StoryEditorOCM
OstaloPočele probe

Šibensko kazalište priprema novu premijeru: u ulozi Antigone mlada šibenska glumica zlarinskih korijena

Piše Marija Lončar
6. veljače 2024. - 14:30

Hrvatsko narodno kazalište u Šibeniku priprema novi premijerni naslov. Čitaće probe počele su ovih dana, a premijera je 15. ožujka.

Riječ je o predstavi Antigona u režiji i dramaturgiji Jasmina Novljakovića. Tekst je nastao prema istoimenoj drami, najpoznatijem djelu istaknutog francuskog dramatičara 20. stoljeća Jeana Anouilha koja je, zapravo, moderna adaptacija klasične grčke tragedije – Sofoklove Antigone.

-Svevremenski mit o Antigoni u modernoj verziji upućuje pitanja i gledatelju, a okrutnosti rata koji se odvija u našoj blizini, kao i iskustva rata koji smo i neposredno iskusili podsjećaju na to koliko je važno ne zaboraviti čovječnost i u najtežim trenucima – ističu u šibenskom kazalištu.

Uz već spomenutog Novljakovića kao redatelja i dramaturga, autorski tim predstave čine i kostimografkinja Jasminka Petek Krapljan, scenograf Frane Celić te oblikovatelj svjetla Josip Bakula, dok glazbu potpisuje Igor Valeri.

image

Počele čitaće probe za Antigonu, novu premijeru šibenskog HNK-a

Hnk U Šibeniku/

Splitski glumac Bojan Brajčić, koji je od lani postao članom šibenskom glumačkog ansambla, u predstavi glumi stražara, a u podjeli su i svi ostali članovi ansambla Krešimir Jelić kao Kreont, Ana Perković kao Izmena te Oriana Kunčić u ulozi dadilje i kora. Tu je i Šibenčanin Kristian Šupe koji igra Hemona, a splitski glumac Zdravko Vukelić pojavit će se u ulozi drugog stražara i glasnika.

Antigonu pak glumi Lucija Alfier, mlada šibenska glumica zlarinskih korijena koja je prvi put sa šibenskim teatrom surađivala prije pet godina dok je još bila studentica u dječjim predstavama Uljez u kažiprstu i Avanture brokule i češnjaka. Luciju Alfier šibenska će publika imati priliku gledati i sljedećeg tjedna u predstavi zadarskog HNK-a "Tata", a "uskočila" je i u produkcije šibenskog kazališta: komediju Dođi gola na večeru te u dječje predstave Šumica, Grudica i Medengaj.

Naime, Alfier u tim predstavama igra uloge koje je do sada glumila Franka Klarić, članica šibenskog ansambla, no kako Klarić u očekivanju prinove neko vrijeme neće nastupati, mijenjat će ju Lucija Alfier za koju je ravnatelj HNK u Šibeniku Jakov Bilić svojedobno rekao kako se nada da će i ova šibenska Zlarinjanka iliti zlarinska Šibenčanka postati novom članicom šibenskog glumačkog ansambla.

23. svibanj 2024 02:42