za to postoji potreba, prikladne mjere obiteljsko pravne zaštite u svrhu zaštite prava, interesa i dobrobiti maloljetne djece, te pomoći roditeljima u poboljšanju svog odnosa i komunikacije.

Roditelji su upoznati s tim da su, prije pokretanja postupka na sudu oko ostvarivanja daljnje roditeljske skrbi, u obvezi pokrenuti postupak obveznog savjetovanja u nadležnom Područnom uredu Hrvatskog zavoda za socijalni rad, čiji je cilj pomoći članovima obitelji da donesu sporazumne odluke o obiteljskim odnosima. Ako roditelji ne postignu sporazum, konačnu odluku oko daljnjeg vršenja roditeljske skrbi donosi sud.

Hrvatski zavod za socijalni rad ne daje suglasnost da "dijete živi s majkom" već sukladno Obiteljskom zakonu samo iznimno kada su ostvareni i drugi uvjeti, daje suglasnost za promjenu djetetova prebivališta. Radi zaštite prava na privatnost te načela tajnosti i zaštite osobnih podataka, osobito jer se radi o maloljetnoj djeci, nismo u mogućnosti pružiti detaljnije odgovore - odgovorili su iz Hrvatskog zavoda za socijalni rad.

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Joško Šupić/Cropix Joško Šupić/Cropix Joško Šupić/Cropix Joško Šupić/Cropix
Joško Šupić/Cropix

‘To jutro sve je bilo normalno, dica su otišla u školu, mala beba je bila u nosiljki, normalan dan...‘,  započinje svoju priču očajni Dalmatinac

Joško Šupić/Cropix

‘Doša sam doma negdi oko šest popodne, ulazin u kuću i vidin dvi moje curice kako side na kauču, pokunjene. Pitan ih di je sekica...‘, prisjeća se Jure, zapinju mu riječi u grlu

Joško Šupić/Cropix

Da Jurina majka nije preuzela brigu o djevojčicama, bile bi završile u domu

Joško Šupić/Cropix

‘Meni je samo važno da znam di mi je dite, kako je, jel se o njemu brinu, kako živi... I niko mi ne može ili ne želi pomoći!‘, u dubokom očaju priča muškarac čijoj se agoniji kraj ne nazire

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/crna-kronika/zena-je-otisla-s-drugim-povela-bebu-ostavila-tri-kceri-mene-prijavila-za-nasilje-godinu-dana-ne-znam-di-mi-je-dite-1382185 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=eb43ec2a9b7ef59fed1282ec2d5e019ae6c712e0 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=%E2%80%98%C5%BDena+je+oti%C5%A1la+s+drugim%2C+povela+bebu%2C+ostavila+tri+k%C4%87eri.+Mene+prijavila+za+nasilje.+Godinu+dana+ne+znam+di+mi+je+dite%E2%80%98&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fcrna-kronika%2Fzena-je-otisla-s-drugim-povela-bebu-ostavila-tri-kceri-mene-prijavila-za-nasilje-godinu-dana-ne-znam-di-mi-je-dite-1382185 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fcrna-kronika%2Fzena-je-otisla-s-drugim-povela-bebu-ostavila-tri-kceri-mene-prijavila-za-nasilje-godinu-dana-ne-znam-di-mi-je-dite-1382185 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => i nitko ne reagira [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) [36] => stdClass Object ( [id] => 100 [name] => Important article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 38 [alias] => Important_article ) )
StoryEditorOCM
Crna kronikai nitko ne reagira

‘Žena je otišla s drugim, povela bebu, ostavila tri kćeri. Mene prijavila za nasilje. Godinu dana ne znam di mi je dite‘

Piše Vladimir Urukalo
19. travnja 2024. - 21:43
‘To jutro sve je bilo normalno, dica su otišla u školu, mala beba je bila u nosiljki, normalan dan...‘,  započinje svoju priču očajni DalmatinacJoško Šupić/Cropix

"Da je on napravio ovo što je ona, već bi bio iza 18 brava i ne bi vidija ni sunca ni miseca tko zna koliko dugo!" Ovako je jedan dobro upućeni pravosudni djelatnik komentirao situaciju 50-ak godina starog muškarca koji je ostao sam živjeti i brinuti se o svoje tri malodobne djevojčice nakon što ih je njegova supruga i njihova majka prije nekih godinu dana jednog dana iznenada napustila.

I sa sobom povela četvrto tek rođeno dijete, tada tromjesečnu djevojčicu, u nepoznatom pravcu. Bez znanja oca bebe koji je to formalno na papiru te je na njegovoj adresi prijavljeno dijete.

Poslije je saznao da je supruga otišla živjeti s njihovim prijateljem s kojim je čak u obiteljskom srodstvu i koji je najvjerojatnije, kako on to sumnja, djetetov otac.

No, krenimo od početka.

Glavni lik n...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. svibanj 2024 07:38