StoryEditorOCM
OstaloElita

Olimpijski pobjednici, svjetski prvaci i sudionici America's Cupa dolaze u Mandalinu: Šibenik u svibnju domaćin jedriličarske 'Formule 1'

21. prosinca 2017. - 09:47

Šibenska marina D-Marin Mandalina bit će u 2018. godini domaćin niza sjajnih jedriličarskih regata. Svakako najznačajnija vijest glasi da je marina D-Marin Mandalina odabrana za domaćina prve utrke sedme sezone TP52 Super Series, najboljeg svjetskog natjecanja jednotrupaca. Za ilustraciju, u svijetu jedrenja tu regatu nazivaju Formulom 1.

Regata će biti održana u vodama oko Šibenika od 22. do 27. svibnja 2018. godine. Na njoj će sudjelovati oko 500 sudionika iz više od 20 zemalja. Među njima je velik broj sadašnjih i bivših olimpijskih pobjednika, svjetskih prvaka. Intrigantan je podatak da će u Šibenik doći i tri posade s čuvenog America's Cupa. Inače, očekuje se da će u Šibeniku jedriti između 13 i 15 ekskluzivnih jednotrupaca. Vlasnici tih brodova ujedno su vlasnici ili visokopozicionirani menadžeri u najvećim svjetskim korporacijama. Zanimljivo, pravila nalažu da oni moraju biti za kormilom svojih brodova, dok su članovi posade već spomenuti proslavljeni jedriličari.

– D-Marin se u zadnje dvije godine pozicionirao kao sinonim za regate najpoznatijih svjetskih klasa. Bili smo domaćini regata u sklopu Farr 40 Adriatic Circuit prvenstva 2016., čime je ovo prestižno natjecanje prvi put došlo u Hrvatsku. Ove godine smo otišli korak dalje i organizirali regate Europskog prvenstva i Europske lige u klasama Melges 20 i Melges 32 te ugostili CRO ORC D-Marin Kup i Prvenstvo Hrvatske za krstaše. TP52 Super Series, Croatian Sailing League i European Match Race Tour nastavak su naših aktivnosti u promoviranju sportskog i rekreativnog jedrenja u Hrvatskoj te snažnijem pozicioniranju Šibenika kao top-destinacije za jedrenje – naglasio je Selcuk Balci, direktor D-Marin Mandaline.

Ta regata bit će značajna i za turističku promociju Šibenika.
– Svjesni smo važnosti tog događaja, i financijski i logistički spremni smo pomoći. Uvjeren sam da će Šibenik imati višestruku korist od te regate – rekao je Dino Karađole, direktor šibenske Turističke zajednice.
D-Marin Mandalina nastavlja i dobru suradnju sa šibenskim Jedriličarskim klubom "Val" i Wave Sailing Centrom.
– To je put kojim želimo ići. Odnosno, osim regata međunarodne klase, cilj nam je surađivati s domaćim jedriličarima. I ne samo to, želimo privlačiti što više ljudi u našu marinu. Da ona ne bude samo omiljena šetnica, nego da se koristi i za rekreaciju. Tko zna, možda se tu rodi neki novi Šime Fantela ili Igor Marenić – kazala je Meri Matešić Sičić, direktorica marketinga i korporativnih komunikacija u Dogus grupi, koja je vlasnik šibenske D-Marin Mandalina.



U tom smislu, u veljači sljedeće godine počinje Croatian Sailing League, prva jedriličarska liga u Hrvatskoj namijenjena isključivo klubovima i timovima. U prvoj sezoni, osam posada borit će se za titulu najbolje posade, a pobjednik će dobiti pravo nastupa na Champions League 2019. i mogućnost natjecanja za titulu World Best Club of the Year. Prva regata kvalifikacija održat će se 3. i 4. veljače, a druga 12. i 13. svibnja 2018. Veliko finale na rasporedu je 9. – 10. lipnja 2018.

– Već dvije godine njegujemo dvobojsko jedrenje i Šibenik smo ucrtali na svjetsku kartu kao mjesto atraktivno za "match race" jedrenje. Naša jedriličarska liga je jedinstven projekt namijenjen isključivo za klubove, što je najbrže rastući trend iz jednostavnog razloga, jer je vrlo jeftino, budući da organizator stavlja na raspolaganje sve brodove. Naša je sreća što smo u D-Marin Mandalini našli jakog partnera i u ligu ulazimo s osam brodova. Pobjednik naše lige imat će pravo nastupa na europskoj Ligi prvaka, gdje će se boriti za titulu najboljeg kluba. Dakle, nešto vrlo slično nogometu – rekao je Teo Piasevoli iz šibenskog Wave Sailing Centra.

Suradnja D-Marin Mandaline i "Vala" je na obostrano zadovoljstvo. Direktor marine Selcuk Balci istaknuo je kako ima veliko povjerenje u ljude iz šibenskoga jedriličarskog kluba.
– Istina, imamo puno utakmica u nogama. Imamo dobru suradnju jer svatko profesionalno odradi svoj dio posla. Ako nastavimo ovim ritmom, bit će dobro za sve. A planova nam ne manjka... Još vam ne možemo sve otkriti – pomalo tajanstven je bio Denis Marinov Bili, sportski direktor "Vala".

Na koncu, u bogatom šibenskom jedriličarskom kalendaru notirajmo da će se sljedeće godine održati i regate European Match Race Toura. Otvaranje European Match Race Toura u Šibeniku će, od 16. do 18. veljače 2018., okupiti 10 najboljih match race posada. Osim toga, Šibenik Youth Match Race Trophy održat će se 9. i 10. rujna 2018. i omogućiti mladim posadama da se okušaju u ovoj svjetski priznatoj disciplini. Uz to, Open Croatian Match Race Championship na rasporedu je od 16. do 18. studenoga 2018., a dvije najbolje posade dobit će Wild Card za European Match Race 2019.


Očekuje se da će u Šibeniku jedriti između 13 i 15 ekskluzivnih jednotrupaca. Vlasnici tih brodova ujedno su vlasnici ili visokopozicionirani menadžeri u najvećim svjetskim korporacijama

08. svibanj 2024 22:36