StoryEditorOCM
ŠibenikUsamljen primjer?

Konačno uklonjen štekat sa zelene površine u srcu grada: zasađeno i novo stablo

Piše Marija Lončar
6. svibnja 2024. - 15:16

Štekati naši svagdašnji zakrčili su odavno šibenske trgove i trgiće, ulice i prolaze do te mjere da se gradom više jedva može normalno prolaziti. Ne samo u sezoni, nego i zimi, jer iako su mnogi štekati tada zatvoreni, na javnim gradskim površinama ostanu "pospremljeni" njihovi stolovi, stolice, šankovi, kamena postolja i gigantski suncobrani.

I kao da nije dovoljno što okupiraju ulice, štekati su u Šibeniku dobili zeleno svjetlo i za okupaciju rijetkih zelenih površina. Godinama takva sudbina prati i komadić zemlje nedaleko Kallarge u staroj gradskoj jezgri, točnije na Trgu Julija Skjavetića, smještenog između Ulice Jurja Šižgorića i Ulice biskupa Fosca. Ta zamišljena zelena površina u kamenom tkivu grada duže je vrijeme bila štekat obližnje pizzerie, a na njezinu izvornu funkciju podsjećala su tek dva stabla koja su uspjevala rasti prkoseći uskim rupama u drvenom podu štekata.

image
Niksa Stipanicev/Cropix

No, u ovogodišnju sezonu navedeni trgić dočekat će ipak u novom izdanju. Štekata više nema i uklonjen je drveni pod, pa je zemlja ponovo prodisala. Čak je zasađeno i novo stablo, što je svakako potez vrijedan čak divljenja s obzirom da su u Šibeniku, kada je riječ o drveću, motorne pile još uvijek brže od motike!

Hoće li slučaj zelene površine na Trgu Julija Skjavetića ostati usamljen? U gradu je još nekoliko zelenih površina unakaženih štekatima i njihovim nakaradnim konstrukcijama. I one vape za oslobođenjem!

image
Niksa Stipanicev/Cropix
image
Niksa Stipanicev/Cropix
image
Niksa Stipanicev/Cropix
30. svibanj 2024 06:55