StoryEditorOCM
KošarkaIvica Skelin

Poslije rođenog Šibenčanina Aleksandra Petrovića kormilo hrvatske košarkaške reprezentacije preuzeo je još jedan trener s korijenima iz našeg kraja: Ni u snu se ne odričem svojih Miljevaca

8. listopada 2017. - 14:40

Poslije rođenog Šibenčanina Aleksandra Petrovića kormilo hrvatske reprezentacije preuzeo je još jedan trener s korijenima iz šibenskog kraja, točnije iz Miljevaca. Onog dijela Šibensko-kninske županije koji je kolijevka obitelji Skelin. Od prve je novi izbornik, Splićanin Ivica Skelin osvojio Šibenčane svojom izjavom na valovima Radio Šibenika "kako ima puno više rodbine u Šibeniku nego u Splitu“!

 

- Nema tu ništa senzacionalnog. To je, jednostavno, istina. Više rodbine imam u Šibeniku i okolici nego u Splitu. I ni u snu se ne odričem mojih dragih miljevačkih korijena - potvrdio je na početku našeg razgovora Ivica Skelin.

Nadareni trener, doduše, nikad nije živio na miljevačkoj adresi, ali ne fali mu uspomena iz kraja, gdje su mu rođeni otac i majka. O Skelinovoj obitelji sa simpatijama nam je govorio još jedan istaknuti Miljevčanin, predsjednik Uprave Slobodne Dalmacije Miroslav Ivić. Za Skeline je obiteljski posredno vezan i miljevački gospodarstvenik Josip Stojanović Jolly.

- Nikada nisam živio na Miljevcima. Rođen sam u Splitu gdje sam i odrastao. Međutim vikende sam često provodio kod rodbine u miljevačkim selima. Moja majka Marija je iz Kaočine, a pokojni otac Mate iz Karalića. To će lako razumjeti Miljevčani ili oni koji dobro poznaju taj lijepi hrvatski kraj. U predahu od posla nerijetko poželim uživati u lijepim miljevačkim uspomenama. Posebice, lutanjima uz Krku - prebirao je Skelin po uspomenama.

Iznenadili smo Ivicu Skelina informacijom kako znamo da mu je djed imao nadimak Brzić. Logično je, zato, očekivati kako će, pritisnut djedovim genima, brzo posložiti trenutačno pomalo kaotično stanje u hrvatskoj košarkaškoj reprezentaciji!
- Hahaha, dobro ste informirani! Moj pokojni djed Ivan Malenica je dobio nadimak Brzić jer je na poslovima cestara naslijedio čovjeka koji se prezivao Brzić. Dijelom i zbog toga što je brzo rješavao sve poslove. Slažem se s vama da svakako trebam brzo posložiti situaciju u reprezentaciji. Nemojte misliti da spavam poslije Turske. S izborničkim radom sam već krenuo - brzo je odgovorio Skelin.

 

Hrvatska je košarka na izborničkom mjestu potrošila gotovo sve glavne adute. Šibenčane Nevena Spahiju i Acu Petrovića, Splićanina Velimira Perasovića, Hercegovca Jasmina Repešu… Zato je imenovanje Ivice Skelina za novog kormilara iznenađenje samo za one koji ne prate polagani, ali uspješan trenerski put splitskog Miljevčanina.

- Od svoje šesnaeste godine sam u trenerskom poslu. Prošao sam sve selekcije Splita, prvo kao pomoćnik, a kasnije i kao glavni trener. Bez lažne skromnosti spomenut ću i svoju inozemnu trenersku karijeru. Svojedobno sam objeručke prihvatio priliku raditi u Belgiji, gdje sam praktički i počeo profesionalni trenerski posao. U inozemstvu sam proveo dugih trinaest godina. Nisam bježao ni od uloge pomoćnog trenera. No, rado ističem podatak da upravo započinjem jedanaestu sezonu kao glavni trener. S nemalim obvezama na splitskim Gripama i u reprezentaciji – najavljuje naš sugovornik, koji se očito ne razbacuje velikim parolama, već prilično izravno odgovara na postavljena pitanja.

Novi se izbornik, za razliku od drugih košarkaških stručnjaka i "mudraca“, uvelike suprotstavlja onima, koji ne gledaju kroz ružičaste okvire, kad je riječ o Baldekinu i pomlađenoj momčadi Šibenika.
- Ne treba toliko žaliti za iskusnim igračima, koji su preko noći napustili Baldekin. Nitko nema pravo podcjenjivati dobar rad s mladima u šibenskim košarkaškim inkubatorima. Šibenik i danas ima nekoliko izuzetno talentiranih mladića koji puno obećavaju. Smatram da ih njihov očigledni potencijal može dovesti do reprezentacije. Naravno, ako uz nesumnjivi talent ide i gotovo mukotrpni rad. U tom smislu Šibenčani imaju najsvjetliji primjer upravo na svom Baldekinu. Dražen je bio i ostao primjer mladima ne samo u Hrvatskoj, već i cijelom svijetu u tezi kako goli talent ne znači previše, ako ga ne prati spartanski život i uporan trening - s jedva prikrivenim ponosom Skelin nam je spomenuo legendarnog kapetana Hrvatske.

 

I tako smo u ćakuli došli do "novog šibenskog Dražena“, nadarenog NBA igrača Darija Šarića. Sjajne hrvatske sportske perjanice. Košarkaša, koji je u fatalnoj utakmici s Rusijom djelovao dišperano, dok se poslije susreta danima "branio šutnjom“. Za šutnjom je posegao i izbornik Skelin, kad je riječ o sadržaju razgovora, koji je na oproštaju Dušana Dude Ivkovića mladi Šarić vodio s Dinom Rađom u Solunu.

- Upoznat sam s razgovorom, a sadržaj ću zadržati za sebe. Mislim da je tako bolje za Darija i reprezentaciju. Osobno, razumijem Šarića. Imao sam prilike sudjelovati s njim i ostalim reprezentativcima u neobveznim šetnjama gradom. Divio sam mu se kako sa smiješkom dijeli autograme, priča s navijačima, koji vide u njemu idola. Zato ga i potpuno shvaćam. Zaslužio je malo mira. Ne samo medijskog. Apsolutno vjerujem da će se Šarić vratiti pod reprezentativni barjak. Dario je mladi igrač kojega čekaju godine igranja za reprezentaciju. Još je mnogo izazova pred njim. On sigurno nije osoba koja se lako predaje - sugerirao nam je Skelin Šarićevu vezanost za reprezentaciju.

Naš dojam je da splitski Miljevčanin u tom smislu nimalo ne zaostaje za šibenskim NBA košarkašem. Da ni njemu nije na kraj pameti da poklekne pred nemalim zadaćama u novoj sezoni.
- Čeka me neusporedivo više obaveza u odnosu na proteklu sezonu. U klubu igramo na dva fronta. Imat ćemo puno više utakmica. Reprezentativne obaveze su dva puta po tjedan dana tijekom sezone tako da klub neće trpjeti. Smatram da, uz dobro isplanirani rad, mogu sve kvalitetno odraditi - uvjeren je Skelin.

 

Spomen nove ligaške košarkaške sezone vratio nas je u prošlu zimu, kad je upravo Ivica Skelin na sva usta hvalio sjajnu, makar paklenu atmosferu na Baldekinu. Uz neizbježnu tvdnju kako su upravo splitske Gripe i šibenski Baldekin dale poseban čar prošlosezonskoj prvoligaškoj utrci.

- Siguran sam da će i ove godine atmosfera na Baldekinu biti "paklena“. Funcuti uvijek bodre svoju momčad, bez obzira na plasman. Nadam se da će u budućnosti kriteriji plasmana biti jasni i da će hrvatsko prvenstvo imati veće značenje. Što kriti da smo mi i Šibenčani lanjskim raspletom bili silno razočarani. Da nam visok plasman u prvenstvu nije značio apsolutno ništa - dodirnuo je Ivica lanjsku bolnu temu Baldekina i Gripa.

Prošla sezona pamti se i po drami u košarkaškoj utakmici Split - Šibenik sa splitskim Šibenčaninom Henrikom Širkom u naslovnoj ulozi. Nadarenim igračem, koji je svojim pogocima izravno donio pobjedu splitskim žutima, a potom bez ikakvog ustručavanja izjavio kako je "bio i ostao zakleti Funcut“!

- Poslije te izjave Henrik mi je još i draži. On je miljenik naših navijača. Radi se o sjajnom košarkašu i jednako sjajnoj osobi. A to što voli svoje treba biti za primjer svima. Ne samo u sportu - hvali Širka naš sugovornik.

Obojica smo se kao dva mačka oko vruće kaše vrtjeli oko najaktualnijeg hrvatskog košarkaškog problema, odgovora na pitanje "Kako će bez NBA igrača i veterana izgledati hrvatska reprezentacija u nadolazećim kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo. Splitski Miljevčanin nas je, zapravo, preduhitrio u našem pitanju.
- Sastav imam već u glavi i uskoro će biti objavljen - poručio je za kraj Ivica Skelin.

27. travanj 2024 04:02