StoryEditorOCM
KošarkaŽIVI ZA KOŠARKU

U najboljoj petorci: Vodičanka Josipa Silov nosila je hrvatsku reprezentaciju na Europskom prvenstvu u Izraelu (FOTO)

28. srpnja 2017. - 11:26

Hrvatski je košarkaški savez, čini se, napokon pronašao formulu uspjeha svojih reprezentacija. Što više igrača ili igračica otkaže nastup, to je veća šansa za dobar rezultat! Da ta teorija nije samo pila naopako, pokazala je prorijeđena muška selekcija prošloga ljeta na kvalifikacijskom turniru u Torinu i na Olimpijadi u Rio de Janeiru, a sada je sličan pothvat napravila ženska U-20 reprezentacija. Hrvatice su na Europskom prvenstvu u Izraelu izborile povratak u A diviziju bez pola udarnih igračica!

 

Zajednički nazivnik obaju spomenutih uspjeha nisu samo mnogobrojni izostanci bitnih igrač(ic)a, već i to što su ih "kreirali“ šibenski izbornici (Linda Antić Borak i Aco Petrović), ali i igrači (Dario Šarić, Miro Bilan) te igračice šibenskog kraja (Josipa Silov, Anđela Strize). I dok su Anđela i Miro bili korisni "backupovi" u rotaciji, Dario i Josipa predstavljali su "dušu i srce“ svojih selekcija.

Uostalom, u slučaju vodičke košarkašice statistika i nagrade otkrivaju sve. Josipa Silov je s 14 poena u prosjeku bila najbolji strijelac Hrvatske, a treća u ukupnom poretku natjecanja. Zahvaljujući tome izabrana je u prvu petorku Europskog prvenstva. Zajedno s još jednom Hrvaticom, Anom Petrak.
- Sretna sam, prije svega, jer je malo tko vjerovao da možemo dohvatiti prve tri pozicije. No, samopouzdanje nam je raslo kako se turnir primicao kraju. Izbornica Linda imala je izuzetno povjerenje u moje domete, natovarila me nemalom odgovornošću. I hvala joj na tome. Ponosna sam na svoju igru, ali i košarku, koju je prikazala reprezentacija – ushićeno nam je pričala Josipa Silov po povratku iz Izraela.

Prije početka turnira u Svetoj zemlji malo bi se tko okladio na našu reprezentaciju. Igračicama je, sasvim logično, manjkalo samopouzdanja jer su u Izrael stigle bez ijedne pobjede u pripremnom razdoblju. Čekao ih je težak start, utakmica protiv domaćina. Sve su to uspjele "prebrisati“. Čak i poraz od Bjelorusije u drugom kolu. Reprezentacije, koju su poslije nadigrale u ključnoj utakmici za treće mjesto.

 

- Želja i volja bile su jače od svega. Ni jedna od nas nije pomišljala na predaju ni u jednom trenutku. Poraz od Bjelorusije bio je samo maleni propust, koji smo ispravili kad je bilo najpotrebnije. Znale smo da smo bolje od njih – kaže talentirana Vodičanka.
Josipa je, uz pomoć suigračica, rušila Izrael, Rumunjsku, Irsku, Veliku Britaniju. Do utakmice za treće mjesto Hrvatice su stigle nakon poraza od Njemica.

Bitan faktor uspjeha reprezentacije bilo je, nema sumnje, nevjerojatno zajedništvo cura. Izbornica Linda Antić Borak kaže "da takvu atmosferu nikad nije doživjela u trenerskoj karijeri“!
- A ja nikad nisam igrala u boljoj ekipi! Cure su bile pune entuzijazma, pozitivne energije. Disale smo jedna za drugu. Cijela klupa "igrala“ je s petorkom na parketu. Na vrijeme smo shvatile da je najbitniji timski rad. A naša je zvijezda vodilja na putu do uspjeha bila izbornica Linda – hvali Josipa svoju "šeficu“.

Ni u trenucima najveće sreće glavna zvijezda reprezentacije nije zaboravila svoje Vodičane.
- Hvala i mojim dugogodišnjim trenerima Anti Roci i Bori Vukoviću. Bez njih ovo ne bih ostvarila – istaknula je Josipa.
Mlada košarkašica ovih dana „puni baterije“ u svom rodnom gradu...
- Uživam s obitelji. Nakon dugo vremena sam se vidjela i sa svojim starim prijateljima. Naravno, slobodno vrijeme moram iskoristiti i za dečka. S njim ili s obitelji radom odem nedaleko Roškog slapa, odakle su moji korijeni. Kupam se, a s vremena na vrijeme zalomi se i noćni izlazak. To se dogodi kad se okupi pravo društvo. Inače, izbjegavam noćarenje – priznaje nam Josipa.

 

A odmor joj je i te kako bio potreban poslije turbulentne klupske sezone, koju je započela u talijanskom Napoliju, a završila u Splitu. U gradu podno Vezuva nije se dugo zadržala.
- Povukla sam krivu odluku kad sam otišla u Napulj. Osjetila sam da stagniram. Da ostanak u Italiji ne bi bio dobar za razvoj moje karijere. Žao mi je jedino zbog cura s kojima sam se rastala u prijateljskom ozračju. U tom mi je smislu bilo lijepo. A i nisam se trebala privikavati na njihov mentalitet. Oni, poput nas Dalmatinaca, uživaju u životu, a uz to su veliki šaljivdžije! – priča nam Josipa o boravku na Apeninima.

Devetnaestogodišnjoj Vodičanki se, nakon neslavno završene epizode u Italiji, više ne žuri u inozemstvo.
- Zasad ostajem u Hrvatskoj! Najvjerojatnije u Splitu. Klub je ambiciozan, no imamo vrlo mlad sastav. Trebat ćemo biti strpljivi ako želimo nešto postići – poručila je za kraj Josipa.


Jahanje deva i noćno kupanje
Izrael neću tako lako zaboraviti. Ne samo zbog uspjeha reprezentacije. Nismo mogli odoljeti noćnom kupanju, jer se u Svetoj Zemlji ljeti i danju, i noću temperatura vrti oko 50 stupnjeva! Tome se nije protivio ni naš fizioterapeut Šibenčanin Slaven Periša. Zanimljivo je bilo iskustvo i osjetiti šabat ili židovsku subotu. Da ne govorim o jahanju deva – otkriva svoje uspomene iz Izraela Josipa.

26. travanj 2024 14:53