StoryEditorOCM
KošarkaLiga prvaka u Šibeniku

Gradonačelnik Burić: Baldekin će postati košarkaška arena s 2500 mjesta na tribinama! (FOTO)

17. svibnja 2017. - 17:03

Košarkaši Šibenika iduće sezone će vrlo vjerojatno igrati neko međunarodno natjecanje. Uostalom, "narančasti" su osvajanjem prvog mjesta u regularnom dijelu A-1 lige to i zaslužili. Taj plasman jamči im igranje u ABA ligi. No, budući da su u regionalnoj ligi mjesta "zacementirali" Cedevita, Cibona i Zadar trenutačno je veća vjerojatnost da će Šibenčani gledati Europu kroz prozor zvan- košarkaška Liga prvaka. O tome svjedoči i jučerašnji posjet Šibeniku Dejana Lekića, izvršnog menadžera te lige. Lekić je u društvu Josipa Vrankovića, stručnog tajnika HKS-a obišao dvoranu na Baldekinu te se sastao sa šibenskim gradonačelnikom Željkom Burićem:

- Volio bih razjasniti da naše natjecanje nije FIBA-ina Liga prvaka kako se to najčešće spominje. Njezino službeno ime je Basketball Champions League i u njoj po 50 posto učešća imaju FIBA i ULEB- pokušao je Lekić razjasniti samo jednu od brojnih nejasnoća nastalih u europskoj košarci nakon raskola na ULEB i FIBU. Lekić je pojasnio i zašto je u Šibeniku:

- Isto kao i Split, Šibenik je pravi košarkaški centar koji se na košarkašku pozornicu vratio na velika vrata. Što je još važnije, iz razgovora s upravom kluba i čelnicima grada vidim da to nije priča za jednu sezonu. U Šibenik sam došao da izvidim situaciju, premda mislim da Šibenik svakako zaslužuje igrati neko europsko natjecanje jer mu je to nedvojbeno i mjesto- poručio je Lekić.

Podsjetimo, iz Lige prvaka Šibeniku su poslali pozivnicu i sasvim je izvjesno da će "građani" aplicirati za igranje u ligi u kojoj je lani boje Hrvatske branila Cibona. Ali, hoće li Šibenčani doista i zaigrati u toj ligi, odnosno hoće li će se u nju izravno plasirati, ili će igrati neku od kvalifikacijskih rundi znat će se iza 23. lipnja kada ističe rok za prijavu klubova:

- O tome je prerano govoriti čak i hipotetski. Za igranje u Ligi prvaka mogu aplicirati klubovi iz 42 federacije, pa je teško govoriti gdje će koji klub biti rangiran. Imamo sličan sistem kategorizacije kao i u nogometu, a na vašu žalost Cibona lani nije donijela puno bodova Hrvatskoj. Inače, u našoj ligi ima prostora za maksimalno četiri kluba iz Hrvatske- rekao je Lekić.

Često se spominjalo kako je dvorana na Baldekinu kočnica Šibeniku za igranje međunarodnih natjecanja:
- Nama kapacitet tribina nije presudan. Važnije nam je da dvorana bude funkcionalna, naročito medijski- veli Lekić.

Sudeći prema riječima Željka Burića, šibenskog gradonačelnika Baldekin neće biti prepreka europskim ambicijama GKK Šibenika:
- Grad će dati maksimalnu potporu zadovoljavanju svih standarda. Prvo, to znači da će Baldekin postati isključivo košarkaška dvorana. Drugo, postavit ćemo fiksne tribine s oko 2500 mjesta te fiksne koševe koji će zadovoljiti sve standarde ABA lige i FIBA-e- jasan je šibenski gradonačelnik.

Ante Grbac, predsjednik GKK Šibenika poručio je da je klub spreman za igranje Lige prvaka:
- To govorimo cijelu proteklu sezonu. Jedini preduvjet je bio da se uredi dvorana na Baldekinu. Budući da gradonačelnik maksimalno podržava taj projekt mislim da će sve ispasti pozitivno- izajvio je čelnik "građana".
Hoće li igranje u Europi iziskivati i povećanje budžeta i jačanje igračkog kadra?
- To ćemo još vidjeti- ostao je "zakopčan" Grbac, ostavljajući otvorenom mogućnost da Šibenik paralelno igra ABA ligu i Ligu prvaka.

26. travanj 2024 05:01