StoryEditorOCM
LifestyleČak 350 sudionika

Drniš centar Dalmacije: Promina trek se još jednom pokazao kao pun pogodak (FOTO)

25. ožujka 2017. - 15:23

U subotu je Drniš bio centar Dalmacije za ljubitelje trčanja, ali i hodanja u prirodi. Razlog je održavanje trećeg Promina treka, odnosno trail utrke koja je dio Dalmatinske trail lige. Očito, taj sport, sve je popularniji među profesionalcima, ali i rekreativcima.

O tome svjedoče i podaci koje nam je servirao vrijedni Nikola Perlić, direktor drniške utrke:
- Evo, ove godine imamo prijavljenih oko 350 sudionika. Lani smo ih imali 270. To je zank da smo na dobrom putu. Drago nam je da je sve više onih koji žele sudjelovati na našoj utrci, dobro se zabaviti, rekreirati i usput uživati u ljepotama našeg grada i cijelog kraja i Promine kojoj često tepamo kako je planina s tisuću lica. Zaista nam je čast što se ova dalmatinska trail liga razvija- kazao nam je Perlić.

On je ponosan na činjenicu da se skoro cijela Dalmacija slila u Drniš. Bile su tamo cijele obitelji, majke i očevi s djecom, grupe cura i momaka, djevojke same ili u paru. Raznih kombinacija. Kao da se špica sa šibenske ili splitske rive preselila u Drniš, točnije na Prominu!? Takvo nešto bilo je nezamislivo prije par godina:

- Drago nam je što je Drniš barem jedan dan u godini centra Dalmacije. To je velika stvar za jedno malo društvo kao pto je naše Planinarsko društvo Promina koje je organizator utrke. Došli su nam prijatelji iz Omiša, Splita...a utrka ima i međunarodni karakter jer imamo sudionike iz Njemačke i BiH- rekao je Perlić.

Promina trek je utrka prilagođena svima od profesionalaca do čistih rekreativaca. Podijeljena je u tri kategorije različite duljine. Oni najspremniji odradili su dionicu Veliki Točak i prevalili 30 kilometara.

Mali Točak od 20 kilometara bila je namijenjena iskusnim i spremnijim natjecateljima i rekreativcima. Natjecatelji u ovoj kategoriji prešli su planinarsku stazu dugu 20 kilometara, sa 1099 metara kumulativnog uspona, koja prolazi uzdužno čitavom Prominom, preko vrha Čavnovka do planinarskog doma, te prolazi svim najatraktivnijim dijelovima sa prekrasnim vidikovcima.

Na koncu, organzitori su pripremili i stazu Špilja Liluša dugu 10 kilometara za šetače, rekreativce, obitelji, djecu i sve one koji su se poželjeli okušati u trailu ili jednostavno uživati u prirodi.

Sudionike su prigodnim govorima pozdravili i političari- drniški gradonačelnik Josip Begonja i šibensko-kninski župan Goran Pauk:
- Ja kao bivši sportaš držims e one u zdravom tijelu zdrav duh. Sudeći po odazivu na Promina trek jasno mi je kako je sve više onih koji uživaju u rekreiranju i boravku u prirodi. Mogu samo obećati kako ćemo napraviti sve da omogućimo što bolje uvjete za bavljenje tim "outdoor" aktivnostima. Samo na drniškom području imamo u planu urediti još petnaestak kilometara pješačkih i biciklističkih staza- istaknuo je Pauk.

O zdravom duhu u zdravom tijelu bilo je govora prije i za vrijeme utrke. Poslije se ipak malo dalo tijelu i duhu oduška i uživalo u nekim drugim guštima. Uz fažol i kobasice u planinarskom domu na Promini, ali što je najvažnije u dobrom društvu i netaknutoj prirodi. Na planini s tisuću lica...

 

26. travanj 2024 10:55