StoryEditorOCM
ŠibenikSve o izborima

Željku Buriću za pobjedu nedostajala 142 glasa, u drugom krugu će se sučeliti s Josipom Živkovićem

22. svibnja 2017. - 02:16

Prezadovoljan sam! Županiju smo dobili u prvom krugu, Goran Pauk je pobijedio za župana i imat ćemo natpolovičnu većinu u Županijskoj skupštini. Pobijedili smo u prvom krugu u Skradinu i Drnišu, Šibenik čekamo, u Kninu i Vodicama idemo u drugi krug, a imamo četiri općine više nego smo imali na prošlim izborima – sumirao je zadovoljno rezultate izbora Nediljko Dujić, predsjednik Županijskog odbora HDZ-a, koji su se u nedjelju, nekoliko minuta iza 22 sata, prilično dobro uklapali u ono što je najavljivao prije nekoliko dana – da će HDZ postići najbolji izborni rezultat u zadnjih 20 godina.

Prema podacima DIP-a, Pauk je imao 54,15 posto, a njegov protukandidat SDP-ovac Franko Vidović 18,99 posto, dok je treći bio mostovac Ivica Ledenko s potporom 12,46 posto birača. U gradu Šibeniku, u nedjelju u 22 sata, dr. Željko Burić je vodio s 48,71 posto, dok se s njime za drugi krug borio SDP-ov Josip Živković sa 16,30 posto glasova. Za prolaz u prvom krugu, HDZ-ovci su izračunali, Buriću su nedostajala 142 glasa!

- Mi smo izuzetno zadovoljni, imamo većinu u Gradskom vijeću, predstavničko je tijelo ono koje provodi program gradonačelnika. Ja osobno izuzetno sam zadovoljan, razlika u broju glasova je ogromna u odnosu na najbližeg konkurenta- kazao je Burić.
Njegov protuknadidat Josip Živković samo je dodao kako se i nadao da će ući u drugi kurg te da još uvijek vjeruje u pobjedu unatoč velikoj razlici.

U Gradskom vijeću HDZ bi trebao imati natpolovičnu većinu od 13 vijećnika. Hrast i HKS trebali bi imati dva vijećnika, dva Most, nezavisna lista Stipe Petrine tri i SDP-HSS petoricu.
U gradu Kninu, drugi krug izbora izborili su Josipa Rimac (HDZ) i nezavisni dr. Marko Jelić, oboje s oko 45 posto potpore biračkog tijela. U Drnišu je uvjerljivu pobjedu ostvario HDZ-ov Josip Begonja, dosadašnji gradonačelnik, koji je osvojio 59 posto glasova. U Skradinu je pobijedio Antonijo Brajković, koji je osvojio 70 posto glasova, a u Vodicama je HDZ-ova kandidatkinja Nelka Tomić osvojila 47 posto glasova, pa će u drugi krug sa Sanjom Radin Mačukat, iz liste Našeg mista, koja je dobila 25 posto glasova i umnogome je disidentska HDZ-ova lista. U Vodicama bi HDZ trebao imati sedam mandata, tri lista Našeg mista, dva mandata Most, dva mandata SDP-HNS i jedan mandat HSS-HSU.

Pobjedu u prvom krugu proglasio je prije 21 sat i HNS-ov načelnik Pirovca Ivan Gulam, sa 66 posto glasova, te većinu u Općinskom vijeću – sedam od 11 vijećnika. Ivan Klarin (SDP) osvojio je i treći mandat načelnika općine Tisno. Prema neslužbenim podacima, Klarin je osvojio 66 posto glasova.

Za iznenađenje se u Tribunju pobrinuo nezavisni Marko Grubelić, 28-godišnji magistar ekonomije. Njemu je, kako neslužbeno doznajemo, malo nedostajalo do pobjede u prvom krugu, pa će s 49 posto glasova ići u drugi krug protiv HDZ-ova načelnika Damira Pilipca, koji je osvojio 44,25 posto glasova. Njegova lista osvojila je u Tribunju pet mandata, HDZ četiri, a HSS dva, neslužbeno doznajemo.

U općini Promina je u utrci za načelnika pobijedio HDZ-ov Tihomir Budanko, koji je osvojio 82,54 posto glasova.
Tek koji postotak manje, 79 posto, ovojio je u općini Unešić Živko Bulat, a HDZ će imati devet od 11 vijećnika, dok će dva vijećnika imati Nezavisna lista Loza.


Goran Pauk: Mislim da su birači prepoznali pozitivnu kampanju koju sam vodio, jasan i artikuliran program koji sam imao, za razliku od svojih konkurenata. Mislim tu prvenstveno na Franka Vidovića, koji je u izbore za župana ušao silom prilika, izabravši ih kao politički lakšu opciju ako eventualno izgubi. I Stipe Petrina je izbjegao okršaj, nije se kandirao za župana, praktički je pobjegao s megdana, a i Klarin je davajući ostavku izbjegao izborno sučeljavanje sa mnom. To mi je zadovoljstvo, pogotovo ako se ima u vidu da mi je ovo bitka za treći mandat, što je znak da još nisam politički potrošen.

10. svibanj 2024 12:37