StoryEditorOCM
ŽupanijaAJMO SE DOGOVORITi KAo LJUDI

Kako izbjeći bliske susrete s lovcima? I subota je lijep dan za voziti bicikl

16. siječnja 2019. - 10:08

Kada je krajem prošle godine stigla vijest da je župan Goran Pauk sklopio ugovore vrijedne 296.800 kuna s 20 lovoovlaštenika zajedničkih i državnih lovišta na području Šibensko-kninske županije, zaintrigirala je sve koji imaju pušku u sošci i lovačkog p(a)sa u boksu.

Kako je i naglašeno iz županova ureda, ugovori se sklapaju u skladu s provedbom programa razvoja lovstva koji ima za cilj razvoj lovnoga gospodarstva na području županije i temeljem javnog poziva za subvencioniranje troškova obnove matičnog fonda divljači, zaštite usjeva i nasada od divljači, uređenja i održavanja putova, prosjeka i lovačkih staza, opremanja i uređenja lovišta, suzbijanja krivolova, izrade planskih akata za gospodarenje lovištima, osiguranje lovišta... A od toga lovci mogu imati samo koristi. I dobru kob, odnosno bogatiji ulov. Jer, računajući ovaj novac, Županija je do sada uložila oko 4,5 milijuna kuna u projekte iz oblasti gospodarenja lovištima i divljači, kao i promidžbene i istraživačke projekte iz oblasti lovstva.

A bila je zadovoljna i Županija, što je i sam župan naglasio riječima: "S realizacijom sufinanciranih projekata smo zadovoljni, te vam i dalje osiguravamo stručnu i financijsku podršku, jer smo kao davatelji lovozakupa zainteresirani za razvoj lovstva, ali i za ostale dobrobiti koje vaša društva ostvaruju na gospodarskom, društvenom i ekološkom planu."

Jači od golfa

No, oni koji nemaju veze s lovom su zapamtili ponajprije kako je tom prigodom župan Goran Pauk preporučio lovcima da prigodom lova pripaze malo i na - bicikliste. Da ne bi kojega, ne daj Bože, zakačio kakav zalutali metak ili sačma. Je li se župan referirao na nešto što se već dogodilo, pa javnost nije s tim upoznata, ili je upozorenje bilo tek generalno, pitali smo ga.

- Ne, nisam se referirao ni na kakav događaj i ništa se sličnog nije dogodilo, na svu sreću. Želio sam samo još jednom ukazati na činjenicu da se cikloturizam razvija velikom brzinom, i kako nam je praktički cijela površina županije, uz određena ograničenja izmrežena lovištima, tako nam je izmrežene i biciklističkim stazama. Već sada ih ima puno, a bit će ih i sve više jer nam se uklapaju u strategiju i smjer razvoja turizma - kazao nam je župan Pauk, dodajući kako i najnoviji slučaj u kojemu je sudjelovao bjelovarski biskup, koji je u lovu nehotice pogodio drugog kolegu lovca, pokazuje kako, kad god je u pitanju vatreno oružje, opreza nikad nije dosta.

Tome svakako treba dodati činjenicu da je cikloturizam u strašnom usponu u cijeloj Europi, neki ga po popularnosti uspoređuju s golfom, koji je, kažu, prešišao, pa tvrde da je za obaranje turističkih rekorda važnije imati uređene i označene biciklističke staze nego golf-terene.

- I ja sam čuo podatak da se 50 milijuna ljudi kreće u cikloturizmu po cijeloj Europi, i to je ono što je nama stvarno interesantno, s obzirom da mi želimo na taj način valorizirati naše kulturne, prirodne i ine znamenitosti, a omogućava nam i turistički razvoj zaleđa, a ne samo uskog obalnog pojasa - rekao je župan.

- Ne samo da se slažem sa županom, nego sam ja još i prije dok smo u Županiji svi skupa sudjelovali u izradi programa cikloturizma, upozoravao da moramo paziti jedni na druge. Neki su čak predlagali da lovci koriste prigušivače na puškama, kao, da se ne bi čuli, i da ne bi uznemiravali druge, čemu sam se suprotstavljao, znajući unaprijed da će to izazvati sasvim suprotne efekte. Pa nismo mi ni ilegalci ni antiteroristička postrojba da bi se krili. Mi trebamo biti vidljivi, i treba razvijati sve sigurnosne mjere i unaprijed ih odrađivati. Ne samo postojeće, nego i dodatne. Eto, baš dogovaramo da se za sve lovačke udruge nabave ploče na kojima bi pisalo "Lov u tijeku", koje bi se postavile na sve, ili barem na glavne cestovne pravce, kako bi se upozorilo sve koji ulaze u to područje. Isto tako, sve organizatore cikloturističkih i sportskih manifestacija pozivamo da se prethodno dogovore o tome s lovcima da taj dan kad imaju utrku odgode lov, ako je u nedjelju ili da utrku pomaknu na subotu, kao što smo već - i jedno i drugo - kao primjer dobre prakse imali na Promini. Znači, može se kad se hoće, kad se razgovara i kad smo kooperativni, što nam je svima u interesu, jer nam je sigurnost zajednički cilj - kazao nam je Dujić, istakavši kako nam je velika prednost što nemamo ljetnih lovova kada je turistička - a time i biciklistička - gužva najveća.

Nije to bez veze

A Željana Šikić, direktorica Turističke zajednice Šibensko-kninske županije, kazala nam je kako trenutačno u županiji ima točno 85 biciklističkih staza, raspoređenih u tri kategorije - lakih, srednjih i teških, ukupne dužine 2400 kilometara.

- To su staze koje smo trasirali i označili smo ih već oko 70 posto, s istom standardnom, biciklističkom signalizacijom - istaknula je Šikić.

TZ županije u suradnji s lokalnim turističkim zajednicama već nekoliko godina ulaže u projekt razvoja cikloturizma. Prvi korak je bila edukacija bike vodiča na kojoj su sudjelovala ukupno 23 polaznika i koji su nakon edukacije stekli licenciju Hrvatskoga biciklističkog saveza. U istom je razdoblju formirana radna skupina od sedam članova profesionalnih biciklista, čija je zadaća bila analizirati postojeće staze, predložiti nove, snimiti njihove GPS zapise i ostale potrebne tehničke podatke.

Nacionalni Park Krka je također razvio mrežu cestovnog cikloturizma, uz sam rub NP-a, a i grad Drniš je također razvio mrežu biciklističkih staza koji pokrivaju jedan dio Miljevaca, Pakova Sela, Trbounja.

- Jednako kao i u Šibeniku, uz pomoć EU fondova zaživio je sustav E-bike, pa se na tri mjesta u samom gradu mogu iznajmiti bicikli, jedna stanica je ispred etnolanda u Pakovu Selu. Sada se radi i jedna stanica za iznajmljivanje brdskih bicikla ispred Planinarskog doma na Promini. Organizirana je i "Krka Trophy", prva profesionalna biciklistička utrka krajem prošle godine, a pojavio se i prvi biciklistički klub na Miljevcima "Petar Svačić", koji će vjerojatno uskoro organizirati jednu utrku u brdskom biciklizmu koja će se bodavati za prvenstvo Hrvatske - kazao nam je Nikola Perlić, planinar i direktor utrke "Promina Trail" koja se - otprilike - trči po istim stazama po kojima voze i biciklisti.

Nikola, kao dobar poznavatelj "outdoor" prilika, također ističe kako županovo upozorenje nije bez veze, jer se često dogodi da biciklistička utrka pada u nedjelju, isti dan kad i lov. Zato su ih u zadnje vrijeme počeli organizirati subotom, a i trkači kad nedjeljom idu na Prominu nose žarke, reflektirajuće boje, slične onima koje na prslucima moraju imati lovci, baš zato da na vrijeme uoče jedni druge. Tako se dogodio paradoks - na planinama nikad nije bilo manje stanovništva, a na njima, osobito vikendom, vlada sve veća i veća gužva.


Staze na webu
I na webu, na stranici www.bikeandhike.hr/ šibenik, korisnici mogu dobiti čitav niz korisnih podataka o biciklističkim stazama na području Šibenika i čitave županije, na 14 destinacija, od Knina do Žirja, od Murtera do Rogoznice, podijeljenih po težini i po podlozi na kojoj se vozi, uz podatke o dužini, detaljima i pojedinostima na koje treba pripaziti.


Nesreća u Francuskoj: Lovac ubio biciklista
Na drugoj web-stranici bikemagazin.info autor Toni Zorić također upozorava na nemio događaj koji se dogodio u francuskim Alpama u listopadu, tijekom početka ovogodišnje lovne sezone. Britanski bicklist se spuštao u grupi oko 18 sati navečer, na popularnoj stazi u Montriondu na Haute-Savoie, na 1350 metara nadmorske visine, i u njega je smrtonosni hitac ispalio 22-godišnji lovac, koji je bio u grupi od sedam lovaca u lovnoj ekspediciji lokalnog lovačkog kluba.

23. svibanj 2024 15:41