StoryEditorOCM
Glazbaglazba na kultnom trgu

Što donosi ovogodišnje izdanje Dalmatinske šansone: Vraća se Lidija, debitira Martina, ali fali Šibenčana

16. kolovoza 2019. - 11:31

Ovogodišnja Dalmatinska šansona dočekuje se ovog vikenda u Krešimirovu gradu u puno boljem raspoloženju nego što je završila lanjska, prema mišljenju većine, siva i konfekcijska. Pozitivna razmišljanja ne temeljimo samo na „poslovičnom“ optimizmu jednog od festivalskih direktora Branka Viljca, već puno više na reakcijama dokazanih glazbenika, koji su pomno pregledali snimljeni materijal s 23 nove skladbe. Formalno „Šansona“ ima čak 11 debitanata. Kažemo formalno, jer na šibenskom festivalu prvi put nastupaju izvođači koji već imaju estradno iskustvo: Nina Kraljić, Duje Stanišić, klapa "Contra"

- Nekoliko sam puta preslušao izabrane skladbe i mirne duše mogu kazati da mi je za uho zapelo barem šest, sedam pjesama. Jesu li oni potencijalni hitovi?! Na to pitanje nitko ne može dati precizan odgovor – kazao nam je iskusni glazbenik Sanibor Vuletin, koji već godinama obnaša funkciju člana Stručnog ocjenjivačkog suda na Šibenskoj šansoni.
Vrlo slično mišljenje ima i klapski bard Miće Friganović, koji u ulozi stručnog ocjenjivača ima povjerenje umjetničkog ravnatelja Dušana Šarca na oba festivala, gdje iskusni Šibenčanin vodi brigu o kvaliteti pjesama i muziciranja. U Omišu i Šibeniku.

Mladi i nadareni

Prokušani šibenski glazbenik Vojmir Roša bio je još precizniji u ocjeni preslušanog materijala.
- Mislim da su skladbe izabrane za ovogodišnji festival na razini stare dobre Šibenske šansone. Raduje me i nemali broj mladih, nadarenih pjevača. Ugodno me iznenadila splitska klapa "Contra" sa sjajnim prvim tenorom i pjesmom koja je tipična šansona. Dobru kvalitetu prepoznajem i kod izvedbe Lidije Bačić. Priznat ću, međutim, da sam više očekivao od „Četiri tenora“. Skladba je nešto slabija od njihovih glasovnih mogućnosti – izravan je Roša.


Dojam je da je ravnatelj Branko Viljac posebno zadovoljan upravo povratkom na festival kontroverzne Lidije Bačić, koja je prije osam godina u Šibeniku dobila nagradu za najbolju debitanticu.

- Drago mi je što se Lidija vratila dalmatinskoj šansoni. Mi smo je objeručke prihvatili i vjerujem da će njezina pjesma pozitivno iznenaditi mnoge – drži Viljac.

Vragolasta voditeljica

Uz neka mlađa pjevačka imena, osvježenje ovogodišnje Šansone bit će svakako i nova voditeljica programa, vragolasta i spretna novinarka HRT-a Martina Validžić, koja korijenima pripada šibenskom zaleđu.

- Meni je čast voditi program na Dalmatinskoj šansoni u Šibeniku. To je festival po mom guštu – komplimentirala je posebno domaćine Martina, koja je, čini se, i malo istesala svoju liniju prije voditeljskih zadaća na kultnom trgu između katedrale svetog Jakova i šibenske Gradske vijećnice.

Šibenske glazbenike, međutim, žulja što je među izabranim izvođačima samo jedan sa stalnom adresom u Krešimirovu gradu, točnije klapa "Sebenico". Oko toga su različita tumačenja. Od Viljčeve informacije „da ima nekoliko izvođača koji korijenima pripadaju Šibeniku“ do grube realnosti Joška Škarice Škare, tajnika šibenske filijale Hrvatske glazbene unije.

- I ja bih volio da ima više šibenskih imena, ali se pitam što očekivati od šibenskih autora koji su ili prestali pisati ili, pak, nisu velikog dometa. Riječ je o problemu koji ne tišti samo Šibenik, već cijelu hrvatsku glazbu – rekao nam je Škarica.

Njegovu tezu posredno je potvrdio i Neno Belan izjavom da bez dobrih autora nema ni novih glazbenih zvijezda. A teško je polemizirati sa splitsko-riječkim glazbenikom, koji gotovo nikad nije iznevjerio Šibenski festival. Riječ je o najizvođenijem pjevaču Dalmatinske šansone, kojemu ne manjka ni šibenskih nagrada. Zato valja vjerovati da će tako biti i sa skladbom „Lito umire “, koja ima i simboličan naziv glede činjenice da poslije „Šansone“ zamire festivalski život u Dalmaciji pri kraju ljeta.

Arsen, Tino i Gino

Prva je festivalska večer opet rezervirana za talijansku kanconu. Većina prepjeva s talijanskog su Arsenovo djelo. Iznimka u talijanskim skladbama bit će Arsenova 'Vraćam se'. Zapjevat će je Tina Vukov, koja će nas posredno vratiti u vrijeme kad su se na splitskim Prokurativama skladbe izvodile u alternaciji. Prije točno 50 godina skladbu 'Vraćam se' izveli su Arsen i njegov kum Gino Paoli.

02. svibanj 2024 01:23