StoryEditorOCM
Crna kronikaTreće suđenje

Sinkopa pada u vodu: Sudac Jurišić prihvatio zahtjev Tužiteljstva i u dokazni postupak uvrstio skicu o udaru u jedrilicu koju je Horvatinčić nacrtao dva sata nakon nesreće

Piše Ante Talijaš
4. listopada 2018. - 11:16

Zagrebački poduzetnik Tomo Horvatinčić (71) u srijedu je po 'treći put' sjeo na optuženičku klupu, u drugom ponovljenom suđenju na Općinskom sudu u Šibeniku zbog izazivanja pomorske nesreće 6. kolovoza 2011. Pred izmijenjenim sudskim Vijećem i novim sucem Ivanom Jurišićem, Horvatinčić je okrivljen da je svojom motornom jahtom Santa Marinom prije više od sedam godina u akvatoriju Primoštena izazvao pomorsku nesreću u kojom su na jedrilici Santa Pazienza smrtno stradali talijanski supružnici Francesco Salpietro i Marinela Patella Salpietro.

Nakon jednosatne rasprave i uvodnih govora tužiteljice Irene Senečić te Horvatinčević branitelja – odvjetnika Branka Bacie i Veljka Miljevića, sudac Ivan Jurišić donio je odluku da se tijekom ovog novog sudskog dokaznog postupka pozovu svi oni svjedoci koji su davali svoje iskaze na prethodna dva suđenja – pomorski i medicinski vještaci, njemački turisti koji su prvi došli na mjesto nesreće te Ana Dilber, Horvatinčićeva partnerica koja je bila s njime na jahti Santa Marina.

Novi pak detalj, itekako važan za tužiteljstvo, jest taj da je sudac Jurišić prihvatio njihov zahtjev o pozivanju svjedoka Borisa Seljanovskog, lučkog kapetana i inspektora plovidbe, a koji nije svjedočio na prethodna dva suđenja. Naime, upravo pred Seljanovskim je dva sata nakon udara u jedrilicu, Horvatinčić vlastoručno nacrtao skicu kako se pomorska nesreća dogodila. Svjedočenjem Seljanovskog i uvrštavanjem Horvatinčićeve skice u dokazni postupak, očita je namjera tužiteljice Senećić da se dokaže kako je okrivljenik u trenutku nesreće bio ubrojiv jer je bio u stanju nacrtati skicu te da kod njega nije bilo sinkope koja je bila razlog oslobađajuće presudu sutkinje Maje Šupe na drugom suđenju. A zahtjev tužiteljica da se ova skica uvrsti u sudski spis, nije dopustila sutkinja Maja Šupe na prethodna dva suđenja.

A zahtjevu tužiteljice o uvrštavanju skice kao relevantnog dokaza, usprotivio se Horvatinčičev odvjetnik Branko Baica.

-Skicu koju je izradio moj branjenik na dan nesreće pred inspektorom plovidbe Seljanovskim ne može biti valjani, ni vjerodostojan dokaz. To je napravljeno protivno Zakonu o kaznenom postupku, ali i prekršajnom postupku. Skica je nesvjesno nacrtana tijekom prekršajnog postupka koju je vodio Seljanovski i to bez prethodnog zakonskog upozorenja o pravima okrivljenika – kazao je odvjetnik Baica.

Baica je podsjetio kako su do sada iskazi sudskog vještaka Ratka Marinovića, te vještačenja stručnjaka s riječkog Pomorskog fakulteta i Brodarskog instituta u Zagtebu, objektivni dokazi koji oslobađaju odgovornosti okrivljenog Horvatinčića.

-Sva ta vještačenja, kao i provedene rekonstrukcije i simulacije pod kojim je kutom došlo do sudara, pokazale su da su se brodovi križali po krmi Horvatinčićeve jahte, a to govori da je odgovornost o izbjegavanju sudara podjednaka na oba zapovjednika – ustvrdio je Baica.

Inače, na početku suđenja sudac Jurišić upitao je okrivljenog Horvatinčića: --Imali li kakvih promjena u vašem obiteljskom i imovinskom stanju?

- Ne čujem ništa, ne čujem vas dobro, je li možete glasnije – odgovorio je Horvatinčić Jurišiću. Nakon što je sudac povišenim tonom ponovio pitanje, Horvatinči je odgovori da nema promjena.

- Ne osjećam se krivim za kazneno djelo kojim se teretim. Izražavam žaljenje zbog nesreće i duboku sućut obitelji stradalih. Djeci poginulih u više navrata sam pokušao ponuditi određenu materijalnu zadovoljštinu, ali bezuspješno – kazao je Horvatinčić.

U optužnici koju je na početku rasprave pročitala državna odvjetnica Irena Senečić Horvatinčić je okrivljen da prije udara u jedrilicu svojom jahtom postupao protivno svih pomorskih zakonskih propisa.

-Upravljajući motorno jahtom, uključivši prethodno pogon automatskog pilotiranja, ploveći velikom brzinom od 24,4 čvorova na sat, okrivljeni nije promatrao promet u akvatoriju i nije uočio talijansku jedrilicu Santa Pazienzu koja se kretala na motorni pogon malom brzinom. Okrivljeni nije ustupio pravo prolaska jedrilici koja mu je dolazila s desene strane, već je bezobzirno punom brzinom pregazio jedrilicu, na kojoj su talijanski supružnici zadobili višestruke ozljede od kojih su preminuli na licu mjesta odbačeni u more – kazala je tužiteljica Irena Senečić.

Za podsjetnik je da je na prvom ponovljenom suđenju u listopadu prošle godine, sutkinja Maja Šupe donijela oslobađajuću presudu za Horvatinčića, uz obrazloženje da je u trenutku udara u jedrilicu optuženi bio u stanju sinkope. Vijeće Županijskog suda u Zadru, pod predsjedavanjem suca Hrvoja Viskovića poništilo je oslobađajuću presudu i vratilo predmet na ponovno suđenje Općinskom sudu u Šibeniku, uz izmijenjeno sudsko vijeće. Vijeće zadarskog suda navelo je da je sutkinja Maja Šupe u svojoj odluci počinila bitne povrede kaznenog postupka jer su razlozi za oslobađajuću presudu u znatnoj mjeri proturječni zbog čega ju nisu mogli ni preispitati. Za sudsko Vijeće u Zadru posebno je bila neprihvatljiva sinkopa, odnosno privremeni gubitak svijesti kao razlog zbog kojeg je sutkinja Šupe Horvatinčića oslobodila krivnje za smrt talijanskog bračnog para, jer to tijekom sudskog postupka nije dokazano.

Dvije godine prije, točnije u studenom 2015. godine, nakon prvog suđenja, sutkinja Maje Šupe Horvatinčića je proglasila krivim i osudila ga na uvjetnu kaznu zatvora od 20 mjeseci na rok od tri godine. Ovu presudu, poništilo je Vijeće Županijskog suda u Zadru, zbog bitnih povreda kaznenog postupka.

 

 

 

 

 

Federico Salpietro: Horvatinčić je ubojica mojih roditelja i već sedam godina samo laže

-Nakon sedam godina od tragedije koja je pogodila moju obitelj i dalje vjerujem u hrvatsko pravosuđe. Vjerujem i nadam se, da će ovo treće suđenje na šibenskom tribunalu napokon biti ispravno, pravedno i pošteno. Horvatinčić je prije sedam godina ubio moje drage roditelje, kriv je i za to mora snositi kaznene posljedice. Horvatinčić stalno svugdje i svima samo laže, na sudu i vama novinarima. On nam nikada nije ponudio novac za obeštećenje, a kamoli ga dao. Jedino je bilo u nekoliko navrata kontakata s njegovom osiguravajućom tvrtkom, ali odšteta nam nije isplaćena – kazao nam je Federico Salpietero, sin stradalih Talijana.

Horvatinčić: Na račun djece uplatili smo određeni iznos

-Izražavam žaljenjem i pokušavam napraviti sve što je u mojoj moći, ako je to opće moguće, ublažiti ovu nesreću. U više navrata pokušao sam stupiti u kontakt s djecom stradalih, ali do toga nije došlo. Poslao sam i mailom jedno pismo, ali ni nakon toga do našeg susreta nije došlo. Od strane Santa Marine, Alianze osiguranja i u moje osobno ime na njihov račun uplaćen je određeni novčani iznos. Svjestan sam da nikakvo financijsko obeštećenje ne može njima vratiti roditelje i namiriti njihovu smrt. Ali i ja kao sudionik ove nesreće, svih ovih sedam godina itekako plaćam danak. Sotonizirate me vi novinari i izruguje me se preko društvenih mreža, ismijavaju se moje bolesti s kojima se borim – kazao je Tomo Horvatinčić, po završetku ovog sudskog ročišta.

02. svibanj 2024 11:23