StoryEditorOCM
Crna kronikavelik posao

Policija provela racije na devet festivala: razbijena je ‘britanska banda‘, a evo koliko je droge zaplijenjeno

Piše Hajdi Karakaš Jakubin/JL
1. rujna 2023. - 12:20

Devet glazbenih festivala elektronske glazbe u pet hrvatskih županija zahvatila je ovog ljeta Operativna akcija PEREDUR 2023. Brojke povezane s oduzetim opijatima i gotovinskim novcem koji potječe od preprodaje droge, kao i broj uhićenih, privedenih te prijavljenih, su impresivne, piše Jutarnji list.

MUP je priopćio da su u akciji sudjelovali policijski službenici kriminalističke i uniformirane (interventne policije) iz više policijskih uprava, u suradnji sa specijaliziranim pripadnicima redarstvenih vlasti Velike Britanije i Nacionalne kriminalističke agencije - NCA (National Crime Agency) te pripadnicima Savezne kriminalističke policije (BKA) SR Njemačke.

- U Ravnateljstvu policije oformljena je radna skupina s nacionalnim koordinatorom, Službom kriminaliteta droga PNUSKOK-a, u svrhu vođenja i koordinacije operativne akcije. Temeljem analize i prosudbe rizika, operativna akcija se provodila tijekom ovog ljeta na ukupno devet glazbenih festivala elektronske glazbe, koji su se održali na području Policijske uprave ličko-senjske, Policijske uprave zadarske, Policijske uprave karlovačke, Policijske uprave splitsko-dalmatinske i Policijske uprave šibensko-kninske od 23. lipnja do 25. kolovoza ove godine.

Cilj provedbe operativne akcije je zaštita života i imovine te stanje opće sigurnosti u RH tijekom turističke sezone prevencijom, otkrivanjem i procesuiranjem kaznenih djela i prekršaja prvenstveno vezanih uz preprodaju i krijumčarenje droga - kažu iz Ravnateljstva policije. Otkrivaju pritom da su operativnu akciju provodili Specijalistički operativni timovi (SOT PER) sastavljeni od policijskih službenika za obradu kriminaliteta droga teritorijalno nadležnih policijskih uprava, uz koordinaciju Ravnateljstva policije i potporu Zapovjedništva za intervencije te uz sudjelovanje britanskih kolega, pripadnika redarstvenih vlasti Velike Britanije i pripadnika NCA-a (National Crime Agency) kao i specijaliziranih kriminalističkih službenika njemačke Savezne kriminalističke policije (BKA).

- Pripadnici Timova svoj operativni rad na glazbenim festivalima su usmjerili prioritetno prema detektiranju preprodavača (dilera) droga, kao i onemogućavanju formiranja privremenog narko tržišta na tim glazbenim festivalima, ali i osiguranju sigurnosti na mjestima gdje se okuplja veliki broj osoba (sklonih trošenju - stimulansa ili halucinogenih droga. Npr. dnevno na ULTRA-i u Splitu je bilo preko 30.000 posjetitelja. Tijekom provođenja naprijed navedenih aktivnosti, ostvarena je intenzivna međunarodna policijska suradnja pa se tako npr. suradnja s britanskim kolegama pokazala ključnom (posebice imajući na umu njihovo iskustvo nadzora ovakvih glazbenih festivala u Velikog Britaniji), a i imajući na umu činjenicu da je vrlo velik broj posjetitelja glazbenih festivala u Hrvatskoj upravo s područja Velike Britanije. Prilikom provođenja akcije, identificirani su i procesuirani pripadnici kriminalne skupine - bande naziv "Scousers" s područja grada Liverpoola, a koja je trenutno jedna od dominantnih uličnih bandi u Velikoj Britaniji - otkrivaju dalje svoje odrađene poteze iz MUP-a.

Podsjećaju ujedno i da je, u svjetlu ulaska Hrvatske u schengenski prostor i uvođenjem eura kao službene valute, a nakon jenjavanja COVID-a 19, našu zemlju očekivano posjetio velik broj stranih turista.

Prema podacima sustava eVisitor, u Hrvatskoj je tijekom prvih sedam mjeseci ostvareno više od 11,5 milijuna dolazaka i gotovo 57 milijuna noćenja što, u odnosu na isto razdoblje prošle godine, predstavlja rast od 10 posto u dolascima i 4 posto u noćenjima, odnosno izjednačenje rezultata u dolascima i noćenjima u odnosu na isto razdoblje 2019. godine.

- U tim okolnostima bilo je očekivano i potrebno sustavno operativno djelovanje policijskih snaga na festivalima elektronske glazbe, gdje se uobičajeno okupljaju domaći i strani gosti koji konzumiraju droge te remete javni red i mir, a zbog čega posljedično može doći do ugrožavanja općeg stanja sigurnosti građana i njihove imovine. Uočeno je da ovakva okupljanja prate i pripadnici kriminalnog miljea koji, prigodno ili organizirano, preprodaju droge posjetiteljima tih festivala - zaključuju iz policije.

REZULTATI AKCIJE:

U vremenu provedbe operativne akcije podneseno je ukupno 47 kaznenih prijava, 54 optužna prijedloga te je izdano 467 obaveznih prekršajnih naloga temeljem kojih je naplaćeno oko 224.000 eura kazni.

Ukupno je prijavljeno (kaznene i prekršajne prijave) 69 hrvatskih i 424 strana državljana iz više od 30 država, dakle ukupno su prijavljena 493 počinitelja.

Tijekom provedbe opisanih kriminalističkih istraživanja, policijski su službenici za potrebe provođenja kaznenih postupaka, oduzeli 126.869 eura, 6.940 britanskih funti i 573 američka dolara (ukupno oko 135.500 eura).

Ukupno zaplijenjeno

9.374 grama marihuane, 882 grama hašiša, 16.309 tb. amfetamina tipa Ecstasy, 990 grama amfetamina MDMA, 2.235 grama kokaina, 284 grama amfetamina, 112 doze LSD-a i 329 grama gljiva Psilocybin

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 05:14