StoryEditorOCM
ŽupanijaKonačno pod kontrolom

Požar kod Kistanja pod nadzorom, vatrogasci obranili sve kuće, a nije izgorjela ni drvena baraka pokraj koje je vatra prošla na svega 2 metra

24. kolovoza 2017. - 20:45




NOVO

18. 10 sati


Nakon višesatane borbe s vatrenom stihijom. požar na području Kistanja stavljen je pod kontrolu gasitelja oko 18 sati.
-Požar je pod nadzorom vatrogasaca. Zaustavljeno je širenje vatre i sada radimo na sanaciji požarišta. Još nam pomažu dva zračna traktora - kazao je županijski vatrogasni zapovjednik Darko Dukić.

Slabljenje vjetra ide na ruku vatrogascima koji se nadaju da će do noći požar lokalizirati. No, tijekom dana u Kistanjama je bilo vrlo drmatično, jer se u jednom trenutku vatra približila nekim kućama na svega stotinu metara, kaže Dukić. Najugroženije je bilo naselje Štrbac.

Požar se u Kistanjama širio tolikom brzinom, da nije bilo vremena niti organizirati evakuaciju stanovništva. Za svega 15 minuta stvorila se vatrena fronta od 2 kilometra, ilustrirao je brzinu širenja požara Dukić.

-Bilo je opasno, ali uspjeli smo sve kuće obraniti. Vatra se se čak na svega dva metra približila jednoj drvenoj baraci koja je bila oblijepljena katranskim ljepenkama . Ali ni ona nije izgorjela - izjavio je Dukić vjerojatno ni sam ne znajući kako se vatrogasci uspijevaju nosiiti sa svim ovim požarima u županiji, pogotovo posljednjih dana.

-Ovo je nevjerojatno. Svaki dan gori. Što tu više reći, ali izdržat ćemo!
Ipak, napori i iscrpljenost ispostavili su račun. Jedan vatrogasac na požarištu kod Kistanja slomio je nogu, a drugi je kod Bribira dehidrirao.


RANIJE

16. 55 sati

Situacija na požarištim au županiji stalno se mijenja. Ponovo postaje dramatično na području Kistanja gdje se vatra približila kućama. Puše vjetar zbog čega je požar prešao cestu Kistanje - Knin.

Požar gasi ukupno šest protupožarnih aviona Oružanih sanga HV-a:  četiri kanadera i dva zračna traktora. 

Letačke posade koordiniranim akcijama čine sve kako bi zaustavili širenje vatre i obranili naselja i kuće, priopćili su i MORH-a.

Požarište kod Vodica stavljen je pod nadzor gasitelja, a čim su zračne snage prebačene na gašenje požara u Kistanjama, uspostavljena je i opskrba električnom sturjom, pa Vodice i zapadni dio županije ponovo imaju struju. Potvrdio je to i zapovjdenik JVP Šibenik Volimir MIlošević.

-Požar na području Vodica je lokaliziran. Vatra je zahvatila površino od 21 hektar prema gruboj procjeni. Na terenu je 45 vatrogasaca koji su raspoređeni uz rubove opožarene površine i sada se pšrovodi sanacija. Što se tiče Kistanja iz razgovoara s kolegama požar se širi, a vatra se bila primakla na nekim 800-900 metara od kuća. Zato smi i prebacili zračne snage na to područje kako bi se kuće obranile - kazao je Milošević.
.

14. 30

Na predjelu Leć u Vodicama izbio je požar u kojem gori makija, ali i borova šuma. U Županijskom centru 112 su potvrdili kako je požar izbio oko 13 sati.


Foto: Šime Strikoman

Kuće nisu ugrožene, ali su mještani Zatona i Vodica zbog tog požara ostali bez struje. Vatru gasi 30-ak vatrogasaca, a pomažu im dva zračna traktora i tri kanadera.


12. 30 sati

Vatra se ponovo razbuktala na požarištu na području Kistanja. U pomoć su pozvana i četiri kanadera  Protupožarnih namjenski organiziranih snaga Oružanih snaga RH, izvijestili su iz MORH-a.
 
U međuvremenu aktivirana je još jedna posada helikoptera  koja će također prevoziti vatrogasce i vodu do požarišta na Promini.
 

8. 30 sati

Požari na Promini i i na više lokacija na području Kistanja još nisu ugašeni, ali su pod nadzorom vatrogasaca. Na požarištu Razvođe – Promina dežura 50 pripadnika HV-a te stotinu vatrogasaca, doznaje se u Županijskom centru 112.

Nije lokaliziran ni požar u Ivoševcima, to jest Donjim Radićima gdje je izgorjelo 75 hektara trave i niskog raslinja.

Također, kod vodotornja u Kistanjama požar još nije ugašen, ali je sinoć lokaliziran u 21. 30 sati, a opožareno je 100 hektara trave i niskog raslinja. Požarište obilaze vatrogasci iz DVD-a Kistanje.

Nije lokaliziran ni požar u mjestu Ležaići, kod Kistanja. Tijekom dana na požarištu je bilo 25 vatrogasaca s osam vozila, a pomogla su im i dva kanadera te jedan zračni traktor.

Na području Kistanja gori i kod Bjelanovića. Na požarištu su 33 vatrogasca s 11 vozila, a jučer su im u gašenju pomagala dva kanadera i dva zračna traktora.

Evakuirane stanovnici zaselaka Pavići, Miloševići i Bribira jučer su se vratili kući, potvrdili su u Centru 112.

Župan Goran Pauk jučer je podigao na viši stupanj pripravnost civilne zaštite u županiji.

-Nakon sastanaka sa županijskim vatrogasnim zapovjednikom Darkom Dukićem, pročelnikom Države službe za zaštitu i spašavanje Milovanom Kevićem te ljudima iz civilne zaštite u općinama i gradovima odlučili spo podići stupanj pripravnosti. To znači da bi se građani trebali aktivnije uključiti u gašenje požara, a to se prije svega odnosi na organizaciju cisterni s vodom, upotrebu građevinskih strojeva, a organizirali bismo i civilne ophodnje na požarom zahvaćenim i ugruženim područjima – izjavio je Pauk.



 

10. svibanj 2024 01:40