StoryEditorOCM
OstaloŠibenik Dance Festival

Prva žena Festivala: "Imamo program prilagođen svima: od vrhunskih poznavatelja do publike koja ne mora puno znati, ali uživa u suvremenom plesu"

Piše Jordanka Grubač
23. srpnja 2023. - 11:26

U utorak počinje 12. šibenski plesni festival- festival suvremenog plesa koji u pet dana održavanja u Šibenik dovede oko tri stotine plesača, profesionalaca i amatera, njihovih dvadesetak predstava i pojedinačnih plesnih točaka- te plesne pedagoge, edukacijske programe i radionice i obaveznu panel diskusiju- ove godine posvećena je temi menadžmenta u suvremenoj plesnoj umjetnosti ili kako je službeni naslov Plesna umjetnost kao proizvod: Nezavisni umjetnici na svjetskom tržištu.

S obzirom na vrijeme ljeta i šibenske atraktivne prostore, taj Festival ne mora brinuti o publici- on upravo plijeni njenu pažnju. Voditeljica šibenskog Plesnog teatra Sjene koji stoji iza cijele organizacije, osnivačica i selektorica ŠDF-a Zorana Mihelčić, osim što s pomnjom bira ansamble, s druge strane osobito pazi da to budu programi koji će privući pažnju publike i u kojima neće tek plesači gledati- sami sebe.

-To je program prilagođen svima- dobrim, pa i vrhunskim poznavateljima suvremenog plesa odnosno sudionicima Festivala kojima je to prilika za susret i stručna propitkivanja, i publici koja o suvremenom plesu ne mora puno znati ali u njemu zna uživati, publika čiju pažnju plijeni estetika suvremenog plesa, odnosno koreografija i atraktivnost plesnog izraza.

image

predstava Asylum

Arhiv ŠDF

Pa tako dobri poznavatelji plesne umjetnosti, kaže Mihelčić, s osobitim nestrpljenjem iščekuju večer 28. srpnja na sceni tvrđave svetog Mihovila gdje će nastupiti izraelski ansambl Kibbutz Contemporary Dance Company, ali ta će predstava privući i drugu publiku koja već 12 godina odano prati suvremeni ples na šibenskim trgovima, ulicama i dvije glavne zatvorene scene- spomenutoj tvrđavi sv. Mihovila i tvrđavi Barone.

No krenimo od početka, utorka 25. srpnja. Svečanost otvorenja bit će na Trgu Republike Hrvatske, odnosno ispred katedrale u 21 sat. Nastupit će domaćin- Plesni teatar Sjene iz Šibenika, Škola suvremenog plesa Ana Maletić iz Zagreba, u koreografiji Maše Kolar, i Sportsko-plesni centar Virus ansambl Virus iz BiH pod vodstvom Dijane Jajčević..

-Koreografiju za šibensku predstavu osmislila je Ivona Grubišić Pupić, uz pomoć naših dviju ponajboljih plesačica i voditeljica Plesnog teatra Sjene, Ivane Vukšić i Ane Škarica.

Nakon trga pred katedralom, program prve večeri u 22.30 seli na travnjak ispred Azimuta. U programu je duet Eve Kocić i Gendis Putri Kartini, Monomit, u koreografiji Marte Habulin.

Večer u srijedu počinje vrlo atraktivnim programom SubRosa, Bruna Duarte, u izvedbi Almada Dance Company iz Portugala. Zovu to "fluidnom" predstavom koja u programu Downtown počinje u 20 sati ispred katedrale. Potom ansambl- a skupa s njim i publika i oprema- u kontinuiranom kretanju seli niza stepenica iza krstionice katedrale u atrij Muzeja grada Šibenika, a nakon toga na travnjak ispred biskupijske palače. Svi programi u pravilu traju između 20 i 30 minuta i slobodni su za javnost.

Tako će pola sata kasnije, također u srijedu, na Poljani nastupiti Sjene, Plesni studio Vindi iz Varaždina i Studij suvremenog plesa Teuta uz Čakovca.

image

Vertiges - Guilhem Chatirer

Arhiv Šdf/

Na tvrđavi Barone u 21.30 (srijeda) počinje ono što zovu "double bill"program- svojevrsni set od dvije polusatne plesne predstave. Prva je Amae Borne Babića i Eliane Stragapede (Hrvatska/ Italija) a za njom Vertiges, Guilhema Chatira, (Francuska). Amae,istražuje ljudski odnos- posebno ljubav i osjećaj obisnosti o drugom ljudskom biću. Vertiges je svojevrsna plesna vrtoglavica. Jedno se tijelo prepušta prolaznosti vremena a scenom dominiraju plesač i njegovo kretanje kroz crni pijesak...

U četvrtak u 20.30 na trgu ispred katedrale- Plesni studio Vruća čokolada iz Splita, UOPR Ilijana Lončar iz Požege i Plesni studio DanceBox, također iz Splita.

Istu večer na Baroneu u 21.30 bit će večer mađarskog suvremenog plesa Until it Lasts, s Julijen Klopfenstein i Lillom Jenei, a potom #Orpheus#Eurydice, nagrađivani duet Beatrix Simko i Zoltan Grecso.

U prvoj predstavi umjetnici kroz oblike i pokrete istražuju potrebu za povezivanjem te strah od gubitka. U svojoj borbi za povezanošću plesni par stvara elegantnu elegiju. Drugi plesni par prikazuje sukob između svijeta mitova i stvarnosti ali nudi i više- demitologizirajući svoje junake.

image

Julien Klopfenstein i Lilla Jenei

Arhiv Šdf/

U petak, 28. srpnja dan počinje spomenutom panel diskusijom na temu Plesna umjetnost kao proizvod: Nezavisni plesni umjetnici na svjetskom tržištu, početak u 11 sati u HNK. Gosti panela su Yoni Avutal direktor međunarodnih komunikacija izraelske Kibbuz kompanije, zatim izraelski Kibbutz Contemporary Dance Company, a panelisti su Brigitta Kovacs, producentica i umjetnička direktorica iz Mađarske, Carlota Machado, menadžment produkcije i međunarodnih odnosa Almanda Dance Compani iz Portugala, Nika

Lilek i Lucija Romanova, nezavisne plesne umjetnice iz Hrvatske u kojoj, evo, ni u tragovima ne postoji profesija menadžera za suvremenu plesnu umjetnost.

A u petak uvečer prvo u 20 sati na Poljani publika će gledati balerine, učenice Odjela za klasični balet Glazbene škole Josip Hatze iz Splita, potom polaznike Učilišta Zagrebačkog kazališta mladih iz Zagreba.

U 21 sat na tvrđavi sv. Mihovila najiščekivanija predstava, zvijezda ovogodišnjeg ŠDF, Kibbutz Contemporary Dance Company pod nazivom Azil, u koreografiji slavnog Rami Be‘era:

-Kibbutz Contemporary Dance Company jedna je od vodećih plesnih kompanija u svijetu. Poznata je po iznimno dobroj tehničkoj uvježbanosti plesača kao i po jedinstvenom umjetničkom potpisu svog ravnatelja, koreografa svjetskog glasa Ramija Be‘era čiji je ekskluzivni koreografski izraz postao zaštitni znak kompanije u Izraelu i inozemstvu. Tehnički snažnom i fizički eklektičnom postavom plesača i dinamičkim senzibilitetom, KCDC predstavlja najbolje od izraelskog plesa, poznatog diljem najuglednijih svjetskih teatara i vodećih festivala. To je zaista sam vrh suvremenog plesa, pa tako i našeg Festivala- govori Zorana Mihelčić napominjući da u Šibenik dolaze izravno iz Pariza gdje su imali četiri rasprodane predstave na tamošnjem ljetnom festivalu.

image

Asylum - predstava

Arhiv Šdf/

Subota je rezervirana za Otvorenu prezentaciju radioničkog prograam ŠDF ‘23.

-U workshop programu radili su odreda vrsni plesači i pedagozi. S odraslima, odnosno mladima, Sharon Vazanna iz Body Dance Company iz Izraela, Beatrix Simco iz Mađarske i Borna Babić i Eliana Stagapede iz Hrvatske odnosno Italije. Borna i Eliana rade u Bruxelesu no i diljem svijeta a samo u tom tjednu nastupit će u Šibeniku, na grčkom festivalu Kalamata Dance Festival, i u Mexicu. U Šibenik dolaze s najnovijom predstavom nagrađenom na roterdamskom natjecanju suvremenih plesnih dueta.

Radionicu za početnike i djecu vodit će Dijana Jajčević iz BiH koja s Virusom sudjeluje o svečanom otvorenju. Sve su to vrhunski, rekla bih genijalni predavači u našim radionicama čiji ćemo rezultat gledati u subotu ujutro u sprtskoj dvorani na Mimincu u ulomku iz predstave Monster, koreografija i izvedba Sharon Vazanna iz Izraela.

I na kraju, u subotu uvečer ŠDF završava u klubu Azimut na obali, tu će biti i mali afterparty s nastupom "Zhivila" Lucije Romanove, plesačice s međunarodnom karijerom.

Šibenski Dance Festival postaje sve opširniji i kompleksniji i pravo je čudo da ga na svojim plećima nosi jedan mali plesni teatar, Sjene, i to kao potpuno neprofitnu manifestaciju u kojoj, međutim, treba financirati i ugostiti plesače s kraja na kraj svijeta...

-Kako smo izvukli ovaj Festival? Tako što nam je najviše pomogao Grad Šibenik, pomogla nam je i TZ Grada Šibenika i TZ Županije, i Ministarstvo kulture, ruku je dalo i Izraelsko veleposlanstvo u RH. Naravno, uspjeh je rezultat volonterskog i entuzijastičkog rada cjelokupnog festivalskog tima - završava Zorana Mihelčić kojoj, očito, ne nedostaje hrabrosti upustiti se iz godine u godinu u ovu organizaciju...

Što se tiče šibenskog konteksta, analizirajući sve zaključujemo da je prava šteta da ovdje gostuju neke plesne škole ili plesni odjeli nekih srednjih škola iz Hrvatske, dočim ga uglavnom ne koriste i ne sudjeluju polaznici ovdašnje Osnovne škole Juraj Dalmatinac jedine u gradu koja u programu ima upravo plesnu umjetnost što je zaista samo po sebi sjajno.

Partneri Festivala su Tvrđava kulture koja mu svojim prostorima na dvije scene daje vjetar u leđa, partneri su i Grad i klub Azimut te Muzej grada Šibenika.

Ulaznice za Mihovila i Barone su u prodaji u City Pointu i na internetu. Ostali festivalski programi su besplatni.

27. travanj 2024 18:01