StoryEditorOCM
KošarkaKalkulator u ruke

Komplicirana košarkaška matematika uoči dva posljednja kola: 'Građani' mogu biti prvi i(li) peti!

Piše Ivo MIKULIČIN
13. travnja 2017. - 15:20

Šibenski su košarkaški prvoligaši odavno osigurali svoje mjesto u doigravanju za prvaka, no s nestrpljenjem očekuju zadnja dva kola, kad će dobiti i startne brojeve u playoffu. Dakako, u oba tabora još se ćuti žal za propuštenim velikim prilikama, "građana“ u Splitu, a Jollyja u Zaboku. S (neostvarenim) uspjesima u tim utakmicama dva bi šibenska kluba imali povlaštenu "jedinicu“, odnosno "dvicu" u doigravanju. No, i ovako im situacija nije nimalo loša.


S uvjerenjem da će bez teškoća nadigrati dva preostala suparnika (Hermes Analitica i Osijek) momčad Ivana Velića će iz prikrajka mirno čekati rasplet ostalih susreta, dok je definitivno jasno kako se gotovo cijela sezona "građana" zbila u jednu, jedinu utakmicu - dvoboj sa Cibonom na Baldekinu. Pobjedom nad "vukovima" Anzulovićeva će momčad biti najbliža "jedinici“, dok je poraz gura u neviđenu gužvu i vjerojatno raskusuravanje sa Jollyjem, Cibonom i Cedevitom. S momčadima s (mogućim) skorom od šest poraza.


U takvom raspletu GKK Šibenik bi, umjesto na željenom prvom mjestu, završio na petoj startnoj poziciji pred doigravanje. Objašnjenje za to je vrlo jednostavno. U slučaju skora 0-2 u sudarima sa Cibonom, "građanima" ne bi puno vrijedila dobra koš-razlika s gradskim rivalom, ni dobra zaliha od "plus 14" u prvom susretu sa Cedevitom. Na drugo mjesto tada bi izbio Jolly, zbog 2-0 u utakmicama sa Cibonom.

Konačni poredak će, osim utakmice Šibenik – Cibona, najizravnije "krojiti" susreti Cedevita – Šibenik, Cibona – Split i Zadar – Cedevita.
Poslije izuzetno blijedog starta Zadrani imaju priliku da na svom parketu preskoče Cedevitu, koju čekaju teški dvoboji sa Crvenom zvezdom u finalu ABA lige. Od Cedevite je Zadar u prvom susretu izgubio sa samo dva koša razlike(75:77). U tom slučaju bi Zadrani pomogli i "građanima" u slučaju posrtanja sa Cibonom.


"Papirnate" prognoze su, međutim, nerijetko u sudaru s pravim stanjem na parketu. Indikativna je, primjerice, izjava Ivice Skelina, trenera Splita, koji je poslije katastrofe s Jollyjem kazao: – Svi nam govore kako nam kalkulacije idu u prilog, da možemo biti prvi. Samo, koga možemo pobijediti ovakvom igrom!?


U tijeku sezone Hrvatski košarkaški savez se oglasio priopćenjem kako za poredak klubova, osim u borbi za prvaka, neće biti presudni rezultati u doigravanju, već na ligaškoj ljestvici. Bilo je to doba, kad se kalkuliralo da će prva tri kluba u ABA ligu. No, vodstvo se Regionalne lige potom oglasilo stavom kako plasman u prvenstvu Hrvatske neće biti presudan za ABA ligu.

Ako je tako, ne bili bilo normalno da plasman u Hrvatskoj ligi bude presudan za igranje u europskim kupovima!? I još jedno pitanje! Hoćemo li, ako se prvog mjesta u doigravanju domognu Split, Šibenik ili Jolly, svjedočiti apsurdnoj situaciji da prvak Hrvatske nema prava igranja u ABA-ligi!?


Prva varijanta poretka

U moru različitih kalkulacija napravit ćemo dvije varijante poretka. Jednu temeljenu na pobjedi Šibenika nad Cibonom, te drugu, vezanu za mogućnost posrtanja „narančastih“ u velikom derbiju.
U prvoj varijanti ljestvica bi imala ovaj redoslijed:
1. Šibenik
2. Split
3. Jolly
4. Cedevita
5. Cibona
6. Zadar
7. Osijek
8. Zagreb.
Druga varijanta poretka

Druga varijanta predmnijeva slijedeću ljestvicu:
1. Split
2. Jolly
3. Cedevita
4. Cibona
5. Šibenik
6. Zadar
7. Osijek
8. Zagreb.
No, kako rekosmo obje varijante počivaju na očekivanoj pobjedi Cedevite u Zadru, koja i nije toliko očekivana.


Tko s kim do kraja

ŠIBENIK(44): CIBONA, Cedevita
SPLIT(44): Zabok, CIBONA
JOLLY (42): Hermes Analitica, OSIJEK
CIBONA(42): Šibenik, SPLIT
CEDEVITA(40): Alkar, Zadar, ŠIBENIK
ZADAR(39): Škrljevo, CEDEVITA, ALKAR
NAPOMENA: Velikim slovima su otisnute domaće utakmice

26. travanj 2024 17:49