StoryEditorOCM
ŽupanijaBezakonje zbog mira u kući

Još se jednom potvrdila priča da kad kontroverzni primoštenski načelnik 'poludi' drugi slušaju; Ni župan Pauk nije ostao imun

14. studenog 2019. - 09:37

Nikada zakoni ne mogu anticipirati sve situacije iz stvarnog života niti dati odgovore na sve, ili regulirati baš svaku kontroverznu situaciju. Nema tog zakona koji bi bio tako konzistentan da se kroz njegove rupe naš čovjek ne bi provukao. Sve to spominjemo zbog jedne doista paradoksalne situacije koju je Šibensko-kninska Županijska skupština javno, pred svim vijećnicima, pročelnicima, ravnateljima javnih ustanova i novinarima u utorak na svom drniškom zasjedanju jednostavno proglasila legalnim rješenjem. Kreirao ga je primoštenski načelnik i županijski vijećnik Stipe Petrina, a spremno, objeručke prihvatio u ime pomirbe s najeksplicitnijim deputatom u Skupštini, župan Goran Pauk.

Ovaj se, dojučer nepomirljivi, dvojac pred nekoliko desetaka svjedoka dogovorio da će Primošten ubuduće imati svog čovjeka u županijskoj upravi koji će se baviti ekskluzivno i isključivo primoštenskim predmetima, a financirat će ga Općina s kontroverznim Stipom Petrinom na čelu. Ali, ova “neprincipijelna PP koalicija” ima svoju “kvaku 22”. Novog referenta u županiji, po svoj prilici u Upravnom odjelu za prostorno uređenje, odabrat će zapravo Stipe Petrina! Preciznije rečeno, o izboru će, kao i inače, odlučiti povjerenstvo u kojem sjede dva predstavnika županije i jedan predstavnik općine Primošten. No, odluka se može donijeti samo konsenzusom. Ne i preglasavanjem. Dakle, jednoglasno! I, kako je na Skupštini čvrsto obećao župan Goran Pauk primoštenskom načelniku i županijskom vijećniku, dok god se ne postigne konsenzus oko kandidata, natječaji će biti poništavani!!!

 

Dogovor kuću gradi

 

Ako ste pomislili da se šalimo, prevarili ste se. Da, baš tako je dogovoreno. Zanimljivo, osim ponekog užasnutog glasa iz zadnjih, oporbenih klupa, nitko nije imao smjelosti izaći i glasno, za govornicom izgovoriti ono što malo komu u drniškoj vijećnici nije bilo jasno. Dogovor kuću gradi, ali katkad je i opasno razgrađuje. A ovaj dogovor je nezakonit i destruira i instituciju natječaja i ugrožava prava potencijalnih kandidata. Ovo nije prilog pravnoj državi, nego afirmiranje kavanskih dogovora kao legitimne prakse. Ako je zapisnik Skupštine vođen korektno, tada je u njemu dogovor u svim svojim bitnim odrednicama i zabilježen. Toliko da netko ne bi sutra, kako to obično u naših brzopletih političara biva, rekao da nije bilo tako, da je to izvađeno iz konteksta, ili pogrešno interpretirano…

 

 

 

“Referent godine”, kako bi ovog budućeg sretnog odabranika domišljatog Petrine mogli već sada nazvati, ipak nije baš “ničim izazvan”. Generirao ga je jedan primoštenski predmet koji se u županijskoj upravi “tovi” već devet nevjerojatnih godina. Na svjetlo dana iznijela ga je vijećnica NL SP Hermina Nakić Crljen koja je prozvala župana Pauka i pročelnicu Upravnog odjela za prostorno uređenje Semiru Škugor zbog nerješavanja zahtjeva Općine o definiranju turističko-ugostiteljskog zemljišta koje nije bilo uključeno u pretvorbu primoštenskih hotela. Kako se radi o ukupno čak 89.000 kvadrata atraktivnog turističkog zemljišta, koji je itekako bogati razvojni potencijal Primoštena, razumljiv je revolt Općine. Jer, prema računici njezina načelnika, u ovih gotovo deset godina, zbog grijeha nečinjenja županijske administracije, Općina je izgubila 10 milijuna kuna koje je mogla zaraditi koncesioniranjem toga zemljišta.

 

Blokirano zemljište

 

- Ne treba biti zadrti Primoštenac, dovoljno je biti obični građanin koji ima bar malo savjesti i osjećaja odgovornosti, da se zapitate tko i zašto koči razvoj općine Primošten i devet godina ne rješava jedan obični upravni predmet - kazala je na Skupštini Hermina Nakić Crljen i izazvala šok kod pročelnice Škugor.

 

- Šokirana sam i ne mogu vjerovati da se skupštinska govornica koristi na način kako to čini vijećnica Nakić - rekla je pročelnica i dodala kako je Općina Primošten zahtjev podnijela 2011. za sporno zemljište, a tek je prošle godine, kazala je, dostavljena i potvrda da je to zemljište bilo ugostiteljsko-turističke namjene.

 

Održano je nekoliko sastanaka i ispostavilo se da je najveći problem što predmet rješava referent koji je često na bolovanju, ali je u dogovoru s načelnikom Petrinom odlučeno da će isti referent i dalje raditi na tom predmetu kako se sada ne bi s tim ispočetka upoznavao novi referent.

 

- Da je Općina dostavila svu potrebnu dokumentaciju na vrijeme, predmet bi bio riješen do 2014., i prije moga dolaska na čelo Upravnog odjela za prostorno uređenje - izjavila je pročelnica.

 

Ali, vijećnica Nakić Crljen je ustrajala: Tvrtka Primošten d.d. je još 2011. dostavila potvrdu za okolno zemljište da je imao turističku namjenu. Općina je imala razumijevanja i strpljenja za bolesnog referenta, ali 9 godina je ipak previše jer se radi o 89 tisuća kvadrata kojima Općina ne može raspolagati jer je županija u tome koči.

 

Sam Petrina, međutim, kaže kako je nakon zadnjeg sastanka u županiji preostalo još samo da se rješenje napiše. A to traje, veli, već dvije godine! Podsjetio je da je zakon o pretvorbi zemljišta donesen negdje 2007. – 2008., a jedino je općina Primošten podnijela zahtjev za povrat tog zemljišta i dobila spor s državom. Već 2009. podnijeli su, navodi, svu dokumentaciju županiji radi definiranja toga zemljišta.

 

- Bilo mi je posebno važno da se to što prije riješi jer su me smetala stalna kuloarska govorkanja da sam u dealu s Mađarima koji su kupili Primošten d.d., i da se hoteli u Primošteni ne obnavljaju zbog tog našeg deala. A sada se ispostavlja - poentira Petrina - da je samo županija u dealu! Za Općinu je od iznimne važnosti da se ovaj predmet što prije riješi, da dobije tih 89 tisuća kvadrata i da se na njih uknjiži. Jer, tada mi mijenjamo UPU (urbanističko prostorne uvjete) i hotele koji do danas nisu obnovljeni stavljamo u zeleno, a naše zemljište u građevinsko i dajemo ga na međunarodni natječaj.

 

Sufinanciranje djelatnika

 

- Molim vas župane - vapio je Petrina - riješimo ovaj problem. Vi ste apsolutni krivac što to do danas nije učinjeno, jer ja sam vam ponudio da zaposlite referenta iz Općine Primošten i da će on biti zadužen za primoštenske predmete, a mi ćemo ga plaćati. Ali, vi na to niste pristali, a mi nećemo plaćati vašeg čovjeka, detaljno je izložio kombinatoriku za brže rješavanje predmeta Petrina.

 

 

 

 

Župan je obećao tijekom njegova mandata apsolvirati ovaj predmet, ali nije propustio Petrini kazati da zamagljuje istinu.

 

- Dva puta sam vas molio da sufinancirate djelatnika koji će se baviti samo primoštenskim predmetima. Ali, vi hoćete svog čovjeka, a to ne možemo dozvoliti. Da ste pristali na to, slučaj bi bio riješen prije 5, 6 godina. Ovako, predmet mora biti predan drugom službeniku - zaključio je Pauk.

 

I tako je duel okončan. Predmet još čeka. Pročelnica Škugor, za koju je Petrina na Skupštini bez zadrške kazao “svi znaju da se mi volimo javno”, najavila je dočim dođe u Ured, bez odgode predmet predati drugom referentu. Župan je obećao riješiti ga do kraja svoga mandata, dakle do svibnja 2021. Za Primošten i Petrinu to je predaleko.

 

Ali, primijeni li se formula izbora “referenta godine” koji će se baviti samo Primoštenom, biti po mjeri Stipe Petrine, a odgovarati i drugim članovima Povjerenstva, slučaj turističkog zemljišta oko primoštenskih hotela mogao bi biti riješen već za par mjeseci. Pogotovo zasjedne li u županiju primoštenski referent. Ma što tko govorio i bunio se protiv toga bezakonja. Za mir u Županijskoj skupštini, pokazalo se, ipak je najvažnije da se ne buni Petrina…

05. svibanj 2024 03:22