StoryEditorOCM
KošarkaDva u jedan

Šibenik koncentrira košarkašku kvalitetu u jedan klub: Ujedinjeni Baldekin- Jolly se gasi, Stojanović jedan od glavnih sponzora

6. lipnja 2017. - 10:59

Minule sezone šibenska košarkaška priča bila je jedna od najljepših u Hrvatskoj. Značajne role u njoj su odigrala oba šibenska kluba- GKK Šibenik i Jolly JBS. "Narančasti" su osvojili prvo mjesto u regularnom dijelu sezone i ispali u zanimljivom polufinalu od Cibone. Jolly je zauzimanjem trećeg mjesta "na papiru" zaslužio igranje u ABA ligi, a plasirao se i u finale Kupa Krešimira Ćosića čiji je završni turnir odigran upravo na Baldekinu.

I nakon završetka sezone, šibenska košarkaška priča jedna je od "najvrućih" u Hrvatskoj. Sasvim sigurno, uz bok onoj o spajanju Cedevite i Cibone. Isto kao i zagrebačka, tako i šibenska priča ima sličnu temu- spajanje dva lokalna A-1 ligaša GKK Šibenika i Jolly JBS-a. Godinama se u košarkaškim krugovima plasira teza kako nije logično da grad skromne financijske moći kao što je Šibenik ima dva respektabilna prvoligaša poput "građana" i Jollya, te kako je bolje udružiti sredstva i imati jedan pravi umjesto dva "polovna" kluba. I odavno su na tu temu bliske stavove imali predstavnici turske Dogus Grupe na čijim jaslama već šest godina egzistira GKK Šibenik te Josip Stojanović koji je alfa i omega Jolly JBS-a. Naravno, njih je vodila poslovna logika, dok su glavni suparnici bili najvatreniji šibenski navijači Funcuti, koji su se više ravnali srcem i nisu htjeli ni čuti da će Stojanović biti blizu njihovom voljenom GKK Šibeniku.

Međutim, ovog ljeta čini se da su se i Funcuti smekšali. Naročito nakon sastanka kojeg su prošlog tjedna s njima održali čelnici GKK Šibenika predsjednik Ante Grbac i dopredsjednik Bashar Egemen, koji je i predstavnik Dogus Grupe. Oni su Funcutima podastrli prijedlog plana koji se kuje u trokutu Dogus Grupa- Jolly- Grad Šibenik.

U najkraćem, ta konstrukcija glasi- Jolly JBS se gasi kao samostalan klub, a Stojanović postaje jedan od jačih sponzora jedinstvenog kluba koji bi se zvao Šibenik. Sva klupska obilježja, dresovi i šalovi ostaju ista, u tradicionalnim šibenskim narančastim ili crnim bojama. Jedini trag Jollya na tim dresovima bio bi znak Mercedesa, čiji je Stojanović ovlašteni zastupnik.

Nadalje, Stojanović navodno čak ne traži za sebe niti mjesto u novoj upravi kluba. Nju bi prema neslužbenim informacijama trebalo činiti pet članova. Od toga bi tri čovjeka bila iz redova Dogus Grupe, jednog predstavnika imali bi Funcuti, dok je posljednje peto mjesto rezervirano za predstavnika sponzora. Ostaje otvoreno pitanje hoće li to biti netko iz Grada Šibenika, koji bi od ove godine trebao s još većim sredstvima ući u jedinstveni klub, a spominje se oko milijun kuna. Ili, pak, netko iz Nacionalnog parka Krka koji bi trebao biti novi-stari sponzor šibenskog košarkaškog kluba. Funucti su vjerojatno omekšali i kada su vidjeli konačnu brojku klupskog budžeta koju im je na ploči napisao Bashar Egemen. A ona je negdje između 7 i 8 milijuna kuna. To je brojka koja jamči slaganje respektabilne ekipe koja se opet može "potući" s Cibonom i Zadrom, kad je već Cedevita neki drugi svijet.

Spomenuti plan mogao bi postati stvarnost već ovog tjedna ako potpis na ugovor o trogodišnjoj suradnji stave trojica partnera u ovoj priči- Grad Šibenik, Dogus Grupa i Jolly.
Kad se dogovori "krovna konstrukcija", odnosno način ustrojstva jedinstvenog kluba, formira uprava i donese konačni budžet slijedi izbor stručnog vodstva kluba.
Kako doznajemo, na tom polju Stojanović je imao nešto veće zahtjeve. Stoga bi novi sportski direktor kluba mogao biti Davor Vidačak, koji je istu ulogu obnašao i u Jollyu. Iz bijelog kuta Baldekina trebao bi stići i novi trener. Drugim riječima, za tu funkciju trenutačno najbolje kotira Ivan Velić, koji je u nekoliko navrata s Jollyem radio dobre stvari, isto kao i sa Širokim u BiH te ABA ligi.

Pred tandemom Vidačak- Velić je i slaganje igračke križaljke. Kako sada stvari stoje s njima dvojicom će u dotu u jedinstveni klub stići i Ivan Novačić, koji ima važeći ugovor s Jollyem. Od nositelja igre Šibenika iz prošle sezone opciju produženja ugovora ima Ive Ivanov. Na signale o jedinstvenom šibenskom klubu dobro reagiraju i stranci- lanjski Jollyev play Mike Scott te Šibenikov atraktivni Turčin Izzet Turkyilmaz. Njih dvojica bi zasigurno lakše produžili vjernost Šibeniku kada bi znali da će klub zaigrati u Europi iduće sezone. Poznato je kako je Šibenik dobio pozivnicu za Ligu prvaka. No, igranje u Europi znači i da bi još više trebalo odriješiti kesu. Međutim, svi koji su uključeni u pregovore oko formiranja novog šibenskog košarkaškog kluba svjesni su da je potreban iskorak, ponajviše zbog navijača, ali i igrača. Svjesni su toga i u šibenskoj gradskoj upravi, posebice stari- novi gradonačelnik Željko Burić, koji je obećao da će Baldekin biti pretvoren u košarkašku arenu s oko 2500 mjesta.

26. travanj 2024 01:32