StoryEditorOCM
ŠibenikBazen pod ključem

Voda sanitarno ispravna, no kakvog je sastava fina prašina koja je kod djece izazvala svrbež kože i nadražujući kašalj?

15. veljače 2017. - 20:17

Bazen u Crnici bit će zatvoren još najmanje tjedan dana, dok se ne utvrdi sastav i moguća štetnost za zdravlje čestica koje su najvejrojatnije izazvale respiratorne smetnje i svrbež kože zbog čega je nekoliko djece u ponedjeljak zatražilo liječničku pomoć.

Voda u bazenu inače je sanitarno ispravna, potvrdile su u međuvremenu analize Zavoda za javno zdravstvo, a djeca su dobro, izvijestio nas je Andrija Španja, ravnatelj JU Sportski objekti. Osim službenika Zavoda za javno zdravstvo i sanitarnih inspektora, očevid je na šibenskom plivalištu napravila i policija. Sporne čestice uočene su kao fina prašina, nataložena na tribinama plivališta.

Budući da je svrbež kože također bio jedan od simptoma, odmah se posumnjalo da je voda previše klorirana, no analiza je otklonila tu mogućnost i preostaje utvrditi sastav čestica koje nesumnjivo dolaze iz sustava klimatizacije.

Po svoj prilici, ističe Španja, tvrtka od koje javna ustanova redovito kupuje klimatizacijske filtere prodala im je neispravnu robu ili je problem u klima komorama.

-Sigurnost naših korisnika na prvom je mjestu. Bez obzira na potvrđenu ispravnost vode, bazen ćemo za vrijeme dok plivalište bude zatvoreno, isprazniti i opet napuniti. U najkraćem vremenu očekujemo odgovor na pitanje što je točno prouzročilo zdravstvene smetnje djece, izjavio je Andrija Španja. 
 

10. svibanj 2024 05:06