StoryEditorOCM
ŽupanijaOPASNOST U MORU

Atrakcija na vlastitu odgovornost: Vodička plaža s najtoplijim morem na Jadranu još uvijek bez uporabne dozvole (FOTO)

Piše Ante Talijaš
27. lipnja 2017. - 15:11

Na svom službenom portalu oglasio se Grad Vodice s obaviješću kako će u ponedjeljak u poslijepodnevnim satima biti očišćena od ostataka građevinskog materijala novouređena gradska plaža Vruje.

Nakon toga će se taj plažni objekt moći koristiti za kupanje i sunčanje od utorka ujutro. Međutim, opću zbunjenost izazvao je dio obavijesti u kojemu se navodi da se na plaži Vruje može kupati i sunčati isključivo na vlastitu odgovornost. U prvom trenutku pomislilo se da su se u vodičkom akvatoriju ispred plaže pojavili, ne daj Bože, neki opasni morski psi, pa se kupači stoga i upozoravaju da u more mogu ući na vlastitu odgovornost. No, šalu na stranu. Zbog čega se na Vrujama može kupati samo na vlastitu odgovornost, pitali samo Branku Juričev-Martinčev, bivšu gradonačelnicu Vodica, za čijeg je mandata ovaj projekt započeo, a najvećim dijelom je i realiziran.

– Svaki novouređeni ili izgrađeni objekt, pa tako i ova naša plaža, mora imati uporabnu dozvolu. Kako je ovdje riječ o projektu koji se realizira u dvije faze, uporabna dozvola bit će izdana do ljeta 2018. godine, kada budu okončani radovi druge faze, a koji će krenuti na jesen – kazala nam je bivša vodička gradonačelnica Branka Juričev-Martinčev.

Nova gradonačelnica Vodica dr. Nelka Tomić ističe kako je ova prva faza bila vrijedna oko osam milijuna, a kako su planirani radovi druge faze znatno manjeg opsega i "teški" milijun kuna.
– Dakle, u toj drugoj fazi još nam predstoji popločavanje kompletnog plažnog prostora i izgradnja zaštitnih ograda na plažnim otočićima. Moram napomenuti, da ne bi bilo zabune, ovako novouređena plaža nije opasna za kupače. Međutim, budući da ona još nije u cijelosti završena te da, shodno tome, nije izdana uporabna dozvola, naša je samo zakonska obveza upozoriti građane da plažu koriste na vlastitu odgovornost. Nakon završetka turističke sezone prelazimo na drugu fazu uređenja ove naše istočne gradske plaže – kazala je dr. Nelka Tomić.

Za podsjetnik je da je projekt uređenja ove plaže vrijedan devet milijuna kuna. Najvećim dijelom financiran je iz gradskog proračuna, dok ga je s milijun kuna sufinanciralo Ministarstvo turizma iz programa razvoja javne turističke infrastrukture. Nakon obavljene rekonstrukcije, plaža je koncipirana na sustavu zatvorenih laguna i bazena u kojima će temperatura mora biti i do deset stupnjeva viša u odnosu na ostale plaže. Time se očekuje znatno produljenje kupališne sezone, praktički od ranog proljeća pa sve do kasne jeseni, a što donosi znatan produžetak turističke sezone i veći broj noćenja.
Inače, svi elementi koji su se koristili u uređenju plaže mogu su reciklirati i modularno izmjestiti te nadograđivati, ovisno o budućim potrebama i zahtjevima destinacije.

08. svibanj 2024 08:27