StoryEditorOCM
ŽupanijaPolitičkim strankama 350.000 kuna poreznih obveznika

Najbolje prošao HDZ- utržili 140 tisuća

22. prosinca 2016. - 19:41

Političkim strankama koje participiraju u Skupštini Šibensko- kninske županije tijekom 2017. godine bit će dodijeljeno 350.000 kuna. Taj novac strankama je osiguran u županijskom proračunu za isuću godinu. Naravno, riječ je o novcu poreznih obveznika. Sredstva su raspoređena sukladno Zakonu o financiranju političkih aktivnosti i izborne promidžbe te su utvrđeni jednaki iznosi za svakog člana Županijske skupštine u trenutku njenog konstituiranja.
Da budemo precizni, za svakog izabranog zastupnika, političku stranku pripada iznos od 8.177 kuna. Još bolje će stranačka blagajna proći, ako je iz njenih redova u Županijsku skupštinu izabrana žena. Naime, po zakonu zastupnik "ljepšeg" spola vrijedi više novca od zastupnika "jačeg" spola. I to cijelih 10 posto! Ili, za svakog zastpunika podzastupljenog spola, kako zakon naziva žene u politici, stranka dobiva 8.995 kuna.
Evo, kako to konkretno izgleda u šibensko- kninskoj Županijskoj skupštini. Najveći iznos utržit će HDZ koji ima 17 vijećnika, od čeha dvije žene. Tako će stranka s najviše mandata dobiti nešto više od 140 tisuća kuna. Slijedi Nezavisna lista Stipe Petrine koja ima osam vijećnika (jednu ženu), pa će dobiti oko 66 tisuća kuna. Dvostruko manje vijećnika od liste primoštenskog načelnika imaju SDP i SDSS.
Oni u skupštini sudjeluju s po četiri zastupnika, od čega su dvije žene, i shodno tome bit će im uplaćeno po 34.000 kuna. HNS ima dvoje vijećnika, od toga jednu ženu, pa će dobiti nešto više od 17 tisuća kuna. HSS i HSU također imaju po dva vijećnika, ali nemaju ženu, što će ih stajati nekoliko stotina kuna u odnosu na "narodnjake". Preostali su HSP dr. Ante Starčević, HČSP i HSLS koji imaju po jednog vijećnika, pa ih pripada minimalan iznos od 8.177 kuna.
U svakom slučaju, bez obzira na broj zastupnika, svi dobivaju objektivno više nego što zaslužuju. Jer, na sve to još treba nadodati i vijećničke naknade... Previše, sve i da nije iz našeg džepa.

28. svibanj 2024 10:11