StoryEditorOCM
Ostalorezime sezone

U Solarisu ‘pucaju‘ od jedinstva i optimizma, a spremaju i jedno zvučno pojačanje za novu sezonu

Piše Ivo Mikuličin
16. svibnja 2024. - 13:06

Iako još tiho žale za propuštenom prilikom u uzvratnoj utakmici sa zagrebačkom Mladosti, u Crnici prosto "pucaju" od šibenskog vaterpolskog jedinstva na gotovo svim klupskim razinama.

- Neovisno o tom neugodnom porazu protiv zagrebačkih "žabaca" mi sezonu, koja je na izmaku, ocjenjujemo uspješnom. U Kupu Hrvatske plasirali smo se u Final Four, zadržali smo status regionalnog prvoligaša, opet smo izborili plasman u Europu gdje smo u nizu ovosezonskih utakmica demonstrirali sposobnost da se nadmećemo i s puno poznatijim momčadima Starog kontinenta – u nekoliko jasnih i glasnih rečenica kratko je ocijenio ovosezonski hod "Solarisa" glavni operativac šibenskog vaterpolskog prvoligaša Tomislav Ninić – Cico.

Nije teško pronaći dokaze o homogenosti prvog sastava, koji uspješno vodio još jedan u nizu nadarenih šibenskih stručnjaka Denis Seferović. Ne samo u bazenu. Lijepo je vidjeti većinu prvotimaca kad poslije treninga sjednu na zajedničku kavu ili čuti priču o zajedničkoj maloj gozbi u Svetom Filipu i Jakovu, odakle je jedan od udarnih prvotimaca Roko Pelicarić čiji je otac, usput rečeno, i načelnik spomenute općine na biogradskoj rivijeri.

- To očigledno prijateljstvo i zajedništvo svih igrača tjera nas da novu sezonu dočekamo s praktički istim prvotimcima. Točnije, aktualna momčad doživjet će minimalne promjene – još jednom se oglasio Cico Ninić.

Ne bismo baš "minimalnim promjenama" nazvali najavljeni angažman internacionalca i povremenog reprezentativca Andrije Vlahovića o čijem povratku iz Gruzije nam je tijekom utakmice za 5. mjesto Solaris – Mornar nam je tiho šaputao legendarni Perica Bukić koji nikad ne zaboravlja matični klub. Spomen Bukića nehotice nas je podsjetio na priču kako nekad najbolji svjetski vaterpolist brine o gotovo svakom segmentu Crnice.

- Ne zvuči baš bajno istina da iz gradskih i županijskih potreba namirujemo jedva 20 posto od naših godišnjih potreba. Nije se lako pomiriti s tom istinom, a još teže pronaći putove dodatnog financiranja. Ne, ne prihvaćam, istina usamljene teze, da bi nam bilo sve jeftinije kad bismo se odrekli europskih nastupa. Pa, imali smo bolje nagrade za naš stručni stožer i prvotimce od službenih nastupa na međunarodnoj sceni – unisoni su čelnici više od 70 godina starog vaterpolskog ligaša.

Zaboravljena baza

Nehotice su nas podsjetili na nedavni razgovor s legendarnom košarkašicom, zagrebačkom Šibenkom Danirom Nakić u povodu njezina ulaska u FIBA-inu Kuću slavnih.

- U posljednjih nekoliko godina hrvatska je vlada znatno povećala izdvajanja za sport, no sredstva sporo ili nikako dolaze do baze, točnije hrvatskih (prvo)ligaša. Primjer vlade trebali bi slijediti svi hrvatski gradovi, pa i općine. Teško je, naime, nijekati tezu kako su sportaši, svejedno radilo se o Draženu Petroviću, Goranu Ivaniševiću ili Luki Modriću, puno napravili za promociju hrvatske – drži Danira Nakić – Bilić.

Kao netko, koji usporedo gura na dva kolosijeka, sportskom i kulturnom, autor ovih redaka s pravom se, također, pita je li, konačno, sazrelo vrijeme i da se smanji razliku u izdvajanjima za sport u odnosu na kulturu!? Ne, to nije atak na kulturne dotacije, već neizbježna konstatacija kako je ta razlika trenutačno prevelika u korist kulturnih djelatnika.

01. lipanj 2024 05:57