StoryEditorOCM
ŠibenikBrzo se prilagodili

Gradski vrtići ‘Šibenska maslina’ i ‘Smilje’ organizirali se u novim uvjetima: I dječje rođendane ćemo slaviti preko interneta

Piše Katarina Rudan
16. travnja 2020. - 09:09
Ne nedostaje kreativnih ideja odgojiteljica, koje smišljaju načine za različite igre kod kućeDječji Vrtići Grada Šibenika

 

 

Organizirati život i rad u novim uvjetima, u nekom novom vremenu svima nama nepoznatom i nezamislivom do prije nekoliko mjeseci, koje nam je nametnula ova nesretna pandemija koronavirusa, često puta nije lako.

Rad od kuće, škola na daljinu, društvene mreže i internet spašavaju situaciju. Brojne ustanove su zatvorene, ali rade koristeći se upravo mogućnostima koje pruža tehnologija 21. stoljeća. A tom se tehnologijom i mogućnostima komunikacije sa svojim korisnicima, djecom i njihovim roditeljima, koriste i dva šibenska gradska dječja vrtića.

Komunikacija s roditeljima

Na internetskim stranicama predškolskih ustanova “Šibenska maslina” i “Smilje” pripremaju i objavljuju mnoštvo djeci i roditeljima zanimljivih i korisnih stvari. Kako smo doznali od ravnateljica ovih dviju ustanova, Maje Gulin i Gorane Rakić, nije trebalo puno vremena da vrijedne odgojiteljice i članovi Stručno-razvojne službe u “Šibenskoj maslini” i “Smilju” osmisle planove za nastavak rada u bitno otežanim uvjetima.

- Nakon početnog šoka i nelagode, prvo smo organizirali prihvat djece za one roditelje koji su morali dovoditi djecu u vrtić.

U ustanovi “Šibenska maslina” otvorili smo objekt “Vidici”, a u ustanovi “Smilje” vrtić “Šibenski tići”. U proteklom razdoblju brojili smo dolaznost djece na prste jedne ruke, što znači da su se roditelji jako dobro organizirali u okviru svojih obitelji i na tome smo im beskrajno zahvalni. No, istovremeno smo počeli promišljati o komunikaciji s roditeljima, odnosno aktivnostima djece i roditelja, sukladno našim prijedlozima. I došli do zajedničkog zaključka da ćemo, usprkos činjenici da odgojiteljice i inače komuniciraju preko WhatsApp i Viber grupa s roditeljima, sve aktivnosti organizirati na našim internetskim stranicama, govore ravnateljice.

I doista, dovoljan je samo jedan pogled na stranice “Šibenske masline” i “Smilja” za zaključak kako se tu svakodnevno nešto dobro “kuha”. Tempo rada je kao u pravim novinarskim redakcijama, ističu ravnateljice.

Kolegice im stalno šalju svoje prijedloge za aktivnosti, roditelji uzvraćaju fotografijama radnog procesa i komentarima djece. Najavljuju da će se uskoro početi slaviti i rođendani na njihovim internetskim stranicama, a sad se već i doslovno kuha.

Pristižu, naime, i kulinarski savjeti od djece i roditelja: kako napraviti zdrave sendviče, kako kuhati sirup od maslačka i slično.

Ne nedostaje kreativnih ideja odgojiteljica, koje smišljaju načine za različite igre kod kuće, a članovi Stručno-razvojne službe uključuju se svojim stručnim savjetima kako što bezbolnije prebroditi ovo zahtjevno vrijeme.

Na samom početku rada na stranici uputili su pozive svim roditeljima da paralelno prate stranice obiju ustanova, bez obzira na to u koju je ustanovu dijete upisano. Na stranicama gradskih predškolskih ustanova u Šibeniku uskoro će početi i s objavama planova rada ustanova, na uvid svim roditeljima i javnosti.

Preporuke iz Agencije

- Nedavno smo dobili preporuke savjetnice iz Agencije za odgoj i obrazovanje o načinima pisanja pedagoške dokumentacije u ovim vremenima izolacije. Osmislili smo naš jedinstveni način pisanja u ovim uvjetima, dogovorili s kolegicama kako ćemo te naše tjedne, odnosno mjesečne planove rada objavljivati na stranici. Na taj način će svi imati uvid u načine našeg rada, pa čak i uvid u to kako mi pišemo pedagošku dokumentaciju u ovim vremenima. Jako smo ponosni na to što smo zajedničkim snagama pronašli najbolje načine za funkcioniranje, o čemu svjedoče i sve brojnija javljanja naših roditelja, njihove zahvale i podrška - kažu ravnateljice.

Dodaju da su upisi u pedagošku godinu 2020./2021. godinu do daljnjeg odgođeni te da će o terminima i načinima upisa na vrijeme preko internetskih stranica informirati sve roditelje.

- Jedva čekamo da sve ovo prođe i da se čim prije vratimo redovnom radu. Dotad nastavljamo s online radom “punom parom”. Stoga, čitajte nas! - poručuju ravnateljice Gulin i Rakić.

24. svibanj 2024 13:22