StoryEditorOCM
Županijanema plamena

Lokaliziran je požar koji je jučer planuo između Vrpolja i Grebaštice; vatrogasne snage još su uvijek na terenu

Piše hina/ A. P.
22. travnja 2024. - 18:45

Lokaliziran je požar na šibenskom području koji je planuo jučer popodne između Vrpolja i Grebaštice.

Požar još uvijek nije ugašen, ali je lokaliziran oko 16 sati, doznaje se iz Operativnog centra 112 u Šibeniku.

Požar lokaliziran i pod nadzorom

Na terenu su još uvijek vatrogasne snage - 13 vatrogasaca s deset vozila, a prema prvim procjenama, opožarena je površina od oko 450 hektara.

Gorjela je trava i nisko raslinje, ponegdje i borova šuma.

Noću je gašenje požara na širem šibenskom području otežavao vjetar i nepristupačni teren zbog mraka i činjenice da je gorjelo na brdu prema zaseoku Konobe.

Kroz noć su na terenu bile angažirane sve županijske vatrogasne snage, odnosno 60-ak vatrogasaca kojima su u pomoć pri gašenju u ponedjeljak ujutro poslane i zračne snage, dva air traktora i dva kanadera.

Sredinom dana, vatra je stavljena pod nadzor, nije bilo otvorenog plamena, a do popodneva požar je i lokaliziran.

Inače, priobalno područje Šibensko-kninske županije godišnje zahvati najmanje jedan veliki požar, a upravo jedan takav u srpnju prošle godine zahvatio je brdo Jelinjak u Grebaštici.

Proljetno je razdoblje doba u kojem građani počinju s poljoprivrednim radovima koji uključuju spaljivanje biljnog otpada – od trave i lišća do orezanog granja, koji često postaju uzrokom požara, posebice u vjetrovitim vremenskim uvjetima. Stoga vatrogasci pozivaju da prethodno takvu radnju najavite najbližoj vatrogasnoj postaji, upravo kako bi se ovakvi požari izbjegli ili barem kako bi se moglo što promptnije reagirati.

02. svibanj 2024 08:23