StoryEditorOCM
Crna kronikaStrani ‘radnici‘

Na šibenskom području uhićeni krijumčari ljudima: Niti jedan ‘švercer‘ migrantima nije Hrvat!

Piše Mario Matana/SD
25. ožujka 2024. - 19:59

Stvarno smo dosegnuli dno, došlo je do toga da ne možemo sami organizirati ni ‘pošteni‘ krijumčarski lanac, i za to su nam potrebni strani ‘radnici‘...

Šalu na stranu, jer vrlo je ozbiljna situacija, čini se da se otvara dalmatinski migracijski pravac – za sada još nije toliki pritisak na graničnoj policiji, ali prema najnovijim izvješćima šibenske policije, nije ni zanemariv.

Proteklog vikenda tako su na području PU šibensko-kninske u dva odvojena slučaja spriječili šverc ljudi i uhitili odgovorne. Prema priopćenju glasnogovornice šibenske policije, ‘zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela Protuzakonito ulaženje, kretanje i boravak u Republici Hrvatskoj, drugoj državi članici Europske unije ili potpisnici Šengenskog sporazuma provedena su kriminalistička istraživanja nad trojicom muškaraca (državljanin Ukrajine i dvojica državljana Kosova) koji su zaustavljeni i zatečeni u prijevozu stranih državljana koji su na nezakonit način prešli državnu granicu Republike Hrvatske‘.

Obradom slučajeva utvrđeno je da su za unaprijed dogovoreni iznos prevozili strane državljane do krajnjeg odredišta. Prema strancima policija je postupila prema Zakonu o međunarodnoj i privremenoj zaštiti i Zakonu o strancima. Nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja osumnjičeni su uz kaznenu prijavu predani pritvorskom nadzorniku Policijske uprave šibensko-kninske.

Očekivano će dva Ukrajinca i Kosovar nakon ispitivanja pred tužiteljstvom koje će se najvjerojatnije obaviti u utorak, završiti pred istražnim sucem Županijskog suda u Šibeniku zbog prijedloga državnog odvjetništva za njihovim pritvaranjem. Oba slučaja su inače zabilježena na rubnim područjima županije, oko Knina, što je zapravo i očekivano. Koji su točno iznosi bili u pitanju, kao i koliko je bilo nesretnika koji su platili za krijumčarenje preko granice do konačnog odredišta (pretpostavka je da je u pitanju neka od zapadnoeuropskih zemalja), iz šibenske policije nisu željeli otkrivati.

27. travanj 2024 09:27