StoryEditorOCM
ZanimljivostiMEMENTO Joška Čelara

Skradin u dvije slike iz prošlosti: "Vapnara" i posjet Franje Gregurića nekadašnjeg hrvatskog premijera

Piše Joško Čelar
9. srpnja 2017. - 19:16

Slikoviti grad Skradin, drevna Scardona, u dalekoj povijesti središte Trećeg rimskog konventa, sa svojim okolišem uz rijeku Krku, bio je važna strateška točka u prstenu obrane samoga grada Šibenika u najtežem razdoblju Domovinskoga rata.
A kad je prebrodio sve to, krenuo je u obnovu, korak po korak stvarajući uvjete za gospodarski oporavak, posebno turizma. Za to je bilo potrebno žrtvovati i nešto od predratnoga potencijala što se u tragovima bio održao.

Tako je to bilo i s nekadašnjom tvornicom vapna, poznatom "vapnarom" što je prije rata zagađivala okoliš i koja je, zamislite, bila podignuta samo nekoliko desetaka metara od mosta preko ušća Krke, koji je prostor u to doba još bio u sastavu NP-a Krka.
Prizor prikazuje trenutak kad visoki, čelični toranj te mini tvornice - leti u zrak miniranjem, jer je taj prostor trebalo očistiti radi drukčije namjene, odnosno za potrebe "ekološkog" pogona "Elemesa" koji je bio u sastavu TLM-a.
Silna detonacija odjeknula je okolišem, sve se složilo u hrpe željeza i materijala, ali je sve do danas ostao na svome mjestu stari, visoki dimnjak od opeke. Jedan od znakova minulog razdoblja kad se i u Skradin uvodila nečista industrija.



No, pogon Elemesa nije uspio ni zaživio, a izgrađeni prostori mijenjali su svoju namjenu.
Zanimljivo je, da je grad Skradin ondje htio sagraditi i punionicu pitke vode i vodu iz izvorišta Krke izvoziti, ali ni to nije prošlo. Na to mjesto vratila se priroda s lijepim vidikovcem na mirni tok zelene ljepotice.

Nekako u to poratno vrijeme oko 1996. godine snimili smo i našu drugu fotografiju koja prikazuje dolazak u Skradin i šetnju gradom nekadašnjega predsjednika Vlade RH Franje Gregurića, koji je Skradin, koji dotad tada još nije dobio status grada, posjetio i u svojstvu Glavnoga vatrogasnog zapovjednika. U Skradinu se održavao skup o zaštiti od požara, a Gregurić je obišao neka okolna mjesta (Žurića brdo) što ih je požar bio poharao.

Bivši predsjednik Vlade s pratnjom tada je helikopterom MI-8 Hrvatskoga zrakoplovstva sletio nasred nogometnog igrališta, gdje ga je dočekalo mnoštvo Skradinjana na čelu s načelnikom Nikicom Širinićem (na fotografiji lijevo), ravnateljem NP-a Krka Željkom Bulatom i drugima. Bio je to prvi, a možda i posljednji put da je na taj prostor sletio veliki transportni "helić", a naša je kamera tada zabilježila njegov dolazak i odlazak.
Širinić se i sada rado prisjeća velikih pohvala Gregurića upućenih junačkoj obrani Skradina i njegova zaleđa.

25. travanj 2024 08:37