StoryEditorOCM
OstaloUpoznajte Krešu Baljkasa

On je šibenski meštar od kondicije: U njegovim rukama tijelo kleše i atraktivna Antonija Sandrić! Samo on više voli trenirati s jednom drugom curom

18. lipnja 2017. - 00:07

Nemalom nizu šibenskih košarkaških izbornika (Aco Petrović, Vladimir Anzulović, Anđa Jelavić, Linda Borak-Antić) i mladih reprezentativaca (Roko Badžim, Krešimir Radovčić, Pavao Paić, Toni Nakić, Domagoj Šarić, Ivan Gulin...) u reprezentativnim vodama pridružio se i kondicijski trener "građana" Krešo Baljkas.

Mladi stručnjak, čije metode pripreme i zagrijavanja momčadi djeluju originalno na prvi pogled ne samo laicima, nego i priznatim stručnjacima, nastavlja ovoljetni šibenski košarkaški reprezentativni niz. Kao kondicijski trener u U-18 reprezentaciji.
– Ne sumnjam nimalo u svoju stručnost, no mom pozivu "pod zastavu" je, bez dvojbe, najviše pridonio trener Šibenika Vladimir Anzulović. Očito je zadovoljan onim što fizioterapeut Slaven Periša i ja pružamo u svakodnevnoj suradnji na Baldekinu. Zahvalan sam mu na tome jer je ovo novo iskustvo za mene. Nikad nisam radio u nekoj nacionalnoj selekciji. Jedva čekam da počnu pripreme za Europsko prvenstvo u Estoniji – govori nam šibenski stručnjak za kondiciju.

Oni koji su pozornije pratili zagrijavanja šibenskih košarkaša pred utakmice primijetili su da Baljkas koristi nešto drukčije metode od uobičajenih. Dokaz njegova dobrog rada je i vrlo mali broj ozljeda koje su "narančasti" imali tijekom sezone.

– Trener Anzulović ima vrlo zahtjevne, teške, no pravilno dozirane treninge, i individualne i momčadske. Stoga sam se morao dobro potruditi da igrače pripremim na sve te zahtjeve. Naravno, u sportu je, kao i u svemu, bitna i sreća. Neke se ozljede dogode na bizaran način, kad najmanje očekujete – ističe 28-godišnji Krešo.


Baljkasove usluge ne koriste samo šibenski klubovi i reprezentacija. Krešo je osobni trener šibenskoj reprezentativki Antoniji Sandrić, dosadašnjem nogometašu Rijeke Anti Kulušiću, mladom Franku Knezu, košarkašu makedonskog MZT-a Zoranu Vrkiću. Najveći mu je izazov bio raditi upravo s nekadašnjim košarkašem Šibenika nakon što je na Baldekinu doživio tešku ozljedu noge.

– Vrkić je tada doživio lom fibule. Bio mi je izazov vratiti ga što prije na parket. S obzirom da nismo imali adekvatne uvjete, bazen, morali smo u siječnju trčati po plićaku u Zablaću. Bio sam ponosan na to kojom se brzinom vratio na parket. Nakon toga je vrhunski odigrao završnicu sezone i zaslužio angažman u Španjolskoj – prisjetio se Baljkas.

Šibenski kondicijski trener priznaje da mu je najdraže pripremati košarkaše.
– To je sport kojim sam se bavio kao dijete. Igra i pokreti u košarci su mi najbliži. No, stručnjak za fizičku pripremu sportaša valja biti univerzalan – napominje Krešo Baljkas.


Puno više gušta u inidividualnom nego momčadskom radu, no brojne mu obveze ne dopuštaju da "na lageru" istodobno ima više od četiri-pet sportaša, s kojima radi privatno. Nešto teže mu je dati odgovor na pitanje: "Žene ili muškarci?"

– Moram priznati da dosad nisam primijetio veliku razliku u radu s jednima i drugima. Žene su jednako disciplinirane – kaže Krešo.

No, s jednom mu je curom, ipak, najdraže trenirati.
– Moja djevojka Maja nikad nije bila sportski tip. Ja sam je zarazio teretanom. Ona je solidan rekreativac, ali na nju ne vršim pritisak u smislu da mora biti u top-formi kao što sam ja. Drago mi je da je u posljednje vrijeme počela pratiti košarkaške utakmice. Nisam samo ja razlog, nego i naši košarkaši, ali i Funcuti, koji stvaraju atmosferu u kojoj svi uživaju – za kraj će Krešo Baljkas.
 


Manje ozljeda
Za zagrijavanje šibenskih košarkaša pred utakmice, Baljkas koristi nešto drukčije metode od uobičajenih. Rezultat je vrlo mali broj ozljeda koje su 'narančasti' imali tijekom sezone

26. travanj 2024 01:26