StoryEditorOCM
ŠibenikKILOMETARSKI ZASTOJI

Kolaps! 'Diverzija' uništila Gupčevu ulicu - nadležni vjeruju da će Šibenčani normalno prometovati već za vikend (FOTO)

6. listopada 2017. - 20:55

Pametni znaju čemu služi odvod. Jedan nestručno i(li) nelegalno postavljen kanalizacijski odvod u Ulici Matije Gupca prouzročio je ovih dana prometni kolaps u centru Šibenika. Došlo je do kilometarskih kolona koje već danima piju živce vozačima s kraja na kraj Šibenika.

Usko grlo pojavilo se na oko 300 četvornih metara ceste na križanju Ulice Matije Gupca s Ulicom Karla Vipauca, ispod kafića "Kućarin", na kojoj se posljednjih dana asfalt toliko naborao i uvalovio da je prije podsjećao na sinje more za vrijeme burina nego na prometnicu. I to netom obnovljenu prije godinu i pol dana – u travnju prošle godine. A izgledala je kao da ju je tsunami poharao!

Gradska uprava reagirala je na dojavu građana i vozača i nazvala "Ceste" Šibenik, koje su i lani bile izvođač radova na cesti, da što prije saniraju prometnicu. Pojavila se i informacija kako Grad nikad nije platio asfaltiranje prometnice, baš zato što je bio nezadovoljan kvalitetom obavljenog posla. No, ta se informacija vrlo brzo pokazala ishitrenom i netočnom. "Ceste" su svoj posao obavile kako spada, s asfaltom je sve bilo u redu, ali nisu znali što je ispod njega.

– Točno je, mi smo lani radili obnovu površinskog dijela kolnika, njegovo frezanje i potom asfaltiranje, ali nismo znali da je tu ispod priključak, koji nije bio izveden kako treba. Ne znamo je li nelegalan ili je samo nestručno napravljen, no u svakom slučaju cijev kanalizacije "ubodena" je u kanal, a da vrh kanala nije hermetički zatvoren. Na tom je dijelu izbijala otpadna voda i išla direktno između posteljice i asfalta, vjerojatno se tijekom zime i smrzavala, a sada nakon ovih obilnih kiša stvar je očito eskalirala – kazao nam je inženjer Ante Pijuk, rukovoditelj tehničke službe "Cesta" Šibenik koje su u srijedu i četvrtak, nakon što je "Vodovod i odvodnja" obavio svoj dio posla na sanaciji kanalizacije, radile na sanaciji ceste.

U dva dana pripremili su posteljicu i tampon da bi u petak mogli položiti prvi, nosivi sloj asfalta, a u subotu, ako vrijeme posluži, i završni. U tom bi slučaju, obećava inženjer Pijuk, cesta koja je za građane Šibenika iznimno bitna, svjesni su toga i u "Cestama", mogla biti otvorena za sav promet već u subotu poslijepodne.

Iznimno, ako vremenski uvjeti to ne budu dopuštali, znači u slučaju ako bude padala jaka kiša, završni sloj asfalta polagao bi se u ponedjeljak. No, uvjerava nas Pijuk, u "Cestama" će učiniti sve što je u njihovoj moći da Šibenčani već ovog vikenda mogu prometovati tom cestom. A dotle nema nam druge nego oboružati se strpljenjem. I preporučiti se Vakuli da nam za vikend najavi lijepo vrijeme.

10. svibanj 2024 01:57