StoryEditorOCM
ŠibenikMajstori svog zanata

Svečano uručene 34 majstorske diplome frizerima, stolarima, kuharima, pekarima, brodarima...

Piše Katarina Rudan
12. srpnja 2017. - 14:36


Trideset i četvero majstora, koji su majstorski ispit položili u jesenskom i proljetnom roku, primili su danas na svečanosti u šibenskoj Gradskoj knjižnici “Juraja Šižgorića” svoje diplome. Titulu majstora, nakon tromjesečnog školovanja, zaslužilo je sedmero frizera, po petero stolara, zidara, kuhara i elektroinstalatera, troje vodoinstalatera, instalatera grijanja i klimatizacije, te po jedan natkonobar, pekar, graditelj brodova i brodski mehaničar.




Uz čestitke, prigodnim riječima novopečenim majstorima i njihovoj pratnji, obratili su se zamjenici šibensko-kninskog župana Darija Puljić i Nikola Blažević. Istaknuli su značaj obrtništva i obrtnika na području županije, te obećali još veću pomoć kako bi ima stvorili i olakšali uvjete za rad.


Predsjednik obrtničke komora Šibensko-kninske županije Joso Smolić, koji je sa županovim zamjenicima uručio majstorske diplome, istaknuo je važnost kontinuiranog obrazovanja u struci te polaganje majstorskog ispita.
- To je vrhunac strukovnog obrazovanja, jer onaj tko ima majstorski ispit, a može ga polagati tek nakon nekoliko godina rada što je određeno pravilnikom, može imati vlastiti obrt i primati naučnike, rekao je Smolić.



Jedan od majstora koji su danas primili u ruke majstorsku diplomu je i frizer Dino Belakušić, koji već deset godina radi u frizerstvu i – kako nam je rekao – imao je potrebu steći titulu majstora svojeg zanata. Zato se odlučio na polaganje majstorskog ispita.

Bilo je lijepo vidjeti i puno mladih lica, sve majstori u svojim zvanjima. Vodičanka, kuharica Ivana Čičin-Angul, koja već pet godina radi u jednom vodičkom hotelu odlučila je položiti majstorski ispit.

- Željela sam stečeno znanje nadograditi novim. Volim kuharstvo, trenutno sam zamjenica šefa kuhinje, a tko zna gdje će me život odvesti i koje prilike u daljnjem radu pružiti. Zato mi je bilo bitno položiti majstorski ispit, rekla nam je Ivona.

 

10. svibanj 2024 09:48