StoryEditorOCM
Šibenikrasprava na vijeću

Stanari u strahu od megalomanske gradnje na Docu, gradonačelnik tvrdi da spašava ljude od poplava

Piše Davorka Blažević
15. rujna 2021. - 18:30

Izmjene i dopune Detaljnog plana uređenja luke Pekovac, odnosno podizanje rive u Docu i rekonstrukcija glavne prometnice kroz taj stari dio grada koji je godinama ugrožen poplavljivanjem, bile su nezaobilazna tema i sjednice šibenskoga Gradskog vijeća. Javna rasprava je završena 30. kolovoza, pristiglo je 20-ak primjedbi i prijedloga na plan, no, strah Dolačana od moguće magalomanske gradnje nekakvih penthousa, javnih garaža, privezišta za megajahte – je ostao. Možda nakon ove sjednice ima razloga da odahnu, jer gradonačelnik decidirano poručuje da ništa od toga u Docu neće biti...

Umirio građane

Priliku da još jednom pokuša umiriti građane, napose stanare Doca, koji se pribojavaju da je proširenje i podizanje rive u Docu samo alibi za pogodovanje investitorima zainteresiranim za gradnju stanova ispod osnovne škole "Juraj Dalmatinac", ili garaže na prostoru "Brodoservisa", gradonačelnik je dobio od HDZ-ova vijećnika Hrvoja Dunkića. Dunkić je, dodao lopticu Željku Buriću pitanjem hoće li u Docu biti spomenute megalomanske gradnje ili neće.

A gradonačelnik Burić jasno i nedvosmisleno je odgovorio:

– Svaka izmjena plana, pa i ova u Docu, izaziva puno polemika, ja bih rekao u ovom slučaju pojedinaca koji imaju neku potrebu za dokazivanjem, ili jednostavno titranjem ega. Na sva sporna pitanja odgovorili smo u javnoj raspravi i ne znam odakle uopće sve te priče, to je u karakteru ovoga grada da svi sve znaju, osim mene koji bi trebao najbolje znati. Neće biti nikakve gradnje u Docu, ni ispod škole "Juraj Dalmatinac", ni garaže, ni gradnje pontona, ni privezišta za megajahte, nego samo privezi za komunalne brodice.

Bit će nova riva u Docu, podignuta za 80-ak centimetara, faksimilno obnovljena, s osiguranim pješačkim koridorima, mjestom za štekate tako da ne ometaju prolaz pješaka, nikakvih dodatnih prometnih pravaca neće biti, a prometnica će biti onolika kolika je nužna za prometovanje tim dijelom grada. Bit će i nova rasvjeta. Želimo samo te ljude u Docu zaštititi od plavljenja, pa i u sigurnosnom smislu zaštititi njihove živote od ugroze - rekao je šibenski gradonačelnik, dodajući kako Grad radi na iznalaženju mogućnosti za obnovu Kvartira kako bi osigurao tamošnjim stanovnicima primjerene uvjete života.

Problem ne postoji

– Nikakvih gospodarskih djelatnosti neće biti u Docu koje bi bile nespojive sa starim dijelom grada i koje bi smetale njihovom načinu života. Za mene – poručio je još jednom Burić – problem Doca ne postoji.

U ime kluba vijećnika SDP-a, Ivan Slavica pitao je šibenskoga gradonačelnika u aktualnom satu na Gradskom vijeću, kada će vijećnicima, kako je sam obećao, dostaviti dokumentaciju svih kandidata koji su se prijavili na natječaj za direktora Šibenskog vodovoda i tvrtku "Batižele", odnosno što je s javnim pozivom za iskazivanje interesa investitora za projekt "Batižele". Gradonačelnik Željko Burić, naime, obećao je vijećnicima na prošloj sjednici GV-a da će svu natječajnu dokumentaciju dostaviti vijećnicima na uvid te da će javni poziv za projekt "Batižele" biti objavljen u "Financial Timesu".

No to se nije dogodilo, pa je Slavica u svojim pitanjima konstatirao kako je prošlo sto dana vlasti koalicije Burić – Zekanović (HDZ – Hrvatski suverenisti), a još ni "Vodovod" nema direktora, iako je probijen rok od 30 dana za sazivanje Skupštine te gradske tvrtke i izbor novog čelnika poduzeća. U "Financial Timesu" javni poziv investitorima za Batižele nije objavljen, a Trg Republike Hrvatske zatvara se za privatnu zabavu tzv. elite. Ukratko, ocijenio je Slavica, "vladavina HDZ-a i Zekanovića širi neugodan miris poput onog u Mandalini i Podsolarskom.

Poziv za Batižele

Što se tiče projekta "Batižele" i javnog poziva investitorima, koji je trebao biti objavljen 1. kolovoza, Burić napominje kako je Grad vlasnik 70 posto udjela tvrtke, a država (CERP) 30 posto, a procedura je privremeno blokirana zbog ostavke predsjednika Nadzornog odbora CERP-a (Centra za rekonstruiranje i prodaju), pa se čeka imenovanje novog i kad bude imenovan, javni poziv će biti objavljen, kazao je Burić, dodajući kako je Grad svoju obavezu izvršio i poziv objavio na svojim web-stranicama.

I vijećnika Domovinskog pokreta, Marija Kovača zanimalo je zašto javni poziv za Batižele kasni, te ocijenio kako mu se čini da gradska vlast ima bagatelizirajući odnos prema GV-u. Spomenuo je i kako se na natječaj za direktora "Batižela" javio samo jedan kandidat koji je radio u Općini Rogoznica i Jadranskoj banci (Nina Kursar, rogoznička pročelnica), no što je s tim, vijećnicima nije elaborirano.

Burić je i u pogledu Batižela ostao nedorečen, rekao je tek da se čeka da država dostavi nadopune javnog poziva, da je svim međunarodnim akterima poziv vidljiv, a što je, smatra, pokazao i dolazak bahreinskog šeika Mubaraka Al Khaalifa u Šibenik gdje mu je prezentiran projekt "Batižele". Inače, šeika je u Šibenik doveo Hrvoje Zekanović, kao koalicijski partner gradske vlasti.

26. svibanj 2024 12:39