StoryEditorOCM
ŽupanijaA vitra nema

Linija 505 jutros nije takala Prvić Luku: "Olea", zamjenski brod "Premude" ne pristaje u porat, po odluci kapetana!?

Piše Branimir Periša
19. travnja 2024. - 08:30

NOVO

Nije "Premuda" nego je "Olea", svježa je vijest koja nam stiže s palube toga, "Premudi" zamjenskog broda. U prvoj, niže navedenoj informaciji točno je jedino to da je Prvić Luka jutros zaobiđena, premda nema vjetra koji bi smetao pristajanju. - javlja nam jedna Prvinka za vrijeme vožnje do Šibenika, taman kod otoka Lupca, uz zahvalu što prenosimo informaciju o njihovoj muci. "Premuda" je veli nam, na sitnom popravku, pa je u službi na liniji 505 "Olea", čiji zapovjednik, međutim, za razliku od kolege s "Premude" ne želi pristajati na uistinu skromnoj rivici Prvić Luke, bez obzira na vremenske prilike. 

Jutros je to izgledalo ovako: stariji otočani pješačili su užurbano u susjednu Šepurinu dva kilometra uzbrdo pa nizbrdo, većina njih s kolicima za spizu na kotačićima, a po povratku će ih pune vući istim putem! - govori nam ta otočanka. A jedan je čovjek gurao u invalidskim kolicima svoju suprugu, jer svaki dan mora na terapiju u Šibenik. 

Mali otok Prvić za veliku muku! A tako će, uvjerena je ova gospođa (podaci poznati redakciji) biti sve dok je "Olea" na zamjeni. Čujete li ovo u "Jadroliniji", ili je Rijeka predaleko !?

-U Luci nije problem bura, nego jugo. - kaže ona dodajući da je Mjesni odbor Luke, znajući da "Olea" dolazi na zamjenu, jučer zamolio Županijsku lučku upravu da skloni muringe na unutrašnjoj strani mjesne rive, da "pruga" može pristati s unutrašnje strane kad joj već ne odgovora pristajanje na vrhu mula. No, kapetan je ipak odlučio zaobići Prvić Luku, premda je to službeno ticanje obale službenog porta na liniji 505 ! I nema vitra!

 

RANIJI TEKST

A di je "Tijat"? - vjerojatno se sve više pitaju školjari, budući da im je danas zbog bure od barem 55 čvorova ograničen broj ticanja riva, Naime, linija 505-Šibenik-Zlarin-Prvić Luka-Prvić Šepurine-Vodice danas zbog jakog vjetra ne pristaje u Prvić Luci.

Tijat, koji je na najboljem putu da kao vlasništvo Županije postane plovećim muzejem upravo je s te linije odvezen u raspremu prošloga ljeta dok ga nije kupila Županija. Zamijenila su ga razmjerno (pre)velika "Premuda", sličan i također maritimno jako dobar brod, no kada je vjetar jak kao danas, tada zbog dužine i otežanog manevriranja ne može pristati na "ono bokun rive" u Prvić Luci.

"Tijat" je tu bio bez premca. Izgrađen je kao da su prije toga dobro izmirili naše porte. - kaže Saša Jurat, zapovjednik SAR broda Lučke kapetanije Šibenik i jedan od najzaslužnijih što je "Tijata" kupila Županija. Zaljubljenik u "najvoljeniji brod" dodaje kako treba pošteno reći da je Jadrolinija, tri godine uoči odluke da Tijata otpiše, napravila anketu među otočnim mjesnim odborima. Prevagnula je želja za novijim, suvremenijim brodom i to je kompaniji svakako olakšalo odluku.

Međutim, kaže Jurat, među školjarima je sve više nostalgije za "Tijatom". Nije isključeno, napominje taj Žirjanin, da kada se preuredi novcem iz europskih fondova, Tijat postane rezervni brod na liniji 505. Ionako poznaje rutu napamet, kao magarčić...

01. svibanj 2024 01:14