StoryEditorOCM
NogometNEKOLIKO UPITNIH

Modrić više neće igrati na Mundijalu, ali nije jedini! Iza ovih Vatrenih je možda i zadnje SP

Piše Robert Matteoni
19. prosinca 2022. - 08:40

Iduće svjetsko prvenstvo održati će se 2026. godine u SAD-u, Kanadi i Meksiku. Biti će to po svemu potpuno novo izdanje Mundijala. Prije svega vratiti će se u ljetni termin, a potom broj sudionika je povećan na čak 48 reprezentacija. Još uvijek se dvoji hoće li po grupama biti tri ili četiri suparnika. Ono što će dodatno i bitno drugačije biti u odnosu na Katar je veličina prostora gdje će se igrati, odnosno potreba za dugim transferima. Čisto radi ilustracije, udaljenost između kanadskog domaćina u Vancouveru i glavnog grada Meksika (Mexico City) je 4000 kilometara!

Ono što nas može zaintrigirati u kontekstu idućeg Mundijala, a u trenutku kada se zaključuje aktualni u Kataru, to je pitanje Vatrenih koji neće biti na idućem SP-u. Jedan od takvih, i to onaj najznačajniji kao pojedinac i lider, Luka Modrić sasvim sigurno neće biti reprezentativac u SAD-u/Kanadi/Meksiku. Kapetan Vatrenih je u 38. godini, a 2026., kada će biti u predvečerje 41. rođendana, vrlo je izvjesno da više neće biti ni aktivni nogometaš. Vjerojatnije je zato očekivati da će Modrić, naravno ako se Hrvatska plasira na SP (a to ne bi trebalo biti problem i zbog većeg broja sudionika), sa Vatrenima biti u nekoj drugoj ulozi...

Uz kapetana je Zlatko Dalić u Katar doveo još 7 igrača koji su prešli tridesetu godinu, a koji nogometnom uobičajenosti postaju upitni za iduću manifestaciju Mundijala, jer će svi oni imati najmanje 34 godine. Točno je da godine nisu više istog značenja kao što su bile do ne tako davnog vremena, kada se nakon 30. rođendana igračima više procijenjivalo kad će prestati igrati, a ne koliko će ostati u reprezentaciji. Upravo i slučaj Luke Modrića ukazuje da se vijek profesionalaca produžio ako na vrijeme, i u kontinuitetu rade na fizičkoj pripremi i prevenciji od ozljeda.

Uz Modrića u Kataru su najstariji Dejan Lovren, Domagoj Vida i Ivan Perišić, koji su u 34. godini života. Lovren bi bio pred 37. rođendanom, Vida bi već navršio 37, a Perišić 37 i pol godina. Obzirom na fizičku moć koju iskazuje sada Perišić bi mogao ostati u konkurenciji, dok se za Vidu i Lovrena izvjesnim čini da će im ovo biti posljednji Mundijal.

Andrej Kramarić ima 31 godinu i za četiri godine bi na SP-u stigao s 35. Tu se još može očekivati nastupanje, ali je pitanje, naravno, u kakvoj će fizičkoj moći biti ovaj napadač. Ante Budimir također ima 31 godinu, ali sukladno tome da je i ovom prilikom dobivao malo prostora, teško je očekivati da bi za 4 godine, sa 35, bio u kadru nove Hrvatske.

Kad su u pitanju Marcelo Brozović i Borna Barišić, onda govorimo o igračima koji su nedavno (studeni) ušli u tridesete godine. Što znači da po dobi ulaze u krug onih senatora koji sa 34 ljeta mogu još kazati svoje na svjetskom prvenstvu. Ključno će biti u kakvom će statusu i fizičkom potencijalu tada biti.

27. svibanj 2024 23:36