StoryEditorOCM
ŽupanijaSJAJNE VIJESTI

Muzej betinske drvene brodogradnje pronašao se na popisu 20 najboljih pomorskih muzeja u Europi

Piše Šibenski.hr
1. studenog 2023. - 09:39
Muzej betinske drvene brodogradnje pronašao se na popisu 20 najboljih pomorskih muzeja Europe prema britanskom portalu TravelMagNiksa Stipanicev/Cropix

Muzej betinske drvene brodogradnje pronašao se na popisu 20 najboljih pomorskih muzeja Europe prema britanskom portalu TravelMag.

Uz muzej u Betini, na popisu su se pronašli veliki i poznati pomorski muzeji poput onih iz Barcelne, Istanbula, Hamburga, Genove, muzej Vasa iz Stockholma i Muzej civilizacija Europe i Mediterana iz Marseilla.

Evo i kako je britanski portal predstavio muzej u Betini:

"Drvena brodogradnja jedan je od načina kako upoznati lokalnu zajednicu. Betina, mali lučki grad na otoku Murteru, posebno cijeni ovaj tradicionalni zanat, a posvećeni muzej pruža uvid u život mjesta prošlog i sadašnjeg vremena. Svi izloženi predmeti donirani su od strane lokalnog stanovništva, koje također sudjeluje u raznim programima. U muzeju je dostupna i 3D igra za djecu kako bi se praktično upoznala s ovim zanatom, dok se istovremeno prikazuju izravna svjedočanstva brodograditelja i drugih stanovnika mjesta. Među brojnim modelima brodova, posjetitelje se posebno upoznaje s lokalnim zaštitnim znakom – gajetom.”

 

28. svibanj 2024 15:13