stdClass Object ( [id] => 1380303 [title] => Za ‘Slobodnu‘ o kipu Mati Parlovu u Imotskom govore Boban, Gudelj, Buljan, Mlikota, Vrdoljak, Roglić...: ‘Sram me...‘ [alias] => za-slobodnu-o-kipu-mati-parlovu-u-imotskom-govore-boban-gudelj-buljan-mlikota-vrdoljak-roglic-sram-me [catid] => 283 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

O Mati Parlovu europskom, svjetskom i olimpijskom boksačkom fenomenu u njegovom omiljenom Imotskom znaju kazati da je sve rekao sam Mate Parlov. I to svojim rezultatima, boksačkom tehnikom, konačno i pravim karakterom sportaša. Parlov je jedini boksač u povijesti koji je ujedinio svjetsko, europsko i olimpijsko zlato kao amater te europski i svjetski naslov kao profesionalac u istoj kategoriji.

I evo Mate Parlov je i nakon svoje prerane smrti ponovno aktualizirao Imotski, Imotsku krajinu, a sve zbog spomenika koji bi trebao i morao krasiti neki prepoznatljivi kutak Imotskog, baš na mjestu gdje je Mate proveo najljepše dane svoga djetinjstva, na kultnoj Bazani, najstarijem dijelu Grada na gori.

Velikim angažmanom Splitsko-dalmatinske županije, Boksačkog saveza Hrvatske i nekolicine Matinih prijatelja iz djetinjstva pokrenuta je prije nekoliko godina inicijativa da se hrvatskom sportašu stoljeća u Imotskom podigne spomenik. Upravo naša županija, župan Blaženko Boban, šef njegova kabineta Davor Pavić rođeni Ričićanac odakle su i Matini korijeni, potom Bono Bošnjak kao predsjednik Hrvatskog boksačkog saveza, osigurali su sredstva za izradu spomenika,a akademski kipar Anto Jurkić je u završnoj fazi izrade monumentalnog brončanog spomenika Mati Parlovu.

Dakako, čeka se reakcija grada Imotskog da se konačno odredi jedna od dvije prepoznatljive “Matine lokacije" i spomenik treba ugledati svjetlo dana. Ne treba ni spominjati koliko bi taj spomenik značio kao veliki dar njegovoj obitelji, a Imotski i Imotska krajina bi se na poseban način zahvalili velikom sportašu. No, mi smo upravo slijedeći ‘eho‘ oko postavljanja spomenika Mati.

---

image

Mate Parlov i Adinolfi u Beogradu 1976, borba za europskog prvaka

Goran Šebelić/Cropix
---

Zvonimir Boban (proslavljeni nogometaš):

- Mate Parlov je najveći hrvatski sportaš u povijesti. Bio je najveća zvijezda, a ipak je, i to lako, ostao skroman i jednostavan čovjek. Čovjek naroda i čovjek principa, imotsko-pulska pjesnička duša, jedinstven po svemu. Žalosno je i pomisliti da takav velikan ne zaslužuje spomenik. Mate Parlov vrijedi puno više od toga, sram me da se o tome i raspravlja. Jedan mali brončani artefakt nikada neće ispričati zlatne Matine borbe, a ni naše dječačke neprospavane noći. Ponosan sam što je svoje male godine proveo u našem divnom kamenom Imotskom, ponosan sam što je hodao ulicama mog djetinjstva.

Antun Vrdoljak (poznati filmski redatelj):

- Kao  fetivi Imoćanin znam Matu i Matine, znam ga i kao uzornog sportaša i jedinog u Hrvatskoj koji je u svjetski priznatom sportu ostvario sve što se ostvariti može. Nemam puno komentara oko postavljanja spomenika, mjesto mu je gore na kultnoj Bazani, čim prije. Ma gdje ga god smjestili jer Mate je nekada bio tamo, kao dječak i osnovnoškolac provodio svaki trenutak, a poslije preseljenja u Pulu ta su mu mjesta bila u srcu i duši.

Vedran Mlikota (poznati glumac):

- Postavljanje spomenika Mati Parlovu je jedna od najljepših inicijativa u zadnjih par desetljeća u Imotskoj krajini! Svi kompetentni ljudi koji su glasali za njega i proglasili ga, pored cijele plejade velikana hrvatskog sporta, najvećim našim sportašem 20. stoljeća su rekli sve. I svako daljnje filozofiranje o tome jesmo li za ili protiv je suvišno! I ne znam tko može biti protiv. No kad ste me već nazvali reći ću par riječi zašto sam, osim njegove neupitne sportske veličine, između ostalog za. Zato što je rekao jednu sjajnu rečenicu, kad su ga upitali što misli o nacionalizmu, Mate je rekao: "Ne mogu ja biti nacionalist, ja sam svjetski prvak!"

A druga situacija je kada sam u Puli radio predstavu pa smo u večernjim satima ušli na piće u Caffe bar Mate. Mate je konobario u majici na špaline i recitirao Tina Ujevića gostima! I to jako dugo! Znao je puno Ujevićevih pjesama napamet. To nikad neću zaboraviti!

Da se mene pita, Veliki Mate zaslužuje spomenik pored Velikog Tina! Veliko za od mene!

Ante Žužul (poduzetnik): 

Naravno, treba podignuti spomenik svakom čovjeku koji je hrvatsko ime pronio cijelim svijetom. Mate Parlov je doživio svjetsku slavu te s ponosom treba podići spomenik dičnom Hrvatu iz Imotskoga kraja. To je priznanje zaslužnom čovjeku svjetskoga glasa pa treba zahvaliti Županiji da ne zaboravlja velikane hrvatskoga sporta.

Mijo Grabovac (poznati sportski novinar):

Dobro nam došao, naš Teo!

Mate se napokon vraća kući! I meni je toplije oko srca otkad sam čuo da će se u Imotskom podići spomenik Mati Parlovu, najboljemu hrvatskom sportašu 20 stoljeća, čovjeku čvrstih šaka i hrabrog srca, zlatnoj ljevici i kako smo mu sve, na stotine načina, tepali diveći se njegovim boksačkim i ljudskim pobjedama. Imotski je srce Imotske krajine pa i njegovih Ričica i Parlova, najbližeg susjedstva mojih Bušanja. I danas nas većina zna kazati da smo Imoćani, makar rođenjem ili adresom pripadali nekom drugom selu ili općini. Mate Parlov je koju godinu stariji od mene i nismo zavičajni poznanici, ali se on potrudio da ga, nakon što je s obitelji iz Imotskoga odselio u Puli, upoznaju kao da im je član obitelji. I prije nego je Teo, jer najbliži su ga tako zvali, proslavio 20. rođendan.

Njegov zlatni olimpijski ples iz Münchena 1972., a baš u to vrijeme sam kao student bio ljetni gastarbajter u Hamburgu, učinio me ponosnim, vjerojatno je i poticajnim da se budućim zanimanjem još više približim sportu. Našao sam se na terenu sportskog novinarstva i Mate se našao u središtu moje svakodnevice. Susretali smo se, posljednji put u njegovu pulskom kafiću imenom ‘Mate‘, čini mi se 2005. ili godinu poslije. Mate mi je obećao dovesti jednoga moga rođaka, prezimenjaka i pred vratima kafića čekao me kombi na kojemu je pisalo ‘Vladimir Grabovac, moler‘. Sjedili su njih dvojica u kantunu i nakon pozdrava Mate kazao: ‘Evo ti rođaka‘.

---

image

Mate Parlov

---

Moj prezimenjak Vladimir je Bugojanac, ali sam ga oslovljavao rođače. Mati su svi bili bliski, kao da su u rodbinskim odnosima. Bio je raspoložen. I zadovoljan. Pušio je cigaretu za cigaretom i tek ponekada odlazio za šank da bi gostima natočio piće ili pripremio kavu. On je bio u ulozi konobara, a sjećam se da je za moju kavu zadužio jednoga mlađega gospodina. Pričali smo o njegovoj obitelji, njegovim najbližim rođacima, Stričevićima Jozi i Ivanu, mojim bližim susjedima u Stobreču. Ivana su, pa i Mate također, svi poznavali pod nadimkom Ikac. Priznao mi je tada da rijetko dolazi u Imotski, da je jednom bio u Ričicama na sprovodu i nije svraćao u Parlove. Spremao se prodati i kuću u Imotskom, navrh Bazane, s pogledom na Jelavića dolac. Matko, njegov sin, igrao je nogomet u momčadi Fažane, gdje je Mate podigao dom. Priznao mi je da nikada nije gledao njegove utakmice, a kada sam ga zapitao na kojoj poziciji igra, uzvratio je da ‘igra s obje noge‘. Tek poslije se sjetio da ‘na sušilu nakon pranja visi dres s brojem 8‘. Baš lijepo da su se Imotski i Splitsko-dalmatinska županija odlučili odužiti se svom najvećem sportskom sinu. Predosjećam da je i poneki Ričičanin (a mi znamo reći i Ričičanac) u sve to upleo i svoje prste. Kad u gradu na gori zablista Matin spomenik mnogi će radosno uskliknuti: Dobro nam došao, Teo!

Prof. dr. sc. Branko Marinović (dječji kardiolog):

- Podržavamo ideju jer je Teo već proglašen najvećim sportašem svih vremena. Tako su mislili sportski autoriteti zemlje od 23 milijuna stanovnika. Bio je "Imoćanin od kolina", u Imotskom je oblikovan kao ličnost, volio je Imotski, bio je je jedinstveni spoj sportaša i intelektualca. U sportu koji je grub i surov živjela je i pjevala je pjesnička duša. Treba li nam nešto više za odluku? 

Branko Roglić (hrvatski poduzetnik):

- Naravno da  kao Imoćanin podržavam podizanje spomenika Mati Parlovu u Imotskom.

Ivan Gudelj (legenda Hajduka):

- Nema dvojbe da se Mati Parlovu, najvećem hrvatskom sportašu stoljeća podigne spomenik u Imotskom, gradu kojega je toliko volio. Svojim rezultatima on je sebe već zacementirao u povijest hrvatskog sporta,a sam spomenik u Imotskom, svjedočit će vječno generacijama i iza nas kakvog smo to imali sportaša i u našem imotskom okružju.

Ivan Buljan (legenda Hajduka):

- Mati Parlovu spomenik u Imotskom. Dakako, i prije je trebao biti tu. Imao sam tu čast upoznati ga. On bio na vrhuncu, ja tek krenuo trnovitim stazama sporta. Nije bilo njegove borbe, a da je nisam gledao. Čestitao sam mu prilikom našega susreta, a on kao pravi Imoćanin,ruku čvrstu mi dao, častio nas u svom kafiću. I dan danas se sjetim toga karakternog sportaša i čovjeka.

Dr. Ivan Milas (predstojnik klinike za tumore –Zagreb):

- Nemam dvojbe.Mati Parlovu treba podignuti spomenik I podržavam tu inicijativu! 

---

image

Naslovnica Imotske krajina

Imotska Krajina/Mate Parlov
---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => velika anketa [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) [36] => stdClass Object ( [id] => 100 [name] => Important article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 38 [alias] => Important_article ) ) [extra_fields_search] => velika anketa 2 0 8538 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2024-04-10 10:50:16 [created_by] => 3195 [created_by_alias] => Braco Ćosić [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2024-04-12 17:39:54 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2024-04-12 17:39:34 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 283 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Ekskluzivne i zanimljive priče o poznatim sportašima. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, sport, poznati sportaši, ekskluzivno [secure] => 0 [page_title] => Više od sporta [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Za 'Slobodnu' o kipu Mati Parlovu u Imotskom govore Boban, Gudelj, Buljan, Mlikota, Vrdoljak, Roglić...: 'Sram me...' page_title=Za 'Slobodnu' o kipu Mati Parlovu u Imotskom govore Boban, Gudelj, Buljan, Mlikota, Vrdoljak, Roglić...: 'Sram me...' [metakey] => branko roglić, Vedran Mlikota, Mate Parlov, Imotski, Ričice, Ivan Buljan, Zvonimir Boban, branko roglić, antun vrdoljak, dr. Ivan Milas, mijo grabovac, dr. branko marinović [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2024\/04\/10\/26947924.jpg","\/images\/slike\/2024\/04\/10\/26730035.jpg","\/images\/slike\/2024\/04\/10\/26729896.jpg","\/images\/slike\/2024\/04\/10\/26548319.jpg","\/images\/slike\/2024\/04\/10\/26334364.jpg","\/images\/slike\/2024\/04\/10\/26731142.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Cropix\/","","Goran \u0160ebeli\u0107\/Cropix","Ettore Griffoni\/Nurphoto Via Afp","Marijana Banko\/ Cropix\/Cropix","Imotska Krajina\/Mate Parlov"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Anketa o Mati Parlovu<\/p>","

Mate Parlov<\/p>","

Mate Parlov i Adinolfi u Beogradu 1976, borba za europskog prvaka<\/p>","

Zvonimir Boban<\/p>","

Antun Vrdoljak<\/p>","

Naslovnica Imotske krajina<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1358","hd_26947924_1920.jpg":"1920x1080","k_26947924_1280.jpg":"1280x1280","k_26947924_1024.jpg":"1024x1024","k_26947924_640.jpg":"640x640","k_26947924_480.jpg":"480x480","k_26947924_340.jpg":"340x340","k_26947924_220.jpg":"220x220","o_26947924_1280.jpg":"1280x905","o_26947924_1024.jpg":"1024x724","o_26947924_640.jpg":"640x452","o_26947924_480.jpg":"480x339","o_26947924_340.jpg":"340x240","o_26947924_220.jpg":"220x155","h_26947924_1280.jpg":"1280x854","h_26947924_1024.jpg":"1024x683","h_26947924_640.jpg":"640x427","h_26947924_480.jpg":"480x320","h_26947924_340.jpg":"340x227","h_26947924_220.jpg":"220x147","pp_26947924_1280.jpg":"1280x1628","pp_26947924_1024.jpg":"1024x1303","pp_26947924_640.jpg":"640x814","pp_26947924_480.jpg":"480x611","pp_26947924_340.jpg":"340x432","pp_26947924_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1102x1575","hd_26730035_1920.jpg":"1920x1080","k_26730035_1280.jpg":"1280x1280","k_26730035_1024.jpg":"1024x1024","k_26730035_640.jpg":"640x640","k_26730035_480.jpg":"480x480","k_26730035_340.jpg":"340x340","k_26730035_220.jpg":"220x220","o_26730035_1280.jpg":"1280x1829","o_26730035_1024.jpg":"1024x1463","o_26730035_640.jpg":"640x914","o_26730035_480.jpg":"480x686","o_26730035_340.jpg":"340x485","o_26730035_220.jpg":"220x314","h_26730035_1280.jpg":"1280x854","h_26730035_1024.jpg":"1024x683","h_26730035_640.jpg":"640x427","h_26730035_480.jpg":"480x320","h_26730035_340.jpg":"340x227","h_26730035_220.jpg":"220x147","pp_26730035_1280.jpg":"1280x1628","pp_26730035_1024.jpg":"1024x1303","pp_26730035_640.jpg":"640x814","pp_26730035_480.jpg":"480x611","pp_26730035_340.jpg":"340x432","pp_26730035_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1575x1024","hd_26729896_1920.jpg":"1920x1080","k_26729896_1280.jpg":"1280x1280","k_26729896_1024.jpg":"1024x1024","k_26729896_640.jpg":"640x640","k_26729896_480.jpg":"480x480","k_26729896_340.jpg":"340x340","k_26729896_220.jpg":"220x220","o_26729896_1280.jpg":"1280x832","o_26729896_1024.jpg":"1024x665","o_26729896_640.jpg":"640x416","o_26729896_480.jpg":"480x312","o_26729896_340.jpg":"340x221","o_26729896_220.jpg":"220x143","h_26729896_1280.jpg":"1280x854","h_26729896_1024.jpg":"1024x683","h_26729896_640.jpg":"640x427","h_26729896_480.jpg":"480x320","h_26729896_340.jpg":"340x227","h_26729896_220.jpg":"220x147","pp_26729896_1280.jpg":"1280x1628","pp_26729896_1024.jpg":"1024x1303","pp_26729896_640.jpg":"640x814","pp_26729896_480.jpg":"480x611","pp_26729896_340.jpg":"340x432","pp_26729896_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1024x682","hd_26548319_1920.jpg":"1920x1080","k_26548319_1280.jpg":"1280x1280","k_26548319_1024.jpg":"1024x1024","k_26548319_640.jpg":"640x640","k_26548319_480.jpg":"480x480","k_26548319_340.jpg":"340x340","k_26548319_220.jpg":"220x220","o_26548319_1280.jpg":"1280x852","o_26548319_1024.jpg":"1024x682","o_26548319_640.jpg":"640x426","o_26548319_480.jpg":"480x319","o_26548319_340.jpg":"340x226","o_26548319_220.jpg":"220x146","h_26548319_1280.jpg":"1280x854","h_26548319_1024.jpg":"1024x683","h_26548319_640.jpg":"640x427","h_26548319_480.jpg":"480x320","h_26548319_340.jpg":"340x227","h_26548319_220.jpg":"220x147","pp_26548319_1280.jpg":"1280x1628","pp_26548319_1024.jpg":"1024x1303","pp_26548319_640.jpg":"640x814","pp_26548319_480.jpg":"480x611","pp_26548319_340.jpg":"340x432","pp_26548319_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26334364_1920.jpg":"1920x1080","k_26334364_1280.jpg":"1280x1280","k_26334364_1024.jpg":"1024x1024","k_26334364_640.jpg":"640x640","k_26334364_480.jpg":"480x480","k_26334364_340.jpg":"340x340","k_26334364_220.jpg":"220x220","o_26334364_1280.jpg":"1280x853","o_26334364_1024.jpg":"1024x682","o_26334364_640.jpg":"640x426","o_26334364_480.jpg":"480x320","o_26334364_340.jpg":"340x226","o_26334364_220.jpg":"220x146","h_26334364_1280.jpg":"1280x854","h_26334364_1024.jpg":"1024x683","h_26334364_640.jpg":"640x427","h_26334364_480.jpg":"480x320","h_26334364_340.jpg":"340x227","h_26334364_220.jpg":"220x147","pp_26334364_1280.jpg":"1280x1628","pp_26334364_1024.jpg":"1024x1303","pp_26334364_640.jpg":"640x814","pp_26334364_480.jpg":"480x611","pp_26334364_340.jpg":"340x432","pp_26334364_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1600x1200","hd_26731142_1920.jpg":"1920x1080","k_26731142_1280.jpg":"1280x1280","k_26731142_1024.jpg":"1024x1024","k_26731142_640.jpg":"640x640","k_26731142_480.jpg":"480x480","k_26731142_340.jpg":"340x340","k_26731142_220.jpg":"220x220","o_26731142_1280.jpg":"1280x960","o_26731142_1024.jpg":"1024x768","o_26731142_640.jpg":"640x480","o_26731142_480.jpg":"480x360","o_26731142_340.jpg":"340x255","o_26731142_220.jpg":"220x165","h_26731142_1280.jpg":"1280x854","h_26731142_1024.jpg":"1024x683","h_26731142_640.jpg":"640x427","h_26731142_480.jpg":"480x320","h_26731142_340.jpg":"340x227","h_26731142_220.jpg":"220x147","pp_26731142_1280.jpg":"1280x1628","pp_26731142_1024.jpg":"1024x1303","pp_26731142_640.jpg":"640x814","pp_26731142_480.jpg":"480x611","pp_26731142_340.jpg":"340x432","pp_26731142_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1","1","1","1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 283 [name] => Više od sporta [alias] => vise-od-sporta [description] => [parent] => 255 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 9 [params] => {"inheritFrom":"255","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 38837000 Threads: 4 Questions: 7128978490 Slow queries: 3312107 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 609146269 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 52 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front01 [password] => Y2AfBGoJRKhS9HNdMJ [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /sport/vise-od-sporta ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 482 [name] => Premium [alias] => premium [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vinski-podrum-stari/sponzori ) [1] => stdClass Object ( [id] => 283 [name] => Više od sporta [alias] => vise-od-sporta [parent] => 255 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /sport/vise-od-sporta ) ) [link] => /sport/vise-od-sporta/za-slobodnu-o-kipu-mati-parlovu-u-imotskom-govore-boban-gudelj-buljan-mlikota-vrdoljak-roglic-sram-me-1380303 [printLink] => /sport/vise-od-sporta/za-slobodnu-o-kipu-mati-parlovu-u-imotskom-govore-boban-gudelj-buljan-mlikota-vrdoljak-roglic-sram-me-1380303?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 304946 [name] => Branko Roglić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => branko-roglic [link] => /tag/branko-roglic ) [1] => stdClass Object ( [id] => 338159 [name] => Vedran Mlikota [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => vedran-mlikota [link] => /tag/vedran-mlikota ) [2] => stdClass Object ( [id] => 250382 [name] => mate parlov [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => mate-parlov [link] => /tag/mate-parlov ) [3] => stdClass Object ( [id] => 410112 [name] => imotski [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => imotski [link] => /tag/imotski ) [4] => stdClass Object ( [id] => 192640 [name] => ričice [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => ricice [link] => /tag/ricice ) [5] => stdClass Object ( [id] => 257500 [name] => Ivan Buljan [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => ivan-buljan [link] => /tag/ivan-buljan ) [6] => stdClass Object ( [id] => 316608 [name] => zvonimir boban [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => zvonimir-boban [link] => /tag/zvonimir-boban ) [7] => stdClass Object ( [id] => 438429 [name] => Antun Vrdoljak [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => antun-vrdoljak [link] => /tag/antun-vrdoljak ) [8] => stdClass Object ( [id] => 514287 [name] => dr. Ivan Milas [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => dr-ivan-milas [link] => /tag/dr-ivan-milas ) [9] => stdClass Object ( [id] => 610601 [name] => mijo grabovac [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2020-06-16 17:40:46 [main_article_id] => 0 [alias] => mijo-grabovac [link] => /tag/mijo-grabovac ) [10] => stdClass Object ( [id] => 755357 [name] => dr. branko marinović [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2024-04-12 19:40:08 [main_article_id] => 0 [alias] => dr-branko-marinovic [link] => /tag/dr-branko-marinovic ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => velika anketa [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) [Important_article] => stdClass Object ( [id] => 100 [name] => Important article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 38 [alias] => Important_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Za ‘Slobodnu‘ o kipu Mati Parlovu u Imotskom govore Boban, Gudelj, Buljan, Mlikota, Vrdoljak, Roglić...: ‘Sram me...‘ [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3195 [name] => Pero Smolčić [username] => pero-smol-i [email] => pero-smol-i@sd.hr [password] => $2y$10$Ep9mQMfY3oaEHDia2kpqAuZZPVpfAJ/QVSjyMhhwFrVP1nQ9lDmV2 [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/pero-smolcic-3195 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1713 [gender] => m [description] => [image] => 1713.png [url] => [group] => 4 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"28","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/authors/1713.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/04/10/26947924.jpg [galleryCount] => 6 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Cropix/ [mainImageDesc] =>

Anketa o Mati Parlovu

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/04/10/26947924.jpg [title] =>

Anketa o Mati Parlovu

Cropix/ ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/04/10/26730035.jpg [title] =>

Mate Parlov

) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/04/10/26729896.jpg [title] =>

Mate Parlov i Adinolfi u Beogradu 1976, borba za europskog prvaka

Goran Šebelić/Cropix ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/04/10/26548319.jpg [title] =>

Zvonimir Boban

Ettore Griffoni/Nurphoto Via Afp ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/04/10/26334364.jpg [title] =>

Antun Vrdoljak

Marijana Banko/ Cropix/Cropix ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/04/10/26731142.jpg [title] =>

Naslovnica Imotske krajina

Imotska Krajina/Mate Parlov ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

O Mati Parlovu europskom, svjetskom i olimpijskom boksačkom fenomenu u njegovom omiljenom Imotskom znaju kazati da je sve rekao sam Mate Parlov. I to svojim rezultatima, boksačkom tehnikom, konačno i pravim karakterom sportaša. Parlov je jedini boksač u povijesti koji je ujedinio svjetsko, europsko i olimpijsko zlato kao amater te europski i svjetski naslov kao profesionalac u istoj kategoriji.

I evo Mate Parlov je i nakon svoje prerane smrti ponovno aktualizirao Imotski, Imotsku krajinu, a sve zbog spomenika koji bi trebao i morao krasiti neki prepoznatljivi kutak Imotskog, baš na mjestu gdje je Mate proveo najljepše dane svoga djetinjstva, na kultnoj Bazani, najstarijem dijelu Grada na gori.

Velikim angažmanom Splitsko-dalmatinske županije, Boksačkog saveza Hrvatske i nekolicine Matinih prijatelja iz djetinjstva pokrenuta je prije nekoliko godina inicijativa da se hrvatskom sportašu stoljeća u Imotskom podigne spomenik. Upravo naša županija, župan Blaženko Boban, šef njegova kabineta Davor Pavić rođeni Ričićanac odakle su i Matini korijeni, potom Bono Bošnjak kao predsjednik Hrvatskog boksačkog saveza, osigurali su sredstva za izradu spomenika,a akademski kipar Anto Jurkić je u završnoj fazi izrade monumentalnog brončanog spomenika Mati Parlovu.

Dakako, čeka se reakcija grada Imotskog da se konačno odredi jedna od dvije prepoznatljive “Matine lokacije" i spomenik treba ugledati svjetlo dana. Ne treba ni spominjati koliko bi taj spomenik značio kao veliki dar njegovoj obitelji, a Imotski i Imotska krajina bi se na poseban način zahvalili velikom sportašu. No, mi smo upravo slijedeći ‘eho‘ oko postavljanja spomenika Mati.

---

image

Mate Parlov i Adinolfi u Beogradu 1976, borba za europskog prvaka

Goran Šebelić/Cropix
---

Zvonimir Boban (proslavljeni nogometaš):

- Mate Parlov je najveći hrvatski sportaš u povijesti. Bio je najveća zvijezda, a ipak je, i to lako, ostao skroman i jednostavan čovjek. Čovjek naroda i čovjek principa, imotsko-pulska pjesnička duša, jedinstven po svemu. Žalosno je i pomisliti da takav velikan ne zaslužuje spomenik. Mate Parlov vrijedi puno više od toga, sram me da se o tome i raspravlja. Jedan mali brončani artefakt nikada neće ispričati zlatne Matine borbe, a ni naše dječačke neprospavane noći. Ponosan sam što je svoje male godine proveo u našem divnom kamenom Imotskom, ponosan sam što je hodao ulicama mog djetinjstva.

Antun Vrdoljak (poznati filmski redatelj):

- Kao  fetivi Imoćanin znam Matu i Matine, znam ga i kao uzornog sportaša i jedinog u Hrvatskoj koji je u svjetski priznatom sportu ostvario sve što se ostvariti može. Nemam puno komentara oko postavljanja spomenika, mjesto mu je gore na kultnoj Bazani, čim prije. Ma gdje ga god smjestili jer Mate je nekada bio tamo, kao dječak i osnovnoškolac provodio svaki trenutak, a poslije preseljenja u Pulu ta su mu mjesta bila u srcu i duši.

Vedran Mlikota (poznati glumac):

- Postavljanje spomenika Mati Parlovu je jedna od najljepših inicijativa u zadnjih par desetljeća u Imotskoj krajini! Svi kompetentni ljudi koji su glasali za njega i proglasili ga, pored cijele plejade velikana hrvatskog sporta, najvećim našim sportašem 20. stoljeća su rekli sve. I svako daljnje filozofiranje o tome jesmo li za ili protiv je suvišno! I ne znam tko može biti protiv. No kad ste me već nazvali reći ću par riječi zašto sam, osim njegove neupitne sportske veličine, između ostalog za. Zato što je rekao jednu sjajnu rečenicu, kad su ga upitali što misli o nacionalizmu, Mate je rekao: "Ne mogu ja biti nacionalist, ja sam svjetski prvak!"

A druga situacija je kada sam u Puli radio predstavu pa smo u večernjim satima ušli na piće u Caffe bar Mate. Mate je konobario u majici na špaline i recitirao Tina Ujevića gostima! I to jako dugo! Znao je puno Ujevićevih pjesama napamet. To nikad neću zaboraviti!

Da se mene pita, Veliki Mate zaslužuje spomenik pored Velikog Tina! Veliko za od mene!

Ante Žužul (poduzetnik): 

Naravno, treba podignuti spomenik svakom čovjeku koji je hrvatsko ime pronio cijelim svijetom. Mate Parlov je doživio svjetsku slavu te s ponosom treba podići spomenik dičnom Hrvatu iz Imotskoga kraja. To je priznanje zaslužnom čovjeku svjetskoga glasa pa treba zahvaliti Županiji da ne zaboravlja velikane hrvatskoga sporta.

Mijo Grabovac (poznati sportski novinar):

Dobro nam došao, naš Teo!

Mate se napokon vraća kući! I meni je toplije oko srca otkad sam čuo da će se u Imotskom podići spomenik Mati Parlovu, najboljemu hrvatskom sportašu 20 stoljeća, čovjeku čvrstih šaka i hrabrog srca, zlatnoj ljevici i kako smo mu sve, na stotine načina, tepali diveći se njegovim boksačkim i ljudskim pobjedama. Imotski je srce Imotske krajine pa i njegovih Ričica i Parlova, najbližeg susjedstva mojih Bušanja. I danas nas većina zna kazati da smo Imoćani, makar rođenjem ili adresom pripadali nekom drugom selu ili općini. Mate Parlov je koju godinu stariji od mene i nismo zavičajni poznanici, ali se on potrudio da ga, nakon što je s obitelji iz Imotskoga odselio u Puli, upoznaju kao da im je član obitelji. I prije nego je Teo, jer najbliži su ga tako zvali, proslavio 20. rođendan.

Njegov zlatni olimpijski ples iz Münchena 1972., a baš u to vrijeme sam kao student bio ljetni gastarbajter u Hamburgu, učinio me ponosnim, vjerojatno je i poticajnim da se budućim zanimanjem još više približim sportu. Našao sam se na terenu sportskog novinarstva i Mate se našao u središtu moje svakodnevice. Susretali smo se, posljednji put u njegovu pulskom kafiću imenom ‘Mate‘, čini mi se 2005. ili godinu poslije. Mate mi je obećao dovesti jednoga moga rođaka, prezimenjaka i pred vratima kafića čekao me kombi na kojemu je pisalo ‘Vladimir Grabovac, moler‘. Sjedili su njih dvojica u kantunu i nakon pozdrava Mate kazao: ‘Evo ti rođaka‘.

---

image

Mate Parlov

---

Moj prezimenjak Vladimir je Bugojanac, ali sam ga oslovljavao rođače. Mati su svi bili bliski, kao da su u rodbinskim odnosima. Bio je raspoložen. I zadovoljan. Pušio je cigaretu za cigaretom i tek ponekada odlazio za šank da bi gostima natočio piće ili pripremio kavu. On je bio u ulozi konobara, a sjećam se da je za moju kavu zadužio jednoga mlađega gospodina. Pričali smo o njegovoj obitelji, njegovim najbližim rođacima, Stričevićima Jozi i Ivanu, mojim bližim susjedima u Stobreču. Ivana su, pa i Mate također, svi poznavali pod nadimkom Ikac. Priznao mi je tada da rijetko dolazi u Imotski, da je jednom bio u Ričicama na sprovodu i nije svraćao u Parlove. Spremao se prodati i kuću u Imotskom, navrh Bazane, s pogledom na Jelavića dolac. Matko, njegov sin, igrao je nogomet u momčadi Fažane, gdje je Mate podigao dom. Priznao mi je da nikada nije gledao njegove utakmice, a kada sam ga zapitao na kojoj poziciji igra, uzvratio je da ‘igra s obje noge‘. Tek poslije se sjetio da ‘na sušilu nakon pranja visi dres s brojem 8‘. Baš lijepo da su se Imotski i Splitsko-dalmatinska županija odlučili odužiti se svom najvećem sportskom sinu. Predosjećam da je i poneki Ričičanin (a mi znamo reći i Ričičanac) u sve to upleo i svoje prste. Kad u gradu na gori zablista Matin spomenik mnogi će radosno uskliknuti: Dobro nam došao, Teo!

Prof. dr. sc. Branko Marinović (dječji kardiolog):

- Podržavamo ideju jer je Teo već proglašen najvećim sportašem svih vremena. Tako su mislili sportski autoriteti zemlje od 23 milijuna stanovnika. Bio je "Imoćanin od kolina", u Imotskom je oblikovan kao ličnost, volio je Imotski, bio je je jedinstveni spoj sportaša i intelektualca. U sportu koji je grub i surov živjela je i pjevala je pjesnička duša. Treba li nam nešto više za odluku? 

Branko Roglić (hrvatski poduzetnik):

- Naravno da  kao Imoćanin podržavam podizanje spomenika Mati Parlovu u Imotskom.

Ivan Gudelj (legenda Hajduka):

- Nema dvojbe da se Mati Parlovu, najvećem hrvatskom sportašu stoljeća podigne spomenik u Imotskom, gradu kojega je toliko volio. Svojim rezultatima on je sebe već zacementirao u povijest hrvatskog sporta,a sam spomenik u Imotskom, svjedočit će vječno generacijama i iza nas kakvog smo to imali sportaša i u našem imotskom okružju.

Ivan Buljan (legenda Hajduka):

- Mati Parlovu spomenik u Imotskom. Dakako, i prije je trebao biti tu. Imao sam tu čast upoznati ga. On bio na vrhuncu, ja tek krenuo trnovitim stazama sporta. Nije bilo njegove borbe, a da je nisam gledao. Čestitao sam mu prilikom našega susreta, a on kao pravi Imoćanin,ruku čvrstu mi dao, častio nas u svom kafiću. I dan danas se sjetim toga karakternog sportaša i čovjeka.

Dr. Ivan Milas (predstojnik klinike za tumore –Zagreb):

- Nemam dvojbe.Mati Parlovu treba podignuti spomenik I podržavam tu inicijativu! 

---

image

Naslovnica Imotske krajina

Imotska Krajina/Mate Parlov
---

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Cropix/ Goran Šebelić/Cropix Ettore Griffoni/Nurphoto Via Afp Marijana Banko/ Cropix/Cropix Imotska Krajina/Mate Parlov
Cropix/

Anketa o Mati Parlovu


Mate Parlov

Goran Šebelić/Cropix

Mate Parlov i Adinolfi u Beogradu 1976, borba za europskog prvaka

Imotska Krajina/Mate Parlov

Naslovnica Imotske krajina

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/sport/vise-od-sporta/za-slobodnu-o-kipu-mati-parlovu-u-imotskom-govore-boban-gudelj-buljan-mlikota-vrdoljak-roglic-sram-me-1380303 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=426957b5949a0f1671e4efa1ad0c4c9f13984bd1 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Za+%E2%80%98Slobodnu%E2%80%98+o+kipu+Mati+Parlovu+u+Imotskom+govore+Boban%2C+Gudelj%2C+Buljan%2C+Mlikota%2C+Vrdoljak%2C+Rogli%C4%87...%3A+%E2%80%98Sram+me...%E2%80%98&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsport%2Fvise-od-sporta%2Fza-slobodnu-o-kipu-mati-parlovu-u-imotskom-govore-boban-gudelj-buljan-mlikota-vrdoljak-roglic-sram-me-1380303 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsport%2Fvise-od-sporta%2Fza-slobodnu-o-kipu-mati-parlovu-u-imotskom-govore-boban-gudelj-buljan-mlikota-vrdoljak-roglic-sram-me-1380303 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => velika anketa [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) [36] => stdClass Object ( [id] => 100 [name] => Important article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 38 [alias] => Important_article ) )
StoryEditorOCM
Više od sportavelika anketa

Za ‘Slobodnu‘ o kipu Mati Parlovu u Imotskom govore Boban, Gudelj, Buljan, Mlikota, Vrdoljak, Roglić...: ‘Sram me...‘

Piše Braco Ćosić
12. travnja 2024. - 19:39

O Mati Parlovu europskom, svjetskom i olimpijskom boksačkom fenomenu u njegovom omiljenom Imotskom znaju kazati da je sve rekao sam Mate Parlov. I to svojim rezultatima, boksačkom tehnikom, konačno i pravim karakterom sportaša. Parlov je jedini boksač u povijesti koji je ujedinio svjetsko, europsko i olimpijsko zlato kao amater te europski i svjetski naslov kao profesionalac u istoj kategoriji.

I evo Mate Parlov je i nakon svoje prerane smrti ponovno aktualizirao Imotski, Imotsku krajinu, a sve zbog spomenika koji bi trebao i morao krasiti neki prepoznatljivi kutak Imotskog, baš na mjestu gdje je Mate proveo najljepše dane svoga djetinjstva, na kultnoj Bazani, najstarijem dijelu Grada na gori.

Velikim angažmanom Splitsko-dalmatinske županije, Boksačkog saveza Hrvatske i nekolici...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. svibanj 2024 01:35