StoryEditorOCM
KošarkaVladimir Anzulović

Meštar s Baldekina odbio sve ponude: U Šibeniku sam sretan i blagoslovljen

25. studenog 2017. - 12:29

Pobjednička serija košarkaša Šibenika nije stala ni u tijesnoj zagrebačkoj srednjoškolskoj dvorani Prirodoslovne škole Vladimira Preloga, gdje je "narančaste" dočekala momčad Hermes Analitice. "Građani" su se postavili autoritativno, poput neke silno rutinirane družine, i relativno lagano "preslišali" (87:60) ekipu koja u svojim redovima ima i dva Šibenčanina - trenera Tonija Radića i krilnog centra Bruna Španju. Stoga, "narančasti" i dalje ponosno stoje, zajedno s Cedevitom, na vrhu tablice HT Premijer lige sa skorom 6:0. Idućeg vikenda Šibenčani su bez prvenstvene utakmice zbog reprezentativne stanke, a u sljedećem kolu opet gostuju i to u Kaštelima.


Ne igram ja!


Prvenstvenu pauzu iskoristili smo za razgovor s Vladimirom Anzulovićem, trenerom GKK Šibenik, kojeg mnogi smatraju najzaslužnijim za ovosezonsko šibensko "košarkaško čudo". Međutim, Zula nije od takvih tipova koji bi sebe gurao u prvi plan, a još manje od onih koji pretjerano uživaju u medijskoj pažnji.
- Ajme, non stop sam po novinama. Što ću više pričati, počeo sam iskakati iz paštete - odgovorio nam je "na prvu" Anzulović na našu zamolbu za razgovorom.

Potom je pristao i vrlo brzo prionuo analizi pitanja koja intrigiraju hrvatsku košarkašku javnost. Ona glase - koja je "tajna" sjajnog rezultata košarkaša Šibenika i koja je njegova uloga u njemu?
- A, zašto bih gurao sebe u prvi plan!? Pa, ne igram ja! Pitate me za tajnu uspjeha... Formula je vrlo jednostavna. Tajna je u radu. Tajna je i u prošloj sezoni kada smo u momčadi imali sjajne igrače i sjajne momke. Tajna je i u odličnim momcima koji su ovog ljeta došli na Baldekin. Naravno, ne treba zanemariti ni trud sviju nas u stručnom stožeru. Tu treba izdvojiti i rad pomoćnog trenera Mira Jurića, kondicijskog trenera Kreše Baljkasa i neizostavnog fizioterapeuta Slavena Periše. Povremeno nam puno pomaže i Petar Maleš, trener juniora. Bez tog zajedništva u radu stručnog stožera i igrača, jasno i velike potpore navijača, sigurno ne bismo mogli pobjeđivati u kontinuitetu - otkrio je Anzulović.


'Krvavi' rad


On je tip trenera koji se kune u rad. Mnogi bi poslije niza od šest pobjeda možda i podigli nogu s papučice gasa. Ne i Zula. Na Baldekinu se i ovog tjedna "krvavo" radi, bez obzira što za vikend nema utakmice:
- Dečki su dobili dan odmora poslije pobjede nad Hermesom. Prošli tjedan smo imali nešto lakši režim treninga, jer smo se emotivno i fizički ispraznili nakon uspjeha nad Cibonom. Zato smo ovaj tjedan podigli intenzitet rada. Slobodno će dobiti za vikend i onda se idući tjedan spremamo za Kaštela - gleda naprijed Anzulović.
Malo koga u hrvatskim košarkaškim krugovima dosadašnji rezultati Šibenika su ostavili ravnodušnim. Odnosno, malo tko je očekivao da će Šibenik biti na vrhu tablice:
- Lagao bih kad bih rekao da sam i ja očekivao da ćemo imati skor 6:0. Međutim, lagao bih i kad bih rekao da nisam vjerovao u našu momčad. Ponavljam, znam da imamo sjajne momke i vrlo dobru atmosferu, što je jako bitno - veli Anzulović.


Trenerski rukopis


Mnogi uvaženi košarkaški komentatori smatraju da se u ovogodišnjem Šibeniku vidi "Zulin rukopis":
- Volio bih da se zna da je lani Šibenik bio prva napadačka i druga obrambena momčad u ligi, koja je bila jača nego ove sezone. Nadalje, imali smo samo pet poraza, od kojih su neki bili veoma nesretni. Ako to nije trenerski rukopis, onda ne znam što jest?! No, ponavljam po tko zna koji put - sretan sam i blagoslovljen što u obje sezone u Šibeniku imam sjajne momke koji daju svoj maksimum - naglašava trener "narančastih".

- Je li istina da vas ovogodišnja momčad bolje slijedi od one lanjske?
- Me ne, ne osjećam nikakvu razliku između te dvije ekipe. Lani je liga bila puno jača, mi smo bili uspješni i da nije bilo lanjske sezone naši mladi igrači ne bi vidjeli kako se ponašaju pravi profesionalci kakvi su bili košarkaši koji su nas napustili ovog ljeta. Inače, mislim da ne treba raditi distinkciju na mlade i stare, pa čak ni loše i dobre igrače. Postoje samo igrači koji hoće i oni koji neće. Žalim za igračima od lani, no istovremeno sam sretan što imam sadašnju ekipu - govori Anzulović.


Na dobrom putu


- Ove godine je u fokusu grupa nadarenih šibenskih igrača (Radovčić, Nakić, Šarić, Paić, Gulin,...). Koji su njihovi dometi?
- Teško je prognozirati njihove krajnje domete. O tome ovisi puno faktora, pa čak i sreća i ozljede. Najvažnije je koliko će oni sami uložiti u sebe i koliko će glavom biti "unutra". Svakako su na dobrom putu, jer su radni. Nadalje, već sada su stabilni prvoligaški igrači, premda je trojici od njih četvero ovo prva prava prvoligaška sezona - ističe kormilar "narančastih".

- Unatoč tome što imate šest pobjeda vi i dalje brojite pobjede do osiguranja opstanka.
- Tako je, brojimo jer se borba za opstanak zakomplicirala. Jazine i Kaštela su bez pobjede, a ostali imaju više pobjeda nego što se planiralo. Moramo opovrgnuti skeptike i osigurati opstanak, jer su nam mnogi predvidjeli ispadanje. Ne treba se ljutiti što brojimo pobjede za osiguranje prvoligaškog statusa, jer ne treba smetnuti s uma da smo 17. kolovoza krenuli u pripreme sa šest igrača. Tada je bila sasvim logična projekcija da se klub bori za opstanak - pojašnjava Anzulović.

- Sada su se stvari malo promijenile. Jesu li ambicije porasle i razgovara li se u klubu o eventualnim pojačanjima za proljetni dio prvenstva?
- Ne razgovara! Držim da se s ovom ekipom mogu ostvariti zacrtani ciljevi,a to je opstanak u ligi! Naravno, pod uvjetom da svi igrači ostanu zdravi. Osim toga, ne bih htio nikome oduzimati krvavo zasluženu minutažu - jasan je trener Šibenika.


Odbio sam ponude


- A razgovara li se o produžetku vašeg ugovora? Naime, poznato je da imate dvogodišnji ugovor, koji istječe na kraju sezone.
- Još nikakvih razgovora o tome nije bilo. Ali, kada su me pitali ovog ljeta u trenutku dok smo sa šest igrača počinjali pripreme, nakon najbolje sezone u povijesti kluba otkako je Hrvatske, odgovorio sam da imam motiva. Ja imam motiva baviti se svojim poslom bilo gdje. Dakle, uvijek sam otvoren za sve razgovore - otkrio nam je Anzulović.

- Ne dvojim da ste "tražena roba" na košarkaškom tržištu, posebice nakon posljednjih uspjeha?
- Istina, imao sam nekih ponuda u zadnjih mjesec dana. Međutim, za sada sam ih sve odbio. To je sve što mogu reći na tu temu - zaključio je Vladimir Anzulović.

Posao- kuća...
Anzulović je već drugu godinu u Šibeniku. Kako sam priznaje lijepo se udomaćio. Uostalom, dobro on poznaje dalmatinski mentalitet. Kako i ne bi kad su Anzulovići iz Novigrada u zadarskom zaleđu, u kojemu Zula rado provodi slobodne trenutke:
- U Šibeniku je moj ritam uglavnom posao-kuća-posao-kuća. Kada stignem, rado svratim u pizzeriju "Viva" koja je omiljeno okupljalište šibenskih sportaša.
Inače, u Krešimirovu gradu se osjećam zaista ugodno.

Fale mu sin i supruga
Zulina adresa stanovanja je slovensko Novo Mesto, gdje je bio igrač i trener u tamošnjoj Krki. U Sloveniji žive Anzulovićeva obitelj, supruga Sandra i sin Luka. Trinaestogodišnji Luka je navodno vrlo nadaren košarkaš.
- A je, u redu je. Dobar je učenik, voli košarku. Kažu da je O.K.- teško je iz Zule izvući riječi hvale i za svog nasljednika. Ipak, pokazao je nostalgiju i emociju za obitelji:
- Jasno, fale mi i on i žena!

26. travanj 2024 17:01